19 Eylül 2013 13:42

Hâlâ mavi kapak topluyoruz

AKP Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut’un geçtiğimiz günlerde, “2005 yılında çıkardığımız yasa ile biz engellileri insan yerine koyduk. Adam yerine koyduk” açıklaması tepki topladı. Akbulut’un yaptığı açıklamaların çirkin ve yersiz olduğunu söyleyen dernek yöneticileri, açıklamanın aynı za

Hâlâ mavi kapak topluyoruz
Paylaş
İsmail Afacan / Metin Akarsu

MÜCADELE İLE KAZANDIK

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, milletvekilinin yaptığı açıklamayı “AKP Milletvekili ve Bakanlarının bilinçaltında yatan düşüncelerinin dışa vurumu” olarak değerlendirdi. Engellilerin AKP dönemi ile ‘adam’ yerine konulmadığını dile getiren İçli, “AKP’nin iddia ettiğinin aksine bugün engelliler için herhangi bir hak varsa bu uzun süren mücadeleler ile kazanılmıştır” dedi. İçli, AKP’nin hazırladığı bu yasa tasarısının en başta içinin boş olduğunu ve yine engellilerin mücadeleleri ile bu yasa tasarısının daha iyi hale getirildiğini ifade etti.

‘PARANI AL, OYUNU VER’

İçli AKP hükümetinin engellileri ‘bir köşede otur, paranı al oyunu ver’ mantığına hapsetmeye çalıştığını belirterek bunun kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Engellilerin birçok şeyden ücretsiz yararlanabildiğini fakat asıl olması gerekenin engellilerin üretim sürecine katılması olduğunun altını çizdi.

2005’TEN SONRA NE DEĞİŞTİ?

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz ise açıklamanın çirkin bir söylem olduğunu ve hükümetin bakış açısını yansıttığını belirtti. “2005 yılından sonra ne değişti ki?​” diye soran Boyraz, AKP hükümetinin engellilere acıyarak baktığını ve ikinci sınıf vatandaş olarak gördüğünü ifade ediyor. Engellilerin hala mavi kapak toplayarak tekerlekli sandalye sahibi olduğunun altını çizen Boyraz, 2005 yılında yapılan değişikliğin de sosyal devletin gereği bir değişiklik olduğunu belirtiyor. Boyraz ayrıca hükümetin engellilerden derhal özür dilemesi gerektiğini de ifade etti.


KASDER’İN TAHLİYESİ ERTELENDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, bulunduğu binadan çıkarılmak istenen Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’nin (KASDER) tahliye işlemi yine ‘ikinci bir talimata kadar’ ertelendi. Yeşilköy Demiryolu Caddesi’nde 35 yıldır kas hastalarına hizmet veren dernek 2010 yılında bulunduğu binadan çıkarılmak istenmişti. Kas hastalarının, dernek üyelerinin ve kitle örgütlerinin desteğiyle derneğin tahliyesi engellenmişti. Geçtiğimiz günlerde KASDER’in tahliyesinin tekrar gündeme gelmesine, kas hastaları tepki gösterdi. Dernek binasında yapılan basın açıklamasını KASDER Yönetim Kurulu adına Yakup Sayın okudu. Sayın, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geç de olsa tahliyeyi durdurması sevindirici bir adım olmakla birlikte yeterli değildir” dedi. KASDER’in hastalar için doğru bilgilenme kaynağı, darda kalanların umut kapısı olduğunu dile getiren Sayın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne şöyle seslendi: “Derneğimizi bulunduğu binadan tahliye etmek düşüncesinden vazgeçilmeli, yargıya intikal edilmiş tüm davalar geri çekilmeli, yenilenmeyen kira sözleşmesi yenilenmeli, Büyükşehir Belediyesi derneğimize destek olmalı”


ZİHNİYET MESELESİ

Tekirdağ’ın Çerkezköy İlçesi’nde bir törene katılan AKP Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut’un açıklaması şu şekildeydi: “Bu insanlar sokağa çıkamıyorlardı, evlerde saklanıyorlardı. Anneleri babaları bu insanları sokağa çıkarmaya sıkılıyordu, utanıyordu. Ama hükümetimizin 2005 yılında çıkardığı yasa ile biz engellileri insan yerine koyduk, adam yerine koyduk. Bazıları ‘eskiden evimizdeki engelli, yatalaklar bir an önce ölse de kurtulsak diye Allah’a yalvarırdık’ diyordu. Şimdi ‘aman ölmesin, evimizin bereketi bu.


BİZE VERİLEN YİNE BİZİM PARAMIZ

Mediha Erdoğan: İnsan yerine koysalardı bakım param

ÖNCEKİ HABER

Takım liderleri grevi kırıyor

SONRAKİ HABER

Tarikatlar gençleri savaşa mı götürüyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...