19 Eylül 2013 14:54

TPAO'da işçiler kazandı

TPAO Adıyaman rafinerisinde, üretim sahasında taşeron işçi çalıştırılmasına karşı yürütülen mücadele başarıyla sonuçlandı.Petrol-İş’in üç gün önce aldığı karar doğrultusunda vizite eylemleri yapan işçiler işe gitmeyerek taşeron çalıştırılmasına tepki göstermiş, kuralsı

TPAO'da işçiler kazandı
Paylaş

Petrol-İş’in üç gün önce aldığı karar doğrultusunda vizite eylemleri yapan işçiler işe gitmeyerek taşeron çalıştırılmasına tepki göstermiş, kuralsız çalışma dayatmaları ve hak gaspları ortadan kaldırılmadan iş başı yapmayacaklarını ilan etmişlerdi.
Bu eylemlerin ardından geri adım atan TPAO yöneticileri, Petrol-İş Şube Yönetimi ile protokol imzalayarak taşeron çalışmayı sonlandırdı.

İşçilerin kazanılmış haklarını kimseye yedirmeyeceklerini söyleyen Petrol-İş Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan, “TPAO’da uzun yıllardır toplusözleşmelerin çiğnenmesi keyfi olarak alışkanlık haline geldi. Petrol-İş olarak her zaman TİS anlaşmalarına sadık kaldık. Sürekli bir mücadele halinde olduk. Son beş günden beri sahalarımızda yaşanan bu uygulamalara karşı iş yavaşlatma, viziteye çıkma gibi çeşitli eylem yollarına girdik. Sendikamıza üye işçi arkadaşlarımız onurlu bir duruş gösterip hiçbir şekilde geri adım atmadı. Sonuçta işveren bizim dediğimiz noktaya gelip taleplerimizi kabul etmek zorunda kaldı” diye konuştu.

Tırpan, imzalanan protokolün içeriğini şöyle açıkladı: “Toplusözleşmede yer alan 20, 23 ve 34. maddelerimiz ihlal ediliyordu. Anlaşmada TİS’e sadık kalınması ve keyfi uygulamalara maruz bırakılmamasını, şimdi ve bundan sonra açılacak petrol arama ve üretim sahalarında taşeron işçi çalıştırılmayacağını taraflar olarak imza altına aldık.”

Petrol-İş Adıyaman Şube Yöneticisi Şahin Yılmaz, işverenin 160-170 civarında kadrolu personel olduğu yerde 205 tane müteahhit personeli aldığı için vizite ve diğer eylemlerinin etkisiz kaldığını belirterek, “Çalıştırılan taşeron işçiler de düşük ücretlerle çalıştırılıyor. Çoğu, taşeron işçisini 24 saat çalıştırıp asgari ücret veriyor. Hal böyleyken sendikaların ne kadar kan kaybettiğini hep birlikte gördük. Gönül ister ki bu işçi kardeşlerimiz de sendikamıza üye olsun. İlerleyen günlerde taşeronlaşmanın bitmesi için bütün sendikalar bir araya geleceğiz. Bunu birbirimizin farklılıklarına bakmadan bir araya gelerek başaracağız” dedi. (Adıyaman/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ÖSO ile el Kaide çatıştı; sınır kapısı kapandı

SONRAKİ HABER

AOÇ’nin SİT derecesi düşürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...