20 Eylül 2013 08:57

'Suriye’de barışçıl çözüm başarısız olursa çok kötü olur'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’nin kimyasal silahlardan arındırılması ile ilgili sorumluluğun sadece Rusya’ya ait olmadığını, uluslararası toplumun sorumluluğunda olduğunu kaydetti.Kremlin’in himayesinde bu yıl 10. düzenlenen düşünce kuruluşu Valdai Kulüp’ün toplantısında konuşan Putin, “Rusya’nı

'Suriye’de barışçıl çözüm başarısız olursa çok kötü olur'
Paylaş

Kremlin’in himayesinde bu yıl 10. düzenlenen düşünce kuruluşu Valdai Kulüp’ün toplantısında konuşan Putin, “Rusya’nın özel sorumluluğunun yanı sıra, Suriye krizine dahil olan tüm tarafların eşit hak ve görevleri var. Ben bu konuda özel sorumluluğun bana ait olduğunu ilk kez işitmiyorum… Özel sorumluluk hepimize ait ve bunda eşitiz. Problemin barışçıl çözüm girişimleri başarısız olursa bu çok kötü olur...” uyarısında bulundu.

ESAD'IN SÖZÜNDE DURMASINI ÜMİT EDİYOR

Suriye lideri Beşar Esad’ın kimyasal silahların uluslararası kontrole devri ile ilgili plana uyacağını ümit ettiğini belirten Putin, “Esad sözünde duracak mı durmayacak mı sorusu var. Ümit ediyorum sözünde durur.” dedi. Son günlerde ortaya konan izlenimler çerçevesinde planın işleyeceğinin ortaya çıktığını, ancak bunun yüzde 100 tamamlanacağı anlamına gelmediğini hatırlatan Rus lider, “Suriye plana uyacağını ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne gireceğini açıkladı ve başvurusunu yaptı.” bilgisini verdi. Suriye’ye neden askeri operasyon yapmak istediklerini sorduğunu, karşılığında da kötülüğün yok edilmesi gerektiği cevabını aldığını ifade eden Putin, “Orada kötü olan nedir? Demokrasinin olmaması mı? Esad ailesinin 40 yıldır iktidarda olması mı? ABD’nin anlayışına göre orada demokrasi yok.” dedi.

"MISIR’DA YAŞANANLAR İYİ Mİ KÖTÜ MÜ?"

Katılımcılardan biri “Suudi Arabistan’da da yok…” diye bağırması üzerine Rus lider, “Evet orada da yok. Kimsenin orayı bombalama gibi bir düşüncesi yok. Kötülük cezalandırılmalı. Peki Mısır’da neler yaşandı? Müslüman Kardeşler yeraltı örgütü şeklinde gelişti. Sonra seçildi ve iktidara geldi. Şimdi yine Müslüman Kardeşler yeraltı örgütü oldu. Bu iyi mi kötü mü oldu? Ben partnerlerimize söylüyorum ki, dünyada Avrupa’nın kriterlerine göre yaşayamayacak çok farklı dünyalar var. Libya’da devrime yardımcı olanlar iyi niyetli yapmış olabilir. Ama şu an orada neler yaşanıyor? Kabilelere bölünmüş. ABD elçisini öldürdüler. Herkes herkese karşı savaşıyor…” eleştirisi getirdi.

ESAD’I KORUMA ÇIKARIMIZ YOK

Suriye’de mevcut hükümeti koruma gibi bir talepleri olmadığını, bunun Rusya’nın çıkarı olacak şekilde bir planları olmadığını hatırlatan Putin, “Rusya, Suriye’deki gelişmelere müdahale ederek, uluslararası hukukun ilkelerinin korunması mücadelesi veriyor.” dedi.

Bir ülkeye tek taraflı bir saldırı gerçekleşmesi durumunda, BM Güvenlik Konseyi’nin anlamı ve uluslararası düzenin ortadan kalkacağını kaydeden Putin, “Biz bir şeye karışırsak güçlerin dengesi sağlanmamış olur. Tarafları diyaloga zorlamak lazım. Herhangi bir tarafa yardımcı olacak olursak sonuca varamayız. Biz oradaki insanların ölümüne gözümüzü kapatmıyoruz. Biz sivillerin katledilmesine karşıyız. Bu olaylar başladığında oradan buradan el Nusra ve diğer hatırlamadığım gruplar çıktı. Esad’ı yok ettikten sonra bir kağıt parçası ile onları sinek kovalar gibi mi kovalayacaksın? Ne olacak peki? Kimse bilmiyor…” eleştirisi getirdi. Irak’ta hala insanların öldüğünü hatırlatan Putin, Rusya’nın yapıcı bir diyalog çağrısı yaptığını söyledi. (Moskova/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

İSDEMİR’de mesaj savaşı

SONRAKİ HABER

Enkaz altında kalan işçinin cenazesine ulaşıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...