19 Eylül 2013 11:19

'Kadın, Kürt ve Alevi kimliğimden dolayı yargılanıyorum'

97'si tutuklu 205 Kürt siyasetçinin yargılandığı "KCK" İstanbul ana davasının 6'ıncı duruşması 6'ıncı gününde de Kürt siyasetçilerin savunmaları ile başladı.Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısında bulunan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunda görülen duruşmaya tutuklu sanıkların 91

'Kadın, Kürt ve Alevi kimliğimden dolayı yargılanıyorum'
Paylaş

97'si tutuklu 205 Kürt siyasetçinin yargılandığı "KCK" İstanbul ana davasının 6'ıncı duruşması 6'ıncı gününde de Kürt siyasetçilerin savunmaları ile başladı.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısında bulunan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunda görülen duruşmaya tutuklu sanıkların 91'i katılırken, tutuksuz sanıklardan 3'ü duruşmada hazır bulundu. Duruşma geçtiğimiz duruşmada delil ikamesi yarıda kalan İstanbul BDP Sivil Toplum Örgütlemesi eski sorumlusu Dursun Yıldız'ın delil ikamesi ile başladı. Yıldız'ın delil ikamesinin ardından BDP eski PM üyesi Hülya Yer savunma yapmaya başladı. Yer, savunma yaparken tutsak kadın siyasetçilerin ön sıralara geçerek, oturması dikkat çekti. Yer, savunmasına "Sistem insanın neresinden yaralarsa, orası insanın kimliği olur" sözüyle baladı. Kendisinin bir kadın, Kürt ve Alevi olduğunu belirten Yer, "2 yıldır tutuklu olmamın bu 3 kimliğimden dolayı olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu 3 kimliğim yıllardır haksızlık ve zulüm karşısında başını eğmedi, biat etmedi, bunlardan dolayı komplolar, soykırımlar ve asimilasyonla sürekli yüz yüze kalmıştır" dedi.

Birçok halkların Mezopotamya ve Anadolu topraklarında yıllarca birlikte ve kardeş yaşadıklarının altını çizen Yer, "Bu halklar Kurtuluş Savaşı'nda emperyalist ülkelere karşı omuz omuza mücadele verdiler. Bunun sonucunda Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Yalnız İttihat ve Terakki zihniyeti bu halkların zenginliğine tahammül edemedi. 1924 Anayasası ile birlikte egemen ulus Türkler oldu, egemen inanç ise Sünni inancı oldu. Dolayısıyla geriye kalan bütün halklar ancak Türklerin 'hizmetçisi' olabildikleri oranda yaşayabildiler" dedi. Kürt halkının bu haksızlıklar karşısında susmadığı ve baş kaldırdığını ifade eden Yer, "Bunun sonucunda ise Kürt halkının payına soykırım, katliam ve asimilasyon düştü" diye konuştu.

Duruşma Yer'in savunması ile devam ediyor. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Gül, yarın ABD'ye gidiyor

SONRAKİ HABER

KESK'ten Suriye sınırında açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...