17 Eylül 2013 11:44

Direniş yayılmalı

Feniş’in iflas etmesinin ardından ücret alacakları ve kıdem tazminatları için 10 gündür direnişte olan işçilere İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ikinci kez ziyaret gerçekleştirdi. İlk ziyaretinde TBMM’ye iletmek üzere işçilerin sorunlarını dinleyen Tüzel, ikinci ziyaretinde Çalışma Bakanlı

Direniş yayılmalı
Paylaş
Samet Tükel / Meryem Yaldır

DİRENİŞİ HALKA ANLATIN

İşçileri örgütlülüklerine sahip çıkmaya çağıran Tüzel, SEKA işçilerinin Kocaeli halkıyla birleşen mücadelelerini örnek vererek, “kararlı olun, mücadelenizi Gebze halkına anlatın” önerisinde bulundu.   Çelik-İş’in örgütlü olduğu diğer fabrikalar ile birlikte Hak-İş’in de bu direnişe sahip çıkmasını isteyen Tüzel, benzer sorunların birçok fabrikada yaşandığını, buradaki başarının diğer yerlere de örnek olacağını kaydetti. Okulların açılması ile birlikte çocuklarını okullara yollayacak işçilere seslenen Tüzel, ailelerinde mücadelenin içerisine kazandırılarak, yaşanılan mağduriyeti öğretmenlere ve öğrenci velilerine yansıtılması gerektiğini vurguladı.

YENİ EYLEM KARARLARI YOLDA

Tüzel’in ardından söz alan Çelik-İş Şube Başkanı Şerafettin Koç, sürecin nasıl ilerlediğine dahil Tüzel’e ve işçilere kısa bir bilgilendirme yaptı. Perşembe günü Mecidiyeköy’de şirket merkezi önünde gerçekleştirilen oturma eylemi ve ardından yapılan görüşmelerden de bir sonuç ortaya çıkmadığını söyleyen Koç, bunun ardından Gebze Sendikalar Birliğini toplantıya çağırdıklarını ve burada kendilerine durumu anlattıklarını söyledi. Gebze Sendikalar Birliğinde alınan kararla birlikte bundan önceki dönemlerde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de yan yana olacaklarının ve ortak çalışma yürüteceklerinin bilgisini veren Koç,  önümüzdeki dönemde hergün bir şeyler yapmaya devam ederek mücadeleyi büyüteceklerini ve yeni eylem kararlarını açıklayacaklarını söyledi.

DOSTUMUZU DÜŞMANIMIZI GÖRDÜK

Çelik-İş Şube Sekreteri Fırat Güneş: Burası bizim için bir okul, bir üniversite oldu, hergün yeni bir şeyler öğreniyoruz. Bu süreçten önce hepimiz siyasi düşüncelerimiz ve inançlarımız üzerinden birbirimize uzak durup farklı bakıyorduk. Ancak bu dönemde gördük ki bunların hepsinin olması gerekiyor, bunları ortak mücadele alanımızda bir kenara koyarak hep birlikte, tek yürek olarak mücadele edebiliyoruz. Bu dönemin bize kattığı bir diğer kazanım ise Feniş işçileri olarak, Evrensel gazetesi ve Hayat televizyonuyla tanışmak oldu. Yaşadıklarımızla beraber gördük ki bu süreçte kimler bizim yanımızda, mücadelemizde bizimle hareket ediyor, bize yayın organlarında yer veriyor ve medyanın hangi bileşenleri neye hizmet ediyor hepsini anlamış olduk.

BİLDİRİLER İLE HALKA DUYURDUK

Emek Partisi GYK Üyesi Tarık Erkan, Gebze’nin bir işçi bölgesi olarak bu tarz direniş ve eylemlere alışkın olduğunu, özellikle işçilerin haklarını gasbeden işyeri sayısının arttığına dikkat çekti. Kocaeli merkezinde ve Gebze’de mahallelerde Feniş işçilerini anlatan onlarla dayanışmaya çağrı yapan bildiriler dağıtarak mücadeleye destek olmaya çalıştıklarının söyleyen Erkan, bu çalışma ile beraber bütün işçi ve emekçilerin desteğinin Feniş işçilerinin arkasında toplamaya çalıştıklarını kaydetti. Bundan sonraki süreçte işçilere bir öneride bulunan Erkan, “Herkese seslenin, oy verdiğiniz partilere gidip destek vermeleri için çağrı yapın, burada partilerin kimin partisi olduğu gözlemlenecektir ve mücadelenin cephesi büyüyecektir” dedi. Türkiye’de 32 yılla en uzun süre cezaevinde kalan kişi olan Tahir Canan da ziyarette şöyle konuştu, “Türkiye’de 12 Eylül diye bir süreç yaşandı ve bu süreç esas hedef işçi sınıfının örgütlülüğüydü. Geçmişten bugüne baktığımızda çalışan işçi sayısının artmasına rağmen örgütlü işçi sayısı azıldı. Hedeflerine ulaştılar.İşçilerin kendi içinde birlikteliğin sağlaması gerektiğini, çünkü sermayenin, işçi sınıfı karşısında örgütlü şekilde hareket ediyor.”  

ORTAK MÜCADELE ETMELİYİZ

Kroman Çelik Fabrikası Birleşik Metal-İş İşyeri Temsilcisi Engin Kulu, kriz döneminde Gebze’de Askam’ın kapandığını, Akkardan’ın kapandığını, şimdi de sırayı Feniş’e getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Sendika ve konfederasyon ayrımı yapmadan ortak mücadele etmeleri gerektiğini dile getiren Kulu, “Biz Birleşik Metal-İş üyesi olarak kendi sendikamızda ve Gebze Sendikalar Birliğinde buradaki dayanışmayı büyütmek adına elimizden gelen her türlü çalışmayı yapacağız. Bizler siyasal olarak ve sendikal olarak bölünmüş durumdayız, fakat bilmemiz gereken şey bizim gücümüzün ortak mücadeleden geliyor olmasıdır” dedi. Bütün krizlerde hükümetlerin patronlardan yana taraf olduklarını, işçileri korumadıklarını ifade eden Kulu, bu durumun karşısında ancak ortak mücadele ile durabileceklerini söyledi. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MNG Kargo sömürüye doymuyor

SONRAKİ HABER

Tarım işçilerini taşıyan kamyonet kaza yaptı: 20 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...