16 Eylül 2013 18:34

‘Hizmet fetişizmi yıkılmalı’

Hafta sonu gerçekleşen Yeni Toplumcu Belediyecilik Sempozyumunda konuşan Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, yerel yönetimlerde “katılımcılık”, “yerel demokrasi” gibi argümanların uygulansın ya da uygulanmasın tüm siyasi hareketler tarafından kullanıldığına dikkat çekti. Doç. Dr. Ulaş Bayraktar da, “hizmet&r

‘Hizmet fetişizmi yıkılmalı’
Paylaş
Suat İnal

Çankaya Belediyesinin düzenlediği Yeni Toplumcu Belediyecilik Sempozyumu, İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu’nda gerçekleştirildi.

AKP KATILIMCILIKTAN NE ANLIYOR?

“Katılımcı yerel demokrasi” ve “katılımcılık” gibi kavramları AKP’nin de sahiplendiğini belirten Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir, “Katılımcılıktan anladıkları kendileriyle uyumlu olan birey ve sermaye çevresinin katılımı” diye konuştu. Özdemir,  AKP’nin yerel demokrasiden anladığının ise “sermaye ve sermayeyle uyumlu  sivil toplum kuruluşlarının sözlerini söyleyebilmeleri” olduğunu vurguladı.

‘TALEP EDEN TOPLUM YARATILMALI’

Doç. Dr. Ulaş Bayraktar ise, “toplumcu” olmanın topluma gitmekten öte, “talep eden, kendi kendini yöneten bir  toplum oluşturmaya çalışmak” anlamına geldiğini belirten Bayraktar, kendini sosyal demokrat olarak tanımlayan belediyelerin bunu yapmaktan uzak olduğunu vurguladı. Bayraktar’ın sunumunda vurguladığı diğer konu da “Hizmet fetişizmi” kavramı oldu. Yerel yönetimde iktidar olanların sürekli yaptıklarının hizmetle övünmek olduğunu hatırlatan Bayraktar, oysa bu hizmetin toplum tarafından talep edilip edilmediğini, maliyetinin ne olduğu, finansmanının nasıl sağlandığı gibi konuların toplumla paylaşılmadığını kaydetti. “Ben şuraya köprü yapacağım, falan yere yol yapacağım” şeklinde toplumun katılımından uzak bir hizmet anlayışının yerleşik olduğunu belirten Bayraktar, bu “hizmet fetişizmi”nin değişmesi gerektiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mevsim çocukları belgeseli izlendi

SONRAKİ HABER

Pınar Ünlüer'in davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...