17 Eylül 2013 14:46

Savunurken sanık oldu

5 Haziran 2005 Dünya Çevre Gününü Bergama Ovacık’ta kutlamak isteyen yaşam savunucularına yönelik altın madeni çalışanlarının saldırısı davası, dün Bergama’da yapıldı. Duruşma, taşlı sopalı saldırıya uğramışken ‘sanık’ olarak yargılanan yaşam savunucularının avukatının da ‘sanık’ yapı

Savunurken sanık oldu
Paylaş
Özer Akdemir

ALTINCI RÖVANŞ ALDI

Bergama Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada yargılanan yaşam savunucularının avukatlığını yapan Arif Ali Cangı, bu kez ‘sanık’ olarak mahkeme heyetinin karşısına geçti. Altın madencilerinin çevre günü kutlamasına gidenlere ve İzmir-Çanakkale yolundan gelip geçen araçlara taşlı, yumurtalı saldırısı sırasında olayların önlenmesi için jandarma ve kaymakama giden heyetin içinde bulunan Cangı, olaylarla ilgili açılan davada altın şirketinin talebi üzerine ‘sanık’ yapılmıştı. Duruşmada Cangı’ya avukatlara özgü soruşturma usulü uygulanmayıp doğrudan soruşturma yürütülmesi tartışma konusu olurken, mahkeme bu konuyu incelemeye aldı. Duruşmada konuşan Cangı, bu davanın Koza Altın Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek’in sanık yapılması üzerine onun rövanşını almak için açıldığını belirterek, “5 Haziran günü taşlı, yumurtalı saldırı sonucu mağdur edildik,  şimdi ise mağdur edilenler de suçlu olarak gösteriliyor” dedi. Davaya katılan hukukçular dava dosyasındaki şikayetçi olan Altın Madeni Genel Müdürü Hayrettin Öğüt’ün uğradığı bir zarar olmadığından davaya katılma isteminin reddedilmesini istedi.

ADALETE OLAN GÜVENİMİZ YOK OLDU

Bu duruşmanın hemen ardından aynı duruşma salonunda, aynı mahkeme heyeti ile 5 Haziran Çevre Günü yaşanan saldırı ile ilgili davaya geçildi. Birkaç dakika önceki duruşmada ‘sanık’ sandalyesinde oturan Cangı, bu sefer avukatların bulunduğu alana geçerek yaşam savunucularının savunmanlığını yaptı. Dava 7 Ocak 2014 tarihine ertelendi.


OLAY NASIL OLMUŞTU?

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü altın madeni yakınlarındaki Çamköy’de kutlamak için İzmir, Bergama, Uşak, Eşme gibi yerlerden gelen yaşam savunucuları köye giden yolun maden şirketi çalışanları tarafından kapatılması üzerine aralarından bir heyeti kaymakam ve jandarmayla görüşmek üzere göndererek yol kenarında beklemeye başlamışlardı. Aralarında Arif Ali Cangı’nın da bulunduğu heyet kaymakamlık lojmanına giderek kaymakamla görüşmek istemiş, ama kaymakam tatil günü olduğu gerekçeyle grupla görüşmemişti. Heyetin ilçe jandarma komutanlığındaki yetkililerle görüşmesinden de sonuç çıkmayınca,yol kenarında bekleyen kitle İzmir-Çanakkale kara yolunu trafiğe kapatarak Çamköy’e gidebilmeleri için madenciler tarafından işgal edilen yolun güvenliğinin sağlanmasını istediler. ‘Tatil günü’ gerekçesiyle heyetle görüşmeyen kaymakam ve “elimizde yeteri jandarma gücü yok” diyen ilçe jandarmadan onlarca robokop giysili asker, kara yolunun kapatılmasından yarım saat sonra olay yerine geldiler. Görüşmelerin ardından altıncıların kapattığı köy yolu açılırken, altın madeni çalışanları,askerlerin oluşturduğu koridordan geçen otobüsleri ve diğer araçları da taş ve yumurta yağmuruna tutmayı sürdürdüler. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yakmaya çalıştı, vurdu, intihar etti

SONRAKİ HABER

Tanrıkulu polis tecavüzünü sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...