19 Eylül 2013 17:19

BDP: Yeni anayasa fiilen rafa kalktı

BDP Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, gelinen noktada anayasa yapım çalışmalarının kötü gittiğini, yeni anayasanın fiilen rafa kalktığını açıkladı. BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, kamuoyuna yeni anayasa yapım sürecine dahil olma çağrısı yaparken, bu haliyle, 12 Eylül anayasanın makyajlanmış haline iz

BDP: Yeni anayasa fiilen rafa kalktı
Paylaş
Sultan Özer

BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız ile yeni anayasa yapım sürecinde karşılaştıkları sorunları basın toplantısında paylaştı.

‘KÖTÜ GİDİYOR’

Anayasa çalışmaları için “kötü gidiyor” ifadesini kullanan Beştaş, sürecin baştan beri “anayasa yazım değil, yapım süreci” olarak ifade edilmesi gerektiğini söylediklerini aktardı. Beştaş, “Bu bir toplum sözleşmesi. Dolayısıyla toplumun, kamuoyunun katılımı hayati önemde” diye konuştu. Beştaş, Komisyona sundukları hiçbir teklif ve önerinin kabul görmediğini belirtti. Masada 82 anayasasının, ruhunun, paradigmasının dayatıldığını söyleyen Beştaş, 82 anayasasındaki tekçilik ideolojisinin, ilk üç-dört madde dahil dayatıldığını, buna da yeni anayasa denildiğini söyleyerek, bunu kabul etmeyeceklerini ifade etti.

‘GÖRÜŞLER MASAYA GETİRİLMİYOR’

Diğer partilerin, “darbe anayasası” diyerek eleştirdikleri, yerden yere vurdukları 82 anayasasına sahip çıktıklarını vurgulayan Beştaş, üniversitelerden, sivil toplum örgütlerinden, partilerden, halktan, alınan görüşlerin masaya hiç getirilmediğini de söyledi.

Asıl sorunun Kürt sorununun çözümüne, eşit yurttaşlığa dönük maddelerde yaşanan tıkanıklık olduğunu vurgulayan Beştaş, Türklük dışında başka etnik kimlik, dil ve inançların kabulü, temsili, aidiyeti konusunda diğer üç partide bir birleşme gördüklerini bunun da “Vahim bir tablo” olduğunu söyledi.

KÜRT MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI

Anadilde eğitim, vatandaşlık, eşit yurttaşlık gibi maddelerde bir milim bile ileri gidilmediğini aktaran Beştaş, bütün bunlara rağmen o masada oturmaya, tartışmaları sürdürmeye devam edeceklerini söyledi. Beştaş başta diğer partilerdeki Kürt milletvekillerine çağrıda bulundu; “Eşit yurttaşlığı, anadilde eğitimi reddeden partilerinize karşı durun ve haklarınıza sahip çıkın. Yarın çok geç olabilir.” Üniversitelerde görüş bildiren profesörlere, toplumun her kesimine anayasa sürecine katılma, sahip çıkma çağrısı yapan Beştaş, “Bu şekilde giderse bu anayasa yapılmayacak, makyajla donatılmış bir anayasa yapılmasına da biz izin vermeyeceğiz” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın “gerekirse uzlaşılan maddeleri getirir, Meclis’ten çıkarırız” açıklamasının hatırlatılması üzerine, BDP’li vekiller hak ve özgürlüklerde uzlaşma olmadığı için böyle bir şey yapılmasının “çıplak insana eşarp, kravat takmak gibi olacağı”nı ifade etti.


DARBE ANAYASASINI YENİ DİYE GETİRECEKLER

Tüm partilerin, en çok da Başbakan’ın “yeni bir anayasa” taahhüdü bulunduğunu, ancak sözlerin tutulmadığını belirten Altan Tan “Darbe anayasasının üzerine 2013 yazıp yeni diye getirecekler” dedi. CHP ve MHP’nin “Laikçi, Kemalist ulus devlet anlayışından bir milim bile ilerlemediği” ifadesini kullanan Tan, Başbakan Erdoğan’ın partisindeki 50’ye yakın MHP kökenli milletvekilinin tepkisinden çekinerek, süreci seçim sonuna bırakmaya çalıştığını söyledi. Hükümetin seçim sonrası için de bir taahhüdü olmadığını söyleyen Tan, “Fiilen yeni anayasa rafa kaldırılıyor” dedi. Tan, uzlaşıldığı söylenen maddelerin de etliye, sütlüye dokunmayan maddeler olduğunu ifade etti.

Tan, “Yapılması gereken demokrat bütün milletvekillerinin, özellikle Kürt milletvekillerinin ayağa kalkarak, itiraz edip, haklarını talep etmeleridir” diye konuştu.

61 ve 82 anayasalarının siviller eliyle halka kabul ettirilmek istendiğini söyleyen Bengi Yıldız da, tıkanmayı halkın örgütlü gücünün giderebileceğini belirtti. Yıldız, Gezi eylemleri ve diğer eylemlere atıf yaparak, “Allah için çıkıp anayasa için de bir ses verin” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Batman Tabip Odası: Resmi yazışmalarda Kürtçe kullanılsın

SONRAKİ HABER

Kamyon şoförleri eylem yaptı; TEM felç oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...