18 Eylül 2013 15:51

'Doğa katliamının mantıklı gerekçesi olamaz'

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği, yerel seçimlerden önce kent imarı ve yapımına ilişkin hassasiyetlerini belirtmek ve Erciş'in Çatakdibi (Zortul) köyünde yaşanan doğa katliamına dikkat çekmek amacıyla Makine Mühendisleri Odası Van Şubesi'nde basın toplantısı

'Doğa katliamının mantıklı gerekçesi olamaz'
Paylaş

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği, yerel seçimlerden önce kent imarı ve yapımına ilişkin hassasiyetlerini belirtmek ve Erciş'in Çatakdibi (Zortul) köyünde yaşanan doğa katliamına dikkat çekmek amacıyla Makine Mühendisleri Odası Van Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, yaklaşan yerel seçimler öncesi siyasi partilerin ve oluşacak belediye yönetiminin nasıl bir kent inşa etmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. TMMOB olarak kentlerin doğa ve tarihi dokusuna zarar vermeden ekolojik bir anlayışla inşa ve yapım aşamalarının sağlıklı gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bakır, bir kentin imar, yol, tadilat, dizayn ve benzeri her konuda araçların veya farklı unsurların değil insan esaslı bir hassasiyetin gözetilmesi gerektiğini söyledi.

'KENTLERİN İNŞASINDA BİZ DE GÖREV ALMAK İSTİYORUZ'

Yerel seçimler öncesi oluşacak belediye yönetimlerine mimar ve mühendisleri olarak kendilerinin de dahil edilmeleri gerektiğini belirten Bakır, şunları ifade etti: "Bizler mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak yukarıda anlatıldığı gibi böyle bir kentte yaşamak istiyoruz. Böyle bir kentin yönetimine aday olmak istiyoruz. Ve elimizi taşın altına koymak istiyoruz. Birincisi Van ve ilçelerinde yaşayan tüm TMMOB üyelerine sesleniyoruz; hedefinde rant ve talan hırsı olmayan, sadece bu kente ve bu halka faydalı olmak isteyen ve herhangi bir siyasi partide aday olmak isteyen meslektaşlarımız mutlaka TMMOB'un desteğini aldıktan sonra, inandıkları siyasi partilerde aday olsunlar ve bu halk, kent için mücadele etsinler. İkincisi TMMOB olarak tüm siyasi partilere sesleniyoruz; Kentlerimizin daha yaşanabilir bir kent ve ekolojik bir yaşam alanı olması açısından listelerinde en az yüzde 30 mühendis, mimar ve şehir plancılara yer vermelerini diliyor ve umut ediyoruz" diye belirtti.

'DOĞA KATLİAMINA KARŞI SESSİZ KALINMAMALI'

Ziraat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Necip Altunli ise, Erciş ilçesine bağlı Çatakdibi (Zortul) köyünde yaşanan doğa katliamına dikkat çekerek, TOKİ'nin Erciş'te siyasi hesaplar üzerine bir inatlaşmaya girerek, doğayı katletmeyi hedeflediğini kaydetti. Söz konusu alanda yapılmak istenen TOKİ konutlarının tekniki ve fiziki konularda sağlıklı olmadığını belirten Altunli, Van'ın deprem bölgesi olmasından kaynaklı TOKİ'lerin genelde zemini sağlam olan yüksek alanları tercih ettiğine işaret etti. Altuneli, TOKİ'nin burada siyasi bir amaç güttüğünü dile getirerek, Erciş'te yapılmak istenen doğa katliamına asla sessiz kalmayacaklarını ifade etti. Altunli, tüm siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin de bu hukuksuzluğa karşı sessiz kalmamasını istedi.

Yaratılmak istenen doğa katliamının hiçbir şekilde mantıklı bir gerekçesinin olmadığını belirten Altunli, Erciş Çatakdibi köyünde incelemeler yaparak, bir rapor hazırladıklarını ve bu rapor sunucunda da yapılanların tekniki hiçbir izahının olmadığı tespitinde bulunduklarını ifade etti. (VAN)

ÖNCEKİ HABER

Çürümeye terk edildiler

SONRAKİ HABER

Deyim yerindeyse 'rezalet'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa