18 Eylül 2013 23:29

Suriyeli mülteciler parklarda yaşıyor

Suriye’deki iç savaştan kaçan mülteciler İstanbul’un çeşitli semtlerinde yaşam mücadelesi veriyor. Bu semtlerden biri de Bahçelievler.Evleri olmayan ailelerin sığınabileceği tek yer ise parklar. Bahçelievler bölgesindeki parklarda birçok Suriyeli mülteciyi görmek mümkün. Mültecilerin parklar

Suriyeli mülteciler parklarda yaşıyor
Paylaş
İsmail Afacan / Erkan Sarıoğlu / Ozan Arat

Evleri olmayan ailelerin sığınabileceği tek yer ise parklar. Bahçelievler bölgesindeki parklarda birçok Suriyeli mülteciyi görmek mümkün. Mültecilerin parklarda kalmasının nedeni ise, kiraların pahalı olması ve ev sahiplerinin Suriyeli mültecilere evlerini kiralamak istememeleri. Suriyeli mültecilerin iş bulmaları da o kadar kolay değil.  
Zafer Mahallesi Muhtarlığı’nın tam karşısındaki Yıldırım Beyazıd Parkı’nın içinde bir hafta önce Halep’ten gelen 3 aile yaşıyor. İncecik çadırlarda kalan aileler başlarını sokacakları bir ev aradıklarını söylüyor.
Suriyeli mülteciler yemek ihtiyaçlarını da çevrede yaşayan vatandaşlardan temin ediyor. Havaların soğumasıyla birlikte ne yapacağını bilmeyen ailelerin tek istediği barınacakları bir ev.  

YETKİLİLER ÇÖZÜM ÜRETMİYOR

Parktaki vatandaşlar, mültecilerin çok zor koşullar atında yaşadığını söylüyor. Mahallelinin elinden geldiğince yardım ettiğini söyleyen vatandaşlar, yetkililerin hiçbir çözüm üretmediğini belirtiyor. Mahalleliler birçok kez muhtara, mültecilerin sorunlarının çözülmesi için girişimlerde bulunmasını istemiş, ama bir sonuç alınamamış. Üç, dört gün önceye kadar birkaç aile daha bu parkta barınıyormuş. Vatandaşlar, mültecilerin diğer parklara gitmiş olabileceğini söylüyor. (İstanbul/EVRENSEL)


2 ODALI EVDE 20 KİŞİ

Rojava’dan Türkiye’ye gelen mültecilerin bir kısmı Esenyurt Kıraç bölgesinde yaşıyor. Mülteciler bölgede 400 kişinin yaşadığını ifade ediyor.
Görüştüğümüz mültecilerden Derhan Şendin, Türkiye’ye bir sene önce gelmiş.  İki odalı evde yirmi kişiyle yaşıyor. Çocuğunun hasta olduğunu ve zorunlu ilaçlarını dahi alamadığını ifade ediyor. İş bulmakta zorlandıklarını belirten Şendin, çalıştıklarında ise verilmesi gereken ücretin yarısını aldıklarını söylüyor.
Xalide Sileman savaş sonrasında koşuların değişerek kötüye doğru gittiğini ifade ediyor. Sileman, “Esad rejimi ve muhaliflerle savaşmak zorunda kalıyoruz. YPG Rojava’nın özgür olması için mücadele ediyor. Rojava’da verilen mücadele öncesi Suriye’de hiçbir hakkımız yoktu” diyor.Ahmed Şeyh de, Rojava’daki devrimden önce Beşar Esad’ın Kürt kimliğini ve ana dilini kabul etmediğini söylüyor. Derhan Şendin ise Türkiye’nin Suriye’nin iç meselelerine müdahale ettiğini ifade ederek, “Erdoğan, el kaide ve el Nusra çeteleriyle beraber hareket ediyor. Bunlara silah ve para vererek, Rojava’da savaşmalarını istiyor. Biz Rojava’da iken yakalanan muhalifler, kendilerinin Türkiye tarafından gönderildiklerini söyledi” diyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tarikatlar gençleri savaşa mı götürüyor?

SONRAKİ HABER

Okullarda savaş hazırlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...