19 Eylül 2013 16:04

‘AKP’nin paketi sürece katkı sunmaz’

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş BDP Diyarbakır İl Başkanlığında gazetecilerle bir araya gelerek, İmralı görüşmelerini ve gelinen noktayı anlattı. AKP tarafından açıklanması beklenen “Demokrasi Paketi”nden umutlu olmadıklarını belirten Demirtaş, Hükümetin güven vermediğini söyledi.PAKETİ KİMİN İÇİN

‘AKP’nin paketi sürece katkı sunmaz’
Paylaş
Faruk Ayyıldız

PAKETİ KİMİN İÇİN HAZIRLIYORLAR?

Paketin İmralı’da Öcalan’a götürüldüğü sorusunu cevaplayan Demirtaş, “Paketin bizimle de İmralı’da Sayın Öcalan ile de paylaşıldığı yok. İmralı’da sorduk kendisine, Öcalan böyle bir paketin içeriğinden haberdar değildir” dedi. Hükümetin pakete yaklaşımını eleştiren Demirtaş, “Sanırsınız ki bir mucize paketi açıklanacak. Paketi kimin için hazırlıyorlar, açıklayacaklar anlamakta zorlanıyoruz” dedi. “Ya Hükümet gerçekten bir paket hazırlığı içerisinde değildi, yeni başladı. Ya da halkı oyalıyor, kandırıyor” diyen Demirtaş, “Yarın açıklanacak, haftaya açıklanacak, önümüzdeki ay açıklanacak derken sonbaharı bulduk. Böyle demokrasi mi olur” şeklinde konuştu.

PAKETİN HAZIRLANMA YÖNTEMİ DAHİ DEMOKRATİK DEĞİL

Hükümetin sürecin yerine kendi partisinin iç hassasiyetlerini dikkate aldığını vurgulayan Demirtaş, “Paketin hazırlanma yöntemi bu paketi sürece katkı sunacak halden çıkarmıştır. Bu haliyle AKP’nin paketi haline dönüşmüştür” diye konuştu. Tüm partilerinin ortaklaşabileceği bir paketin Meclise sunulmasını beklediklerini aktaran Demirtaş, “Biz ortaklaşabilir üzerinde birlikte çalışabilirdik. CHP’nin de bu tür çağrıları oldu. AKP, CHP, BDP ortak bir demokrasi paketini parlamentoya sunabilirdi ama AKP çağrılarımıza olumlu cevap vermedi” sözlerini kullandı. AKP’nin sadece kendi doğruları üzerinden hareket ettiğinin altını çizen Demirtaş, paketin hazırlanma yönteminin dahi demokrasiden uzak olduğunu belirtti.

DİYALOG MU MÜZAKERE Mİ?

Yaşanan sürecin diyalog mu, müzakere mi olduğu sorusunu da yanıtlayan Demirtaş şöyle dedi: “Müzakere denilen sürecin koşulları var. Şu an bunlar gerçekleşmiş değil. Müzakere yapılmadan önce altyapısı hazırlanır. Bir yıldır diyalog süreciyle müzakerenin koşulları hazırlanıyordu. Sayın Öcalan’da bu bir yılı kayıp olarak değerlendirmiyor. Şimdi müzakere edebilmek için tarafların masanın etrafında uzlaşma arayışı içerisinde olması lazım. Koşullarında birebir olmasa da yakın olmalıdır. İktidar ısrarla Öcalan bir enstrümandır biz onu kullanıyoruz diyor ama devlet heyeti İmralı’da kendisine öyle yaklaşmıyor.” Eski formatın diyalog formatı olduğunu söyleyen Demirtaş, “Bu format içerisinde tümüyle sorun çözülmedi ama mesafe kaydedildi. Yeni format ise müzakere sürecidir” diye konuştu.


FARKLILIKLARI YOK SAYANLAR YENİ ANAYASA YAPAMAZ

Parti olarak anayasa çalışmalarında gelinen noktayı olumlu olarak değerlendirmediklerini anlatan BDP’li Demirtaş, “Buradan yeni bir anayasanın çıkma ihtimali milyonda bire düşmüştür” diye konuştu. Tekçi, ulusalcı, ırkçı anayasaya yeni bir anayasa denmeyeceğini aktaran Demirtaş, uzlaşma komisyonunun bu anlayışla anayasayı yenileme şansının olmadığını belirtti.


‘IRKÇI MARŞLARINIZ ÇİRKİN DEĞİL Mİ?​’

CHP, AKP ve MHP’nin anadilde eğitimi bölücülük olarak gördüğünü aktaran Selahattin Demirtaş, ana dilinde eğitimin hükümetin yetkisinde olan bir durum olmadığını ve ana dilinin doğuştan gelen bir hak olduğunu söyledi. Kürdistan’daki okul boykotuyla ilgili hükümetin yaklaşımını da eleştiren Demirtaş, “Çocuklar çirkin siyasete alet ediliyor diyorlar. Gece gündüz çocuklara okutulan ırkçı marşlar çirkin değil mi? Her sabah Ermeni, Kürt, Laz, Türk ayırt etmeden okulun bahçesinde askeri düzende sıraya dizip, ırkçı marş okutmak nedir? Siyasetin çirkinliği budur. Biz çocukları bu çirkinlikten kurtarmaya çalışıyoruz” dedi.


HDP HEPİMİZİN PARTİSİ

BDP’nin HDP ile seçime girme kararının bazı Kürt çevrelerince eleştirilmesi sorusunu Demirtaş, “HDP başkasının partisi değildir. Türklerin partisi değildir. Hepimizin ortak partisidir. BDP Kürt partisi, HDP Türk partisi değildir. HDP tüm ilericilerin ortak partisidir, Kürtlerin, Alevilerin, kadınların, demokratik yurtsever İslami kesimlerin partisidir” cevabını verdi. Batıda HDP’nin örgütlenme imkânının daha çok olduğunu söyleyen Demirtaş, “Böyle bir yaklaşımın yerel seçimlerde daha kazandırıcı olacağını düşünerek bu kararı aldık” sözlerini kullandı.


'ÖCALAN’DAN METİN OKTAYLI, DROGBALI ÖRNEK'

Abdullah Öcalan’ın, Didier Drogba örneğini de anlatan Demirtaş, “Türkiye’de siyasetten sonuç alınmak istenmesine dair futbol maçını hatırlatarak bir takımın çok koşması, yorulması neticeyi belirlemiyor. Gol atmak önemli. Geçmişte Metin Oktay vardı şimdi de Drogba var örneğini vererek, siyasette gol atamıyorsanız çok koşmuş, yorulmuş olmanızın bir anlamı olmuyor” dedi.   (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dinex’te açıklamaya Türk Metal engeli

SONRAKİ HABER

Cezaevi önünde silahlı saldırı: 5 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...