27 Mayıs 2011 08:14

ETUC’tan hak gasplarına karşı Avrupa çapında eylem planı

YUNANİSTAN’ın başkenti Atina’da toplanan Avrupa Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) Kongresi’nde kriz gerekçesiyle hayata geçirilen hak gasplarına karşı eylem planı kabul edildi. ETUC’un Yunanistan başta olmak üzere, tek tek ülkelerde krize karşı yürüyen mücadelelere yeterince destek vermemesi kongrede eleştirildi.ETU

Paylaş

ETUC 12. Kongresi 16 Mayıs-20 Mayıs günleri arasında Atina’da gerçekleşti. Kongreye Türkiye’den KESK, DİSK, Türk-İş ve Hak-İş temsilcilerinden oluşan 18 kişilik bir heyet katıldı.
Kongrenin ilk bölümünde, geçen 4 yıllık Çalışma Raporu oylandı. Türkiye’den KESK ve Yunanistan’dan ADEDY (Yunanistan Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu), ETUC’un Yunanistan başta olmak üzere tek tek ülkelerde krize karşı mücadele eden emekçilerle yeterince dayanışma göstermediği gerekçesiyle raporun aleyhinde oy kullandı. Rapor, oy çokluğuyla kabul edildi.

Kongrede bir yıldır Avrupa sendikalarının gündeminde olan “eylem planı”  görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi. Kabul edilen plana göre ETUC’un 4 yıllık çalışma programında kriz gerekçesiyle ücretlerin düşürülmesi ve emeklilik hakkı başta olmak üzere emekçilerin kazanılmış haklarının gasp edilmesine yönelik politikalara karşı mücadele ön sıralarda yer alacak.

ETUC YÖNETİMİNE TEPKİ

“Sosyal bir Avrupa için Harekete Geçelim”  çağrısıyla toplanan ETUC’un 12. Kongresi,  Atina’da PAME’nin kitlesel protestosuyla karşılandı.

Kongrede yapılan delege konuşmalarında da ETUC yöneticilerine eleştiriler vardı. Yunanistan’dan bir delege konuşması sırasında ETUC yöneticilerini işaret ederek, “Bürolarınızdan dışarı çıkın, işçilerin arasına karışın, işçiler nasıl yaşıyor, hangi koşullarda çalışıyor görün. Masa başından çözüm değil, mücadelenin başına geçin” dedi.

Kongreye Mısır ve Tunus’tan konuk olarak katılan sendika temsilcileri de söz aldılar. Tunus’tan UGTT’yi temsilen konuşan Mustafa Tılli, ayaklanma sürecinde yaptıkları kitlesel eylem ve grevlere ETUC’un mesafeli yaklaşmasını ve yeterli desteği vermemesini eleştirdi. Tılli’nin Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşanan halk isyanlarıyla dayanışma çağrısı salonda büyük alkış aldı. 36 ülkeden 83 konfederasyonu temsilen bin delegenin katıldığı Kongrede,

Bernadette Segol ETUC Genel Sekreterliği’ne seçildi. Segol, ETUC’un ilk kadın genel sekreteri oldu.

‘SALDIRILARA KARŞI ORTAK TUTUM OLMALI’

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, İşçi Sağlığı ve Güvenliğine ilişkin eylem programının tartışıldığı bölümde konuşma yaparak Türkiye’de artan iş cinayetlerine vurgu yaptı. Neoliberal politikalarla işçi sınıfının kazanılmış haklarının ortadan kaldırdığına, kamu hizmetlerinin özelleştirildiğine, taşeronlaştırmanın yaygınlaştığına, performans denetimi ile esnek ve kuralsız çalışmanın yaygınlaştırıldığına dikkat çeken Çınar, finansal krizin faturasının emekçilere ödetilmeye çalışıldığını söyledi. Son yıllarda taşeronlaştırma ve esnek çalıştırma uygulamaları nedeniyle çalışma sürelerinin uzamasının iş kazaları ve meslek hastalıkları riskini arttırdığını belirten Çınar, “Sorun kazaların önlenemez olması değil, sorun gerekli önlemlerin alınmaması, denetim mekanizmalarının oluşturulmaması ve maddi kaynak aktarılmamasıdır.  Sorun, sermaye hükümetlerinin ve patronların işçi sağlığı ve güvenliğine dair her türlü denetimi kaldırma yönündeki tercihleridir“ dedi. Çınar, bütün sendikaları “insanca yaşam güvenli gelecek” için sınıf mücadelesini tek tek ülkelerde ve uluslararası planda yükseltmeye çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsviçre, nükleer santralleri kapatma kararı aldı

SONRAKİ HABER

DSP’ye izin bağımsıza veto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...