18 Eylül 2013 21:08

İÇDAŞ’ın jetonu geç düştü!

BİGA ve çevresinde demirçelik, termik santral, liman gibi yatırımları olan İÇDAŞ şirketi, bölgede yarattığı çevre kirliliği haberimizle ilgili iki ay sonra açıklama yaptı. Ulusal ve uluslar arası 13 çevre ödülü almakla övünen şirketin yarattığı kirliliği ortaya seren haberimizdeki fotoğraflara “fot

İÇDAŞ’ın jetonu geç düştü!
Paylaş
Özer Akdemir

İKİ AY ÖNCEKİ HABERE AÇIKLAMA YAPTI

Gazetemizde 12 Temmuz 2013 tarihinde çıkan “Gözümüze mi inanalım ödülünüze mi?​” başlıklı haberde İÇDAŞ tesislerinin karada, denizde ve havada yarattığı kirliliği belgeleyen fotoğraflar kullanılmıştı. Şirketin bu yıl “Türkiye’nin ve Çanakkale’nin en temiz sanayi tesisi” ödüllerini aldığının aktarıldığı haberde, gazetemize ulaşan fotoğraflar ise tam tersine, tesislerin bölgede deniz, kara ve hava kirliliği yarattığını ortaya koyuyordu. Haberde ayrıca şirketin kazı sponsoru olduğu Parion antik kentini adeta özel mülküymüş gibi gördüğü, antik kentte çekim yapmak isteyen gazetecilerin şirketin özel güvenlik elemanları tarafından engellendiği de dile getiriliyordu.
Haberimizin ardından sessizliğe bürünen şirket, haberimizin diğer internet sitelerinde de yayınlanması ve ulusal gazetelerde de benzer haberler yapılması üzerine geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Haberimizin içeriğinde fotomontaj yapılmış ‘resimler’ kullanıldığını ileri süren şirket, “Bu iddiaların kimler tarafından hangi maksatla ileri sürüldüğü hususunun Çanakkale kamuoyu tarafından en iyi şekilde algılandığına şüphe yoktur” dedi.

HABER KÖTÜ NİYETLİ TEHDİT ARACIYMIŞ!

Açıklamasında uzun uzun aldığı çevresel önlemleri, atık yönetimini ve ödüllerini aktaran şirket, haberimizde çıkan fotoğrafların fotoshop çalışması olduğunu, denizdeki kirliliğin de bakteri ya da alg patlamasından kaynaklandığını iddia etti. Şirket fotoğrafların ‘masa başında’ hazırlandığını ileri sürerken, bunların “kötü niyetli bir tehdit aracı” gibi kullanılmak istendiği gibi garip iddialar ortaya attı. Fotoğrafların ya tesislere ait olmadığı ya da entegre tesislerin eklenmesinin unutulduğunun ileri sürüldüğü açıklamada fotoğrafların hangilerinin fotomontaj olduğuna dair net bir açıklama ise yer almadı.


YAŞADIĞIMIZA MI İNANALIM YALANINIZA MI?

İÇDAŞ açıklamasında, haberimizde geçen Parion antik kentinde çekim yapılmasının özel güvenlik elemanlarınca engellendiği bilgilerinin de gerçeği yansıtmadığı ileri sürerken; “Parion Antik Kenti Kazısına sponsor olarak, bir sosyal sorumluluk uygulaması gerçekleştiren şirketimizin; kazı sahasının yönetimi konusunda yetkili ve görevli olamayacağı şüphesizdir” denildi. Oysa, 2011 Nisan ayında çekim yapmak için İÇDAŞ tesislerine yakın bölgede gezerken, şirketin özel güvenlik elemanlarının adım adım izleyen ve tacize varan davranışlarına maruz kalmış ve rahatsızlığımızı aktarmamıza rağmen izlenmekten kurtulamamıştık. Bu durumu da birkaç kere gazetemizde yazmıştık. Ayrıca Kemer Köyündeki çekimlerinde yanımıza gelen jandarma ekibine de bu durumu aktarmış, bu diyaloğumuzu da Hayat Tv’de yayınlamıştık.  (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘YHK’nın kararı ağır bir darbedir’

SONRAKİ HABER

Tarım işçisi oldular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...