17 Eylül 2013 17:20

TPAO’da taşeronlaşmaya izin vermeyeceğiz!

Bizler petrol işçileri ve Petrol İş Sendikası Adıyaman Şube yöneticileri olarak bu mektubu yazma ihtiyacı duyduk. Bundan aylar önce meclisten onaylanıp geçen Türk petrol yasasından sonra iş hayatımızda olumsuzluklar, bir takım haksızlıklarda artışlar olmaya başladı.TPAO Adıyaman Bölge Müdürlüğüne bağlı petrol arama

TPAO’da taşeronlaşmaya izin vermeyeceğiz!
Paylaş
Şahin Yılmaz

Bizler petrol işçileri ve Petrol İş Sendikası Adıyaman Şube yöneticileri olarak bu mektubu yazma ihtiyacı duyduk. Bundan aylar önce meclisten onaylanıp geçen Türk petrol yasasından sonra iş hayatımızda olumsuzluklar, bir takım haksızlıklarda artışlar olmaya başladı.
TPAO Adıyaman Bölge Müdürlüğüne bağlı petrol arama ve üretim sahalarında çalışan kadrolu işçileri izne çıkararak yerlerine taşeron işçi çalıştırmaya başlaması bu haksız uygulamalardan biridir. Burada amaç; parça parça TPAO iş yerlerini tamamen taşeronlaştırmaktır. İşveren burada toplu iş sözleşmesinin 20. Maddesinin A fıkrasını açıkça ihlal ediyor. Bu maddeye göre “Geçici işçilerin müteahhit eliyle çalıştırılması ve daimi mahiyetteki işlerde geçici işçi çalıştırılması yasaktır”. Bu keyfi kararları verenlerin toplu sözleşmenin söz konusu maddesini ihlal ettikleri açıktır.
Petrol gibi önemli enerji kaynaklarının aranması ve üretilmesinde kadrolu-kalifiye işçi çalıştırmak hayati önemdedir. Uzun yıllar petrol sahalarında çalışan işçiler bir tarafa itilerek, yine TPAO bünyesinde bulunan müteahhit firmanın taşeron işçileri, asıl işçilerin yerini yavaş yavaş alıyor. Taşeron işçilikle daha fazla kar elde etmek isteyen işveren kuralsız çalışmanın önünü açtığı gibi işçiler arasında da kadrolu işçi-taşeron işçi olarak ayrımı yaratmaya çalışmaktadır. TPAO ülkemizin en önemli kamu kuruluşlarından bir tanesidir. İş hayatımızda bu tür yanlış uygulamalar teknik işlerde çalıştırılması gereken işçiler bu işlerden uzaklaştırılarak yerlerine kalifiye olmayan temizlik işçileri çalıştırılmaktadır. Bu sebeple iş kolumuzda taşeron uygulamasından kaynaklı sık sık iş kazaları yaşanmakta, işçi arkadaşlarımız bu iş kazalarında hayatlarını kaybetmekte yahut sakat kalmaktadır. Şirketimizi ve üyelerimizin haklarını birkaç kişinin keyfi uygulamalarına ve insafına terk etmeyeceğimizi başta işverenlerimiz olmak üzere herkesin bilmesini, yapılan yanlış uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz. Sendikamız Petrol İş, üyelerinden ve birliğinden aldığı güçle, işverenlerimizin bu tür haksız uygulamalarını geri püskürtecek, deneyim ve iradeye sahiptir. İşverenlerimizin TPAO’yu taşeronlaştırma uygulamalarına asla izin vermeyeceğiz. Mücadelemizde başta Adıyaman halkı olmak üzere, tüm siyasi partilerimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın desteklerini bekliyoruz. Saygılarımızla.

Petrol iş Sendikası Adıyaman Şube Bşk. Yardımcısı

ÖNCEKİ HABER

Çarşı tribünlerinden; sokağa, özgürleşmeye!

SONRAKİ HABER

Eğitim eylemle başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...