18 Eylül 2013 19:55

Almanya, Suriye'ye 11 ton kimyasal madde satmış

Almanya'nın 2002-2006 yılları arasında sarin gazı yapımında kullanılabilecek 11 ton kimyasal maddeyi Suriye'ye sattığı ortaya çıktı.Sol Parti'nin soru önergesine Ekonomi Bakanlığı'nın verdiği cevapta, sivil amaçlarla kullanılması için 230 bin dolarlık malzemenin Suriye'ye ihraç edildiği doğrulandı. Açıkla

Almanya, Suriye'ye 11 ton kimyasal madde satmış
Paylaş

Almanya'nın 2002-2006 yılları arasında sarin gazı yapımında kullanılabilecek 11 ton kimyasal maddeyi Suriye'ye sattığı ortaya çıktı.

Sol Parti'nin soru önergesine Ekonomi Bakanlığı'nın verdiği cevapta, sivil amaçlarla kullanılması için 230 bin dolarlık malzemenin Suriye'ye ihraç edildiği doğrulandı. Açıklamada, bu maddelerle kimyasal silah yapılabileceği tehlikesinin de değerlendirildiği fakat talebin inandırıcı bulunmasının ardından ihracat izni verildiği belirtildi.

Sodyum florit, hidroflorik asit ve amonyum hidrojen florid adlı kimyasal maddelerin yurtdışına satışı sivil ya da askeri amaçlarla kullanılabileceği için Avrupa Birliği ülkelerinde özel ihraç iznine tabi. Fakat bakanlıktan yapılan açıklamada, bu maddelerin askeri amaçlarla kullanıldığını gösteren bir kanıt olmadığı savunuldu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'de devlet televizyonu ARD'ye yaptığı açıklamada, ihraç lisansının sivil kullanım için olduğunu vurguladı.

Sol Parti Sözcüsü Jan van Aken, tüm dünya Suriye'nin kimyasal silah programından haberdarken bu maddelerin ihracına izin verilmesini kınadı. Sözcü, 21 Ağustos'ta bin 400'den fazla insanın ölümüyle sonuçlanan kimyasal silah saldırısından Almanya'nın da sorumlu olabileceğini ifade etti. (BERLİN)

ÖNCEKİ HABER

Öfkenizi yansıtın

SONRAKİ HABER

Aslı Erdoğan’a ‘Özgürlük Ödülü’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...