20 Eylül 2013 19:02

AKP'den 'dar bölge' oyunu!

Yüzde 10 seçim barajının kaldırılmasına ilişkin taleplere karşın AKP, hazırladığı "Demokratikleşme paketi"nde, "Dar bölge" seçim modelini yaşama geçirmeye hazırlanıyor. AKP'nin "Dar bölge" modelini geçirmesi durumunda milletvekili sayısı artarken, muhalefet partilerinin milletvekili sayısında ise az

AKP'den 'dar bölge' oyunu!
Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Demokratikleşme paketi" çalışmaları kapsamında hazırlanan paketi önümüzdeki günlerde açıklayacak. Pakette, "Dar bölge" seçim modelinin çıkmasına ise kesin gözüyle bakılıyor. AKP'li kurmaylar tarafından seçim barajının kalkmasına ilişkin önerilere karşılık olarak gösterilen sistem ise içinde büyük tehlikeleri barındırıyor. "Dar bölge" sistemi, ülkenin 1, 2, 3, 4, 5 milletvekili çıkaracak bir biçimde bölgelere ayrılmasını öngörüyor. Bölge bir milletvekili çıkaracak biçimde belirlendiğinde o bölgedeki seçimde en çok oyu hangi parti alıyorsa milletvekilini de o parti çıkartıyor. Dolayısıyla ülke genelinde birinci olan parti bütün milletvekillerini dahi alabiliyor. Bölge başına düşen milletvekili sayısı arttıkça bu değişiyor. Ancak sistem genellikle iki partili sistemine yol açıyor. Bir başka deyişle sayı arttıkça ikinci en çok oyu alan partinin milletvekili sayısı da artıyor. Ancak milletvekillerinin büyük bölümünü en çok oyu alan parti çıkartıyor.

SİSTEM AKP'YE YARIYOR

AKP'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı bu yeni seçim sistemine göre, 5 milletvekili çıkarabilecek yerler seçim bölgesi olarak tanımlanacak. Şimdiki uygulamayla 90 milletvekiline sahip İstanbul, 3 ayrı seçim bölgesine sahipken, yapılacak değişiklik sonrası İstanbul 15 seçim bölgesine ayrılacak. Sistem hayata geçerse AKP'nin en az 30 vekil daha çıkarabileceği belirtilirken, muhalefetin vekil sayılarında ise bu sisteme göre ciddi bir düşüş olacak. AKP'nin, daraltılmış dar bölge sistemini, 12 Haziran 2011 seçimlerinde alınan oylara uyarlayarak tasarladığında şu an çıkardığı 326 milletvekilinden daha fazla vekil çıkarabiliyor. 12 Haziran'da daraltılmış bölge sisteminin uygulanması durumunda AKP'nin 326 olan milletvekili sayısının 360'lara kadar tırmanabilecek. CHP, MHP ve BDP'nin oylarında ise azalmalar olacak. 32 vekile sahip Ankara'nın seçim çevresi 2'den 6'ya, 26 vekili bulunan İzmir'in seçim çevresi 5'e yükseltilecek.

BÖLGEDE MİLLETVEKİLİ SAYISI AZALABİLİR

AKP'nin uygulamaya sunduğu sisteme göre, milletvekili sayısı az olan iller ise çevrede bulunan bölgeler ile birleştirilerek seçime giriyor. 5'erli seçim çevrelerine bölündüğünde Batman, Şırnak, Diyarbakır, Hakkari, Van, Bitlis, Siirt, Mardin, Muş, Bingöl, Dersim, Ağrı ve Urfa gibi illerden tahminen 15 milletvekili eksilme yaşanabilecek. Kars, Iğdır ve Ardahan bugün toplam 8 milletvekili çıkarırken, bu üç il tek seçim çevresine bütünlendiğinde, bu sayı 5'e düşecek. Sistemin bir başka sorunu ise birleştirilecek olan illerden çıkacak milletvekilinin hangi ilin milletvekili olacağı sorunu.

EN BÜYÜK VURGUN MHP'YE

"Dar bölge" sisteminin en büyük zararı ise MHP'ye vermesi bekleniyor. Sistem hayata geçer ve bir önceki seçimlerdeki oy oranları yaşam bulursa MHP, Meclis'te grup kuramayacak bir seviyeye gelecek. MHP bu sistemle Adana, Mersin, Antalya, Hatay, Osmaniye, Aydın, Manisa gibi illerden ancak milletvekili çıkarabilecek.

'AKP'NİN YAPTIĞI ÖNERİMİZİN TAM TERSİ'

AKP hükümetinin "Dar bölge" sistemini değerlendiren BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, kendilerinin seçim barajının kaldırılması ve oylara göre bütün partilerin hazine yardımı alması yönünde öneri yaptıklarını belirtti. Kaplan, AKP'nin yapmaya hazırlandığı "Dar bölge" seçim modelinin kendi önerilerinin tam tersi olduğunu vurgulayarak, "Anketlerde oylarının düştüğünün farkındalar. Dar bölge sistemi uygulayarak İç Anadolu, Karadeniz ve metropollerde bölgeleri de Meclis çoğunluğuna dayanarak kendisi belirleyeceği için bu sistemle kendini kurtarmaya çalışıyor" dedi.

'ADİL DEĞİL, REZİL BİR SİSTEM'

"Bu adil bir seçim sistemi değil rezil bir sistemdir" diyerek, "Dar bölge" seçim sistemini eleştiren Kaplan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Her siyasi iktidarın kendi menfaatine yaptığı bir sistemdir. Milletin iradesinin özgürce yansımasına engeldir. Bu adil bir siyasi temsile de aykırıdır. Bu yaklaşım tarzı totaliter yönetimlerde olan bir durumdur. Özgürlükçü ve eşitlikçi değildir. Seçmen iradesine saygısızlıktır. En doğru sistem millet iradesinin sandığa tam yansıdığı sistemdir. Bu da barajsız sistemdir. Burada hedef Türkiye'yi 2 partili bir sisteme sokmaktır. Bu sistem ile yürürlükte olan yüzde 10 barajı 20'lere çekilmektedir. Bizim açımızdan bakılırsa bölgede biz dar bölge sistemini zaten bağımsız adaylıkla tuzla buz ettik. Barajları da yıktık. Bu sistem metropol kentlerde bizi etkiler. Adana, Mersin ve İstanbul gibi. Bunu tehlikeli bir oyun olarak görüyoruz." (Ankara/DİHA)


ATALAY: PAKETTE SÜRPİZLER OLACAK

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Erdoğan’ın açıklayacağı yeni “Demokratikleşme Paketi”yle ilgili, “Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar içinde bir defada yapılan en büyük, en kapsamlı paket olarak bunu görüyorum. 11 yılda bir defada açıklanan ve çalışılan en kapsamlı paket bu. Epey sürprizler olacak. Çok beğenileceğini, takdir göreceğini, rahatlama getireceğini düşünüyorum” dedi. Kanal 24 televizyonundaki canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Atalay, “Demokratikleşme Paketi” çalışmalarıyla ilgili, bunu derli toplu ve gerekçeleriyle açıklamak istediklerini dile getirdi. Ülkedeki bütün vatandaşları ilgilendiren, her kesime ait, özelikle inanç kesimlerine ait hususlar olduğunu söyleyen Atalay, “Neticede Türkiye’de herkesin daha özgür yaşayacağı, hiç kimsenin ‘ben şu düşünceden, inançtan dolayı zorluk çekiyorum’ demeyeceği bir ortamı, bir atmosfer oluşturmak” şeklinde konuştu. Meclis gündemine getirecekleri yasaların daha çok “Demokratikleşme Paketi”yle ilgili olduğunu belirten Atalay, “Anayasa değişikliği de beklentimiz ama bu pakete anayasa değişikliğiyle ilgili, anayasaya bağlayan bir hususu koymadık” dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Çatakdibi köylüleri kaymakamı belgelerle yalanladı!

SONRAKİ HABER

Şantiyede gerginlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...