26 Eylül 2013 07:50

İnfaz Kanunu’nun 16. maddesi kaldırılsın

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesinin çağrısıyla bir araya gelen insan hakları savunucuları İnfaz Kanunu’nun 16. maddesinin insan haklarına aykırı olduğunu dile getirerek kaldırılmasını istedi. Açıklamada ayrıca ağır hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılması gerektiği de belirtildi.

Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleşen açıklamada dernek adına basın açıklamasını okuyan Şube Başkanı Av. Adnan Kaya, cezaevlerinde 154’ü ağır hasta olmak üzere 526 tutuklunun olduğu belirtti. Türkiye’de cezalara uygulanan infaz rejiminin insani olmadığını vurgulayan Kaya, “F Tipi hapishanelere geçişle birlikte cezaevleri tutuklu ve hükümlüleri adeta çürütmeye terk eden bir yapıya sahiptir” dedi. Kaya, cezaevlerinde yaşamını yitiren tutuklu ve hükümlü sayısının çokluğunun durumun vahametini gösterdiğini söyledi.

5275 sayılı İnfaz Kanunu’nun 16. maddesinin kaldırılmasını isteyen Kaya sözlerini şöyle sürdürdü “5275 sayılı İnfaz Kanunu’nun 16. maddesinde ocak ayında yapılan değişikliğe bile Adli Tıp Kurumu direnmektedir. Kanun değişikliği ile hayati tehlike kriteri yerine yaşamını tek başına idame ettirememe kriteri getirilmiştir. Ancak bunun yanı sıra Cumhuriyet savcılarına geniş bir takdir yetkisi tanınarak toplum güvenliği bakımından tehlikeli kabul edilecek mahpusların hastalığına rağmen tahliye edilmemesi düzenlenmiştir. Nitekim bu hüküm gerekçe gösterilerek Metris Cezaevinde hükümlü olarak tutulan Ramazan Özalp, Adli Tıp Kurumunun cezaevinde kalamaz raporu vermesine rağmen tahliye edilmemiştir. Kanundaki bu kriterin mutlaka kaldırılması gerekmektedir.” (İzmir/EVRENSEL)

 

Evrensel'i Takip Et