17 Eylül 2013 16:04

Adıyaman TPAO'da taşeron baskısına tepki

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bünyesinde uzun yıllardır kadrolu çalışan işçilerin yerine taşeron firma işçilerinin çalıştırılmasına Adıyaman Petrol-İş Sendikasından ve işçilerden tepkiler gelmeye devam ediyor.TPAO’nun Karakuş, Cendere ve diğer petrol arama ve üretim sahalarında kadrolu çalı

Adıyaman TPAO'da taşeron baskısına tepki
Paylaş
Doğan Sekmen

TPAO’nun Karakuş, Cendere ve diğer petrol arama ve üretim sahalarında kadrolu çalışan işçileri çeşitli bahanelerle geri çekerek, izne çıkarıp yerine taşeron firmanın işçilerine iş başı yaptırılmasına tepkiler gecikmedi. İki günlük vizite eylemine çıkma kararı alan Petrol-İş Adıyaman Şubesi bu sabah mesai saatinin başlamasıyla birlikte Adıyaman TPAO Bölge Müdürlüğü önünde işçilerle birlikte basın açıklaması ile duruma tepkilerini gösterip yaşanan bu kuralsız ve keyfi uygulamalara bir an önce son verilmesini istedi.

TAŞERON İŞÇİLİK KÖLELİĞİN YENİ ADI

Adıyaman TPAO Bölge Müdürlüğü önünde toplanan petrol işçilerine seslenen Petrol-İş Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan taşeronlaştırma yöntemleri ile petrol sahalarının yavaş yavaş özel şirketlere devrildiğinin altını çizdi. Tırpan şunları dile getirdi “Adıyaman’da ikinci bir TEKEL faciasının yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Taşeronlaştırma, kölelik ve ağalık sisteminin günümüze uygulanmış yeni adıdır. Bugün üretim ünitelerimizde çalışan taşeron işçi sayısı kadrolu işçi sayısını geçmiştir. Geçtiğimiz günlerde KTH Müdürlüğüne ait atölyemiz sesiz sedasız taşerona devredilerek elimizden alınıp taşeron şirketin hizmetine sunulmuştur. Bu ünitelerde çalışan yüzlerce arkadaşımız kurban edilmiştir” TPAO’da çalışan taşeron işçilerinin de bir an önce sendikaya üye yapılacağını söyleyen Tırpan sistemin işçileri kadrolu-taşeron olarak bölmeye, yok etmeye çalıştığını fakat buna sendika olarak izin vermeyeceklerini belirtti.

TİS İHLAL EDİLDİ

İşverenin toplu iş sözleşmesi hükümlerini yok saydığını hatırlatan Tırpan, geçici işçilerin müteahhit eliyle çalıştırılmasının toplu iş sözleşmesine aykırı olduğunu vurgulayarak, “Bugün itibarıyla yapılan yanlış uygulamaları ve TİS ihlallerini yargıya taşıyarak yasal süreci başlatıyoruz. TPAO çalışanlarının yarısı bu işyeri ile davalıdır. İçinde bulunduğumuz bu durum ne kadar kötü idare edildiğimiz bir resmidir. Sendikamıza üye arkadaşlarımızı zorunlu ve gereksiz yere izne ayırarak elimizde kalan son sahaların da taşerona verilmesinin önü açılmaktadır” dedi. (Adıyaman/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Özelleştirmeye karşı direniş çadırı

SONRAKİ HABER

Cilic’e 9 ay men cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa