20 Eylül 2013 11:06

5 kadına 'konuşma' cezası!

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) aktivistlerince 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle 2012 yılında Diyarbakır'da yapılan mitingin konuşmacıları hakkında "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla açılan dava sonuçlandı. Mitingte konuşma yapan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümr&u

5 kadına 'konuşma' cezası!
Paylaş

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) aktivistlerince 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle 2012 yılında Diyarbakır'da yapılan mitingin konuşmacıları hakkında "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla açılan dava sonuçlandı. Mitingte konuşma yapan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Miting Tertip Komitesi Başkanı Gülsün Altan, Barış Anneleri İnisiyatifi aktivisti Rabia (Havva) Kıran ve mitingin sunucuları Zeynep Düşün ile Remziye Güzel hakkında Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, her bir sanığa ayrı ayrı ceza verildi. Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2 ile Türk Ceza Kanunu'nun 53'üncü maddeleri uyarınca "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla hazırlanan iddianamede, adı geçen 5 kadının miting sırasında yaptıkları konuşmalarda "PKK örgütü ve örgütün lideri Abdullah Öcalan'ın savunduğu fikirleri dillendirerek, örgütün propagandasını yaptıkları" ileri sürülmüştü. Son çıkarılan yargı paketiyle propagandanın "suç" olmaktan çıkarılmasına rağmen, kadınlara "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla 1'er yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, verilen cezayı her bir sanıktan ayrı, yarı tahsil edilmek üzere 6'şar bin TL para cezasına çevirdi.

'PROPAGANDA SUÇ OLMAKTAN ÇIKTI AMA HALA CEZA VERİLİYOR'

Verilen cezayı değerlendiren Avukat Reyhan Yalçındağ, "Yasaya rağmen yasayı uygulamama, hukukun sınırlarını mağdur aleyhine ve de ezen lehine zorlama ve yorumlama hususu bir Türkiye klasiği haline geldi" diyerek, şunları söyledi: "Adına 3. ve 4. Yargı paketleri denilen süreçte, yapılan yasa değişikliklerinin, halihazırda örgütlenme, haber alma-yapma ve de ifade özgürlüklerine hiçbir pozitif katkısı olmadığını hep birlikte gördük. Muhalif Kürt gazeteci, belediye başkanı, kadın hareketi temsilcileri, avukatlar, parti yöneticileri, gazeteciler topyekun içeride tutulmaya devam ediyor. Sadece Newroz'a katılmak istediği için ya da bir toplantı özgürlüğü hakkını kullanmak istediği için meşhur 'örgüt üyesi olmamakla birlikte üye gibi cezalandırılır' maddesine dokunulmadığı gibi, 'propaganda suçunun' yasadışı olmaktan çıkartılmasına rağmen, bu suçtan yapılan yargılamalarda hala cezalar verildiğine hayretle tanıklık etmekteyiz."

Kararın halen ifade özgürlüğünün suç olmaktan çıkartılmadığının açık bir ispatı olduğunu ifade eden Yalçındağ, kararı temyiz edeceklerini belirterek, Yargıtay'dan nasıl bir sonuç çıkacaklarını hep birlikte göreceklerini söyledi. (DİYARNAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Yemen'in güneyindeki saldırılarda 30'dan fazla asker öldü

SONRAKİ HABER

Pas, kan ve sidik içerisinde tedavi edilmek isteniyorlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa