19 Eylül 2013 10:55

‘Ben de isterem’

Meslek Lisesi sınıf rehber öğretmenlerinin zor işlerinden bir tanesi yemekhaneye öğrenci seçmektir. 1. Ve 2. Dönemin başında olmak üzere iki kez sınıf mevcudunun yüzde 20’si kadar öğrenci yemekhaneye seçilir. Seçilen bu öğrenciler yaklaşık bir dönemde 2,5 ay belirli bir para karşılığında (Bir dönem i&ccedi

‘Ben de isterem’
Paylaş
Şahin Kelleci

Meslek Lisesi sınıf rehber öğretmenlerinin zor işlerinden bir tanesi yemekhaneye öğrenci seçmektir. 1. Ve 2. Dönemin başında olmak üzere iki kez sınıf mevcudunun yüzde 20’si kadar öğrenci yemekhaneye seçilir. Seçilen bu öğrenciler yaklaşık bir dönemde 2,5 ay belirli bir para karşılığında (Bir dönem için 20-25 TL) öğle yemeklerini yemekhaneden yer. (Bu parayı bile öğrencilerin birçoğu veremez, sınıf öğretmeni kendi cebinden verir.) Öğrencileri seçmenin belirli kıstasları var: Öğrenci ailesinin gelir durumu, evin okula yakınlığı, ders başarısı, okula devam-devamsızlık durumu. Bütün veliler tek tek rica eder, öğrenci gözünün içine bakar, boynunu büker. Yemekhaneye yazılan sevinir, yazılamayan kızar, öğretmeni suçlar, küser.
Ben yemekhanede yemek yiyen-yemeyen diye öğrencimi ayırmak istemiyorum. Tüm öğrencilerimin yemekhanede yemek yemesini istiyorum. Yemek haneye yazılamayan öğrenciler, öğle yemeklerini nerede yer? Çok büyük bir çoğunluğu okul etrafında bulunan seyyar satıcılarda (1liralık tantuni) ve okul kantininde (ayran-simit) yer. Bakanlık bu yiyeceklerin besin değerini öğrencilere sorarsa tatmin edici bir cevap alabilir. Ya da en iyisi bir liralık tantuni nasıl olur onu sorsunlar, seyyar satıcılara. Meslek lisesi öğrencileri tam gün eğitim yapar. Atölyede çalışır, yorulur. Bu çocuklara sağlıklı bir öğle yemeği verilsin. Öğrencilerimiz yemek yemek için okul dışına çıkmak zorunda kalmasın. Meslek lisesine gelen öğrencilerin yüzde 99’u yoksul emekçi çocuklarıdır. Lokantada üç çeşit yemek yiyebileceği bir parayı çocuğunun cebine koyamaz. En çok disiplin olayları bu esnada oluyor. Öğrenciler öğle yemeklerini öğretmenlerinin gözetiminde güvenle yesinler. Sağlıklı beslensinler. Öğrenciler açlıkla terbiye edilmesin.   
Cumhuriyet gazetesinin 4 Eylül 2012 tarihinde yayımlanan haberine göre Kaş İmam Hatip Lisesine kayıt yaptıran öğrencilerin taşıma ve yemek masrafları devlet tarafından karşılanacakmış. Geçtiğimiz yıl bunu gerçekleştirdiler mi? Bilmiyorum. Umarım gerçekleştirmişlerdir. Endüstri veya Ticaret Meslek Liselerine kayıt yaptıran öğrencilerin de aynı haktan yararlanmasını istiyorum. İmam hatip de meslek lisesi bunlar da. Ayrımcılık yapılmasın.   

*Eğitim-Sen İşyeri Temsilcisi

Adana Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi

ÖNCEKİ HABER

Ümraniye’de velilerden eylem

SONRAKİ HABER

Bu yılı da kaybetmiyelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...