18 Eylül 2013 23:34

Okullarda savaş hazırlığı

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilk ve ortaöğretime “Kimyasal saldırı ve korunma tedbirleri” ve “Alınacak tedbirler” adı altında iki yazı gönderildi. Suriye’de yaşanan iç savaş ve kimyasal silahların kullanılması üzerine Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bir gene

Okullarda savaş hazırlığı
Paylaş
Eda Yıldırım

Suriye’de yaşanan iç savaş ve kimyasal silahların kullanılması üzerine Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bir genelge yayımlayarak, kimyasal saldırıya karşı alınacak tedbirler konusunda okul yönetimlerini uyarıp, öğrencilerin bilgilendirilmesini isteyen belge gönderdiği bilgisine ulaşıldı. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 17 ilçedeki özel ve resmi tüm okullara gönderilen yazılarda, okullarda savaşa karşı alınması gereken tedbirlerin sıralandığı öğrenildi. Konuyla ilgili gazetemize konuşan eğitimciler ve kitle örgütleri temsilcileri ise Hükümetin savaş hazırlığı yaptığına dikkat çekerken, Hükümetin savaş politikasından ise vazgeçmesini istediler.

‘SAVAŞ HAZIRLIĞI YAPILIYOR’

Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, her iki yazının da savaş hazırlığı yapıldığını ortaya çıkardığını vurguladı. Daha önce de sınır bölgelerinde sığınakların yapıldığına dair duyumlar aldıklarını söyleyen Birtek, “Hükümet hiçbir zaman savaş politikasından vazgeçmedi. Ortadoğu’da hakimiyetini kurmak için her şeyi mübah görüyor. Biz Suriye’ye müdahaleyi hiçbir zaman doğru bulmadık. Çünkü olası bir savaşta ölenler yine halkın çocukları olacak” diye tepki gösterdi.

‘HALKI KIŞKIRTIYORLAR’

Hükümetin kimyasal silah saldırısı ihtimalini yayarak halkı maniple etmek istediğine dikkat çeken Diyarbakır Barış Meclisi Girişimi Sözcüsü Şemsettin Koç da, “Hala savaş söylemleri üzerinden kitleleri etkilemek, halkın psikolojisiyle oynamak hele de okullarda bunun yaşatılması doğru değil. O çocuklara bu korkuyu yaşatmak yanlış” diye eleştirdi. Emperyal güçlerin Ortadoğu’da yıllardır kin ve nefreti körükleyerek halkları birbirine düşürdüğünü söyleyen Koç, “Ortadoğu artık ölümlere doydu. Ancak bu algı var oldukça Ortadoğu’ya ne demokrasi ne de özgürlük gelecek” dedi. Türkiye’nin Suriye’ye müdahale isteğinin arkasındaki temel nedenin Suriye’de yayılan Kürtlerin statü elde etmesini engellemek olduğuna da dikkat çeken Koç, “Bir Başbakan düşünün, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına dair söylemler geliştiğinde Meclise bile danışmadan müdahale edeceklerini söylüyor. Ancak Ortadoğu’ya müdahalenin hiçbir avantajı yok. Bu yüzden Hükümet bu politikalarından vazgeçmeli” dedi.

‘SAVAŞ POLİTİKASINDAN VAZGEÇİLMELİ’

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici de, Hükümetin, Türkiye’nin Suriye’yle savaşa girmesinin zeminini yaratmaya çalıştığını söyleyerek, “Diyarbakır’da ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen bu yazılar da bir savaş hazırlığı yapıldığını işaret ediyor. Ancak Türkiye öteden beri yanlış bir politika yürütüyor. Ne Türkiye ne de Suriye halkları savaş istemiyor. Hükümet bu tutumundan bir an önce vazgeçmeli” şeklinde konuştu. Türkiye’nin el Kaide uzantılı çeteleri desteklemekten de vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Bilici, “Türkiye’nin Suriye politikası ve Rojava’ya karşı tutumunu kabul etmiyoruz. Biz halkların kendi kaderini tayin etmesine saygı duyulmasını istedik. Hükümetin bu savaş politikalarından vazgeçerek barışçıl politikalar izlemesi gerektiğini söylüyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


KİMYASAL SALDIRI UYARISI

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 17 ilçedeki özel ve resmi tüm okullara gönderilen, “Alınacak tedbirler” başlıklı yazıda, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının 6 Eylül 2013 tarih ve 126/10 sayılı 2013/6 no.lu genelgesine atıfta bulunuldu. Yazıda, Türkiye’nin içinde bulunduğu jeopolitik konumu ve Suriye Arap Cumhuriyeti’nin içinde bulunduğu durum göz önünde bulundurularak şöyle denildi:
“Tüm özel ve resmi okul/ kurum müdürlüklerince ilgi A’da belirtilen görev talimatındaki tedbirlerin alınması, Sivil Savunma Planları ve tedbir planlarının gözden geçirilerek eksik ve aksaklıkların giderilmek suretiyle güncelleştirilmesi, özellikle koruyucu hazırlık ve sığınak talimatı bölümlerinin uygulamaya hazır hale getirilmesi, planı olmayan okul-kurum müdürlüklerinin ivedilikle planlarını hazırlamaları ayrıca afet ve acil durum yönetim merkezleri ile ihtiyaç duyulan diğer kuruluşlara ait iletişim bilgilerinin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bu konuda herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi için ilçenizin okul-kurum müdürlüklerine gerekli duyurunun yapılarak yukarda belirtilen iş ve işlemler üzerinde hassasiyetle durulması önlemlerin alınması hususunda gereğini önemli rica ederim.”

‘TEDBİR BROŞÜRLERİNİ ACİLEN ALIN’

Milli Eğitim Müdürlüğü yine aynı gün içerisinde ile bağlı 17 ilçedeki tüm okullara bu kez, “Kimyasal saldırı ve korunma tedbirleri” başlıklı bir yazı daha gönderdi. Yazıda, “Ülkemizin içinde bulunduğu jeopolotik konum göz önünde bulundurularak müdürlüğümüzde bulunan “Kimyasal saldırı ve korunma tedbirleri” broşürünün acilen müdürlüğümüz sivil savunma şubesinden teslim alınması, broşürlerin ilçenize bağlı tüm özel ve resmi okul - kurum müdürlüklerine dağıtılarak öğretmen ve personellerin bilgilendirilmeleri ve 2013-2014 eğitim yılı başında tüm öğrencilerin konu hakkında açıklayıcı bir şekilde bilgilendirilmesi hususunda gereğinin yapılmasını önemle rica ederim” denildi. (Diyarbakır/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli mülteciler parklarda yaşıyor

SONRAKİ HABER

Afyon'da kaza: 7 ölü 25 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...