18 Eylül 2013 20:06

Dönüşüm

AMERİKA’nın ücra bir yerinde annesi ile birlikte yaşayan Gallen, anneannesinden kalan fon ile geçimini sürdürmektedir. Bir huzurevinde yaşayan ve yetmişlerini süren anneanne Alzheimer hastalığından muzdarip, geçmişe dair şeyleri yavaş yavaş unutmaktadır. Hayatında annesiyle birlikte bir de anneanneleriyle vakit geçirmeleri gerektiğin

Dönüşüm
Paylaş
Bahar Çelik Omur

Hikâyeyi okumaya başladığımızda ilk olarak anne oğul ilişkisinde bir tuhaflık olduğunu sezeriz. Gallen liseyi bitireli epey zaman olmuş ancak bir türlü üniversiteye gitme imkânı bulamamıştır. Bunun sebebinin ilk başta maddi yetersizlikler olduğunu düşünsek de sonrasında aslında bunun için bir maddi kaynak olduğunu fakat Gallen’in annesi tarafından özellikle kullanılmadığını anlarız. Çünkü bayan Suzie-Q aslında oğlundan ayrılmak istememekte ve ona bir çocuk gibi davranmaktadır. Mevcut kaynaktan teyze Helen de faydalanmak istemektedir. Ancak şimdi faydalanamadığı gibi gelecekte de bundan fayda sağlayamayacağını fark eden teyze Helen gün geçtikçe saldırganlaşır ve aile içinde olup bitenleri ortaya dökmeye başlar.  Hasta anneannenin erkek torununa olan düşkünlüğünü bilen Jennifer da annesi gibi Gallen’e diş bilemektedir. Fakat tüm bu nefret kumkumasının içinde başka bir durum daha vardır. Gallen Jennifer’e deli gibi aşıktır. Aralarında cinsel bir bağ da bulunmaktadır fakat bu aşk ne yazık ki tek taraflıdır.
Can Yayınları tarafından basılan Pislik’te anlatılan hikaye böyle bitmiyor elbette. Aksine daha yeni başlıyor. İlk başta klasik mutlu aile yapısı içinde resmedilen figürler bir süre sonra formlarını değiştirmeye ve çerçeveden çıkmaya başlıyorlar. Bir süre sonra kimi filmlerinde görülen rengârenk başlangıç ve sonrasında siyah beyaza boyanan yeryüzü gibi bir değişime tanık oluyoruz. Ve David Vann’ın şaşırtıcı tarafı ile karşılaşıyoruz. Zira kahramanımız Gallen’in başına gelenler ve geçirdiği dönüşüm kimi zaman ağzımızın açık kalmasına sebep oluyor. Onun yaşadığı gel gitleri, korkularını, yaşadığı ızdırabı ve pişmanlığı okur olarak bizzat yaşıyoruz. Kitap bittiğinde ise öyle kalakalıyoruz.
Geçtiğimiz yıl ülkemizi ziyaret eden David Vann yazarlığı ile olduğu kadar yaşamı ile de oldukça ilgi çeken bir isim. İlk romanı Bir İntihar Hikayesi’nin çocuk yaşta intiharına tanık olduğu babasının izlerini taşıdığı biliniyor. 12 yıl boyunca yayımlanmayan bu kitap yayımlandıktan sonra 10 büyük ödül kazanır ve yazarı dünya çapında bilinen bir isim haline getirir. Pislik, San Francisco Üniversitesinde ders veren yazarın geçen yıl basılan son kitabı ve kesinlikle okunmaya değer.

ÖNCEKİ HABER

Kanadı kırılanların destansı öyküsü

SONRAKİ HABER

JİTEM için 'ben görmedim' dedi ama arayınca buldu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...