Kaddafi ölümle tehdit etti
Kaddafi, devlet televizyonundan dün akşam canlı yayınlanan konuşmasında “Bütün Afrika halkları Libya’ya baksın bütün dünya liderleri Libya’ya baksın. Göstericiler şeytana hizmet ediyor, sizi aşağılamak istiyorlar. İyileşmek ve etkin bir şekilde cevap vermek istiyoruz.” dedi.
Ülkesinin terk etmesinin de söz konusu olmadığını dile getiren Kaddafi, “Ülkemi terk edemem. Libya topraklarında bir şehit olarak öleceğim.” dedi.
Yaşanan protestolardan dolayı gençleri suçlamadığını söyleyen Kaddafi, göstericilerin Tunus’tan etkilendiklerini; ancak “bazı güçlerin de bu gençleri kandırdığını” öne sürdü. Kaddafi, gençlerin “halüsinasyon ilaçları almış olduğunu” savundu.
SİZ KİMSİNİZ?
Bingazi’deki göstericilerin de Bingazili olmadığını savunarak “Bingazi’dekiler kimler? Gerçek Bingazililer olamazlar” diye kaydetti. Kaddafi göstericileri “fareler ve paralı askerler” olduğunu ifade ederek, amaçlarının Libya’yı “İslami bir devlete dönüştürmek” olduğunu öne sürdü. Göstericilerin ayrıca “ülkenin birliğiyle oyun oynadıklarını” söyledi ve cezalandırılmaları gerektiğini belirtti.
CEZASI ÖLÜM
Ünlü Yeşil Kitap’ını çıkararak pasajlar okuyan Kaddafi, uluslararası yasalara ve Libya Anayasası’na uygun bir şekilde güç kullanacaklarını kaydetti. Askere karşı silah kullananların yargılanacağını belirten Kaddafi, muhtemelen de ölüm cezası ile cezalandırılacaklarını kaydetti. Kaddafi, “egemenliğe karşı güç kullananların cezasının da idam olduğunu” vurguladı. Kaddafi, “asilere karşı silah açılması emrini” vermediğini savundu.
Kaddafi, “Gücün zaten Libya halkının elinde olduğunu” dile getirdi ve bu gibi durumlarda halkın birliğinin çok önemli olduğuna değindi. Kaddafi ayrıca “Sizler ve çocuklarınız kontrolü ele alsın.” diye seslendi. “Halkın devrimini yine halk korumalı” diyen Kaddafi, “sokağa çıkın” çağrısını da yineledi. (DIŞ HABERLER)
‘İnsanlık suçu işleniyor’
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, Libya’da halkı hedef alan saldırıların uluslararası toplum tarafından soruşturulmasını istedi. Pillay, saldırıların, “insanlığa karşı suç” boyutlarına ulaşmış olabileceğini söyledi.
Libya’daki insan hakları ihlallerinin derhal sona erdirilmesini isteyen BM Yüksek Temsilcisi, sivillere karşı makineli tüfek, sniper ve savaş uçaklarıyla saldırı düzenlendiği iddialarının doğru olması halinde bunu kınadığını ifade etti. Pillay, daha önce BM Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargıç olarak görev yapmıştı.
Libya’da halka ağır silahlarla ateş açıldığı ve ölü sayısının 500’e yaklaştığı bildirildi. Bu arada Kaddafi yönetimi yabancı basına adeta karartma uyguluyor ve ülkeden bilgi akışında önemli sıkıntılar yaşanıyor.
Bingazi’nin ardından ülkenin doğusundaki Tobruk’ta da kontrolün halkın eline geçtiği bildirildi. Burada bazı askerlerin de halkın saflarına katıldığı gelen haberler arasında. Başkent Trablus’ta halkın üzerine askeri uçaklarla bombardıman ateşi açılmasının yankıları ise sürüyor.
Libya’nın başkenti Trablus’tan havalanan iki savaş uçağı Pazartesi günü Malta’ya iniş yaptı. Bingazi’deki halkı bombalama emri alan pilotlar, buna itiraz ederek uçaklarını Malta’ya yönlendirdiler.
Libya’da yaşanan katliama sessiz kalmayanlar sadece askerler değil. Libya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinde çalışan diplomatlar rejime değil, Libya halkına hizmet verdiklerini belirterek istifa etti. Diplomatlar, uluslararası topluma da çağrıda bulundu.
PETROL SEVKIYATI DURDURULDU
İtalyan hükümetinden adını vermeyen bir kaynak, Libya’daki enerji arzı durumunun kaygı verici olduğunu belirterek, “Durum endişe yaratıyor. Libya’daki petrol terminalleri bu sabah (dün) kapalıydı” dedi.
İtalya Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Stefano Saglia da, “Libya’nın doğalgaz arzını kesmesi durumunda stratejik doğalgaz stoklarını kullanmaya hazır olduklarını” söyledi. Saglia, doğalgaz arzının kesilmediğini, ancak durumun çok karmaşık olduğunu belirtti.
Öte yandan İtalyan enerji şirketi Edison’a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Libya’nın Eni’ye olan doğalgaz sevkıyatı yavaşladı.
Evrensel'i Takip Et