18 Eylül 2013 09:43

Artık bu kapının açılması lazım

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, müzakere sürecinin ilerleyebilmesi için PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın dışarı ile bağlantısının kurulması gerektiğini belirterek, “Artık bu kapının açılması lazım” dedi. BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş da Anayasa Uzlaşma Komisyonunun en önemli gündeminin ana

Artık bu kapının  açılması lazım
Paylaş
Sultan Özer

AKP’nin üç aydır “hazırlıklar sürüyor, bugün yarın açıklanacak. Son halini Başbakan Erdoğan verecek” dediği demokratikleşme paketi üzerinde çalışmalar dün de sürdü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında AKP Genel Merkezinde AKP kurmayları tarafından yapılan çalışmalar geç saatlere kadar devam etti.

PAKETTEN SİHİRLİ DEĞNEK ÇIKMAYACAK

“Türkiye demokratikleşecek, hiçbir sorun kalmayacak” gibi bir beklentinin oluşturulduğu, ancak hala içeriği netleşmeyen pakete ilişkin BDP yetkilileri ile görüştük. 

Geçen pazar günü İmralı’da Öcalan ile görüşmeye katılan ve önümüzdeki günlerde Kandil’e Öcalan’ın mesajını götürecek heyette yer alacak olan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, “Bu paketten sihirli bir değnek çıkıp, Türkiye’yi demokratikleştirip; Kürt sorununu çözecek diye beklemiyoruz” dedi.

Paketin kapalı kapılar ardında, sadece AKP tarafından hazırlandığını, ne muhalefetin ne diğer toplum örgütlerinin görüşünün alındığını belirten Buldan, paketin sorunları çözeceğine inanmadıklarını, ancak sürecin bir parçası olarak baktıklarını söyledi.

Herkeste çok beklenti yaratmakla birlikte bu paketin de diğer paketlerden farklı olmayacağını kaydeden Buldan, “Belki birkaç şey düzeltilecek ama Türkiye’deki sorunları çözmeyecek” dedi Kürt sorununun çözümüne ilişkin sürece vurgu yaparak, başaktörü olan Öcalan’ın dışarı ile bağlantısının kurulması gerektiğinin altını çizen Buldan, “Sayın Öcalan eğer sürecin bir parçası ise sürecin ilerleyebilmesi için dışarı ile bağlantısının kurulması gerekiyor” dedi. Öcalan’ın, BDP yetkileri ve kardeşi dışında dışarıdan farklı kesimlerde, gazeteciler, yazarlar, aydınlarla da görüşmesinin sağlanması gerektiğini kaydeden Buldan, “Sürece ilişkin görüş ve önerileri farklı kişilerle de paylaşabilmeli. Artık bu kapının açılması lazım. Sayın Öcalan da bu müzakere sürecinin bir parçası ise buna uygun rol ve misyona kavuşması gerekiyor. Süreç böyle ilerler. Paket sürecin sadece bir parçası” diye konuştu.

Buldan sürece ve Öcalan’ın önerilerine ilişkin önümüzdeki günlerde Kandil’e de gideceklerini, ancak henüz zamanının belli olmadığını söyledi.


ANA DİLDE EĞİTİM OLMALI

BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş da pakette ne olması gerektiğini BDP olarak ilettiklerini söyledi. “Demokrasi yeni yara almış değil” diyen Beştaş, bu ülkede hala binlerce siyasetçinin, insan hakları savunucularının, hukukçuların, gazetecilerin “terörist” damgası ile içeride olduğunu hatırlattı. Seçim barajının kalkmadığı, hazine yardımının yapılmadığı, KCK tutuklularının serbest bırakılmadığı, cinayet faillerinin elini kolunu sallayarak dolaştığı bir ortamda Türkiye’nin “demokratikleştiğini” söyleyemeyeceklerini belirten Beştaş, anadilde eğitimin olmayacağına ilişkin açıklamaları da eleştirdi. Beştaş, “Ana dilde eğitim anayasa masasında tartışılmaya devam ediyor. En temel gündemlerden biri budur. Ana dilde eğitimin olmadığı bir düzenlemeyi kabul etmeyiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Silahlı kuvvetlerimiz gereğini yapmıştır'

SONRAKİ HABER

Son bahaneleri helikopter oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa