18 Eylül 2013 20:21

JİTEM için 'ben görmedim' dedi ama arayınca buldu!

"Hayata dönüş" adı verilen 19 Aralık katliamı ile ilgili 39 er ve astsubayın yargılandığı davanın görüldüğü Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda dönemin Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Aytaç Yalman Bodrum 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde ifade verdi. Yalman, adliyeye basın mensuplarını

JİTEM için 'ben görmedim' dedi ama arayınca buldu!
Paylaş

İfadesinde "Adalet, Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları'nın ortak koordinasyonu, Milli Güvenlik Kurulu'nun kararı ile gerçekleştirilen operasyonda görevim sadece operasyonun sınırları, maksadını mekan ve zamanını koordine etmekti. Bunun haricinde operasyonun başında bizzat bulunmadım. Jandarma, bölge komutanlıklarına gerekli emirleri ve talimatları verdim. Plan ve icra aşamasında benim herhangi bir daimim yoktur, olayı raporlarla takip ettik" ifadelerini kullanan Yalman, 1990'lı yıllarda cezaevlerinde, örgüt mensuplarının eğitim imkanı bulduğu, gardiyanların esir alınıp öldürüldüğünü, her fırsatta yangın ve isyan çıkarıldığını iddia etti. Yalman, "Buradaki amaç tutuklu ve hükümlülerin ölümlerine mani olmaktı. Operasyon sırasında tutuklu ve hükümlüler direnişte bulunmuşlardır, yapılan operasyon yetkili mercilerin emriyle yapılmıştır. Ayrıca devlet kararıdır" diyerek, operasyonda görev alan kişilerin özverili ve insan haklarına saygılı bir şekilde operasyon yaptıklarını da öne sürdü.

BÖYLE BİR TEŞKİLAT OLUP OLMADIĞININ TESPİTİNİ YAPMAYA ÇALIŞTIM

Yalman'a JİTEM'i duyup duymadığı da soruldu. Yalman da "Ben JİTEM'i görmedim. Daha doğrusu benim zamanımda kalmamıştı. Daha doğrusu, ben kalmamıştır sözünü sehven söyledim" dedi. JİTEM'le ilgili araştırma yaptırıp yaptırmadığı sorusu üzerine Yalman, şöyle devam etti: "Uzun yıllar devam edegelen bir sorun olduğu için bunun ne olduğunu araştırma ihtiyacı hissettim. Bu maksatla Ankara'da karargahta bu konuyla ilgili, yani istihbarat konusuyla ilgili ast kademeden en üst kademeye kadar tüm görevlileri topladım. Böyle bir teşkilat olup olmadığının tespitini yapmaya çalıştım. Varlığını anlamaya çalıştım. Daha sonra jandarma istihbarat yapılanmasıyla ilgili bir düzenleme yaptığımı hatırlıyorum. Ben yaptığım araştırmada, bu yapılanmanın yatay değil, dikey yapıda olduğunu tespit ettim. Bunun yanlış olduğunu gördüm. Jandarma genel komutanlıklarına bu yapıyı yatay hale getirilmesi konusunda emir verdim" dedi. "Dikey olarak kime bağlıydı?" sorusuna karşılık Yalman, "Kendi içinde bir yapılanmaydı. En üstte jandarma istihbarat başkanı vardı" dedi.

Yalman, ifadesinde mağdur avukatlarından Ömer Kavili'nin "Operasyonlarda kullanılan silahlar konusunda bilginiz var mıdır?" sorusuna ise bilgisi olmadığı yanıtını verdi. Operasyonlarda kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığına yönelik soruya ise "Bana böyle bir bilgi intikal etmedi" diyen Yalman, Kavili'nin "Operasyon planlanırken sizin önünüze gelen planda kaç kişinin ölebileceği ön görülmüştür" sorusuna ise "Planda ölüm öngörülmez" şeklinde yanıt verdi. Duruşmanın bitimine yakın ise Kavilli ile Yalman arasında tartışma sonrası hakim, duruşmayı sonlandırdı.

'ULUSLARARASI HUKUK ÇİĞNENDİ'

Duruşma sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan Kavilli, "19 Aralık 2000 tarihinde Türkiye çapında 20 cezaevinde aynı anda başlatılan ve mağdur beyanlarına göre vahşet derecesinde uygulamaların yer aldığı ve bunun delillerinin yine devlet görev tarafından yok edildiği bir operasyonun bugün jandarma genel komutanı seviyesinde en üst düzeyde görev yapmış bu konuları bilen ve şimdiye kadar devletin adresini bir türlü mahkemeye bildiremediği yıllar sonra bildirdiğinde de tanığı Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesini beğenmeyip gelmediği ve ceza yargılamasında niteliği gereği hüküm kuracak yargıcın meslek ilkeleri açısından tanıkları bizzat zorunluluğu bulunmasına rağmen, bu konu AiHM'de Türkiye'yi mahkumiyet nedeni olacağı belli olmasına rağmen tanığın talimatla dinlenmesine karar verilmiştir" dedi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Dönüşüm

SONRAKİ HABER

Gençler sömürgeciliğe karşı yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...