19 Eylül 2013 12:30

Silahlara veda

Seyirci beyazperdede silah görmeye alışıktır, ama daha çok polisiye ya da aksiyon filmlerin kovalamacaları içinde patlayan silahlar olur bunlar. Altın Koza’nın ilk yarışma gösterimleri ise, bir gerillanın silahı ile, silahla büyütülen bir gencin askerliğe isyanı üstünde durarak başka tartışmalar açmaya çalışa

Silahlara veda
Paylaş
Çağdaş Günerbüyük

Adana’da 20’ncisi düzenlenen Altın Koza Film Festivali’nde ulusal yarışmanın ilk gününe barış temalı filmler damgasını vurdu. Salı günü gösterimi yapılan iki yarışma filmi, Reha Erdem’in bir gerilla kızın dağdan şehre yolculuğunu anlatan Jîn ile Emre Yalgın’ın askere gitmek istemeyen bir gencin babasıyla çıktığı yolculuğu konu alan Hadi Baba Gene Yap oldu.
Bunlardan Hadi Baba Gene Yap, dünya prömiyerini Adana’da yaparak ilk kez seyirciyle buluşmuş oldu. Filmde yıllar önce ayrıldığı memleketine dönen Murat, kendisini terk ettiğine inandığı ailesiyle karşı karşıya geliyor. Askere gitmek üzere geldiğini söyleyerek memlekette görüştüğü kişilerle ilişkilerinde, hala geçmişin izleri var. Bu sırada, çocuk oyuncakları arasında bile sürekli karşısına çıkan silahlar ve bitmeyen askerlik muhabbetlerinin Murat’ta yarattığı tiksinmeyi izlemek mümkün. Babasıyla çıktığı yolculukta asıl amacının, yıllardır biriktirdiği meselelerde bir hesaplaşma olduğu kısa sürede ortaya çıkıyor. Kapanmamış hesaplar ve yıllarca saklanan sırlar Murat’ın silahtan ve askerlikten uzak durmak istemekte ne kadar haklı olduğunu gösteriyor git gide.
Birbirinden güzel taşra manzaralarını, bolca sabit planlarla gözler önüne seren film, Murat’ın durgunluğunun altını çiziyor. Durgunluğunun altında kopan fırtınalar daha da ayrıntıyla çalışılmış, derinleştirilmiş olsa çok daha ikna edici ve sarsıcı bir sonuç ortaya çıkabilirdi. Murat’ın başından sonuna başından geçenler yönetmenin ve senaristin kafasında net ve anlamlı bir hikaye olduğunu belli ediyor. Ancak özellikle baba karakterinin tepkileri, eline silah almaya zorlanan bir gencin ruh halini anlamak için çok önemli olabilecekken, karakterde bunun çok öne çıktığı söylenemez.
Filmden sonraki söyleşide Hadi Baba Gene Yap’ı antimilitarist bulan seyircilerin teşekkürleri ağırlıktaydı.
Festivalin yarışma bölümünde bugün, daha önce İstanbul Film Festivali’nde yarışan Hayatboyu ve Soğuk ile, gösterime giren Eve Dönüş Sarıkamış 1915 izleyiciyle buluşacak. Ödül töreni ise cumartesi günü yapılacak. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Üniversite dediğin...

SONRAKİ HABER

Takım liderleri grevi kırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...