18 Eylül 2013 22:26

BM’nin içinde kimyasal ayrılığı

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin temsilcileri de New York’ta Suriye’nin kimyasal silah stoğunun tasfiye edilmesi konusundaki karar tasarısı hakkında bir görüşme yaptı. Ancak görüşmeler sırasında tasarı metniyle ilgili daha şimdiden görüş ayrılıkları yaşanıyor. Rusya ise BM’nin t

BM’nin içinde kimyasal ayrılığı
Paylaş

TASLAK ÜZERİNDE BİLE ANLAŞMA ZOR

BM Güvenlik Konseyi kararı, ABD ve Rusya’nın üzerinde uzlaştığı Suriye’nin elindeki kimyasal silah envanterini bir hafta içinde açıklaması ve gelecek yıl ortalarına kadar yok etmesini öngören planda önemli bir aşama olarak görülüyor. Önceki gün yayımlanan BM uzmanlarının raporu 21 Ağustos’ta başkent Şam yakınlarındaki Guta bölgesinde düzenlenen saldırıda sinir gazı sarin kullanıldığını doğruladı, ancak raporda saldırının sorumlusunun kim olduğuna dair bir yorum yapılmadı. BM’nin 5 daimi üyesi taslak üzerinde çalışırken görüş ayrılıkları su yüzüne çıkmaya başladı. Fransa, İngiltere ve ABD tasarıda askeri müdahale tehdidinden bahsedilmesini isterken, Rusya buna karşı çıkıyor.

GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK

Fransa, İngiltere ve ABD, BM raporunun bu saldırıyı düzenleme kabiliyetinin sadece hükümet güçlerinde bulunduğu savlarını güçlendirdiğinde ısrarlı. Ancak Rusya bu görüşü reddetti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov saldırının muhalif güçlerin bir provokasyonu olduğuna dair ‘ciddi dayanaklar’ olduğunu söyledi. Fransa, ABD, İngiltere, Rusya ve Çin’den oluşan BM Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisine sahip daimi üye temsilcilerinin toplantısı bir saat kadar sürdü. Diplomatlar İngiltere, Fransa ve ABD’nin birlikte sunduğu karar tasarısıyla ilgili görüşmelerin bugün de devam edeceğini belirtti. Görüşmenin ardından, müzakerelerin içeriğine dair bir açıklama yapılmadı.
LAVROV-FABİUS GÖRÜŞMESİ OLUMLU DEĞİL
Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Fransız mevkidaşı Laurent Fabius’un Moskova’daki görüşmelerinin ardından yapılan açıklamalara, görüş ayrılıkları net bir şekilde görüldü. Fabius BM raporuyla ilgili olarak, ‘Kullanılan sarin gazının miktarı, taşıyıcı roketlere, tekniğe ve saldırının diğer boyutlarına baktığınızda, arkasında Esad rejiminin olduğuna dair şüphe kalmıyor’ dedi. Ancak Lavrov, ‘Bunun bir provokasyon olduğuna dair ciddi dayanaklarımız var. Ancak hakikatin tespit edilmesi gerek ve bu Güvenlik Konseyi için bir sınav olacak’ dedi.
Lavrov ayrıca BM kararında askeri müdahale tehdidi bulunmaması gerektiğini vurguladı.


RUSYA : ELİMİZDE KANITLAR VAR

Rusya, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığını söyleyen Birleşmiş Milletler silah denetçilerini “tek taraflı bir rapor yazmakla” suçladı. Rusya ayrıca kimyasal silah saldırısından Suriyeli muhaliflerin sorumlu olduğuna dair Şam’ın ellerine yeni kanıtlar ulaştırdığını da söyledi. Şam’ı ziyaret eden Rusya dışişleri bakan yardımcısı Sergey Ryabkov, Suriye hükümetinin kendisine verdiği kanıtların Rus uzmanlara aktarılacağını belirtti. Ryabkov, BM silah denetçilerinin daha önce kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen üç bölgeyi ziyaret etmemesinden “hayal kırıklığı” duyduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da göçmenler ve seçimler

SONRAKİ HABER

‘Barış beklentilerini kendi gündemine heba ediyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...