27 Mayıs 2011 08:11

İsviçre, nükleer santralleri kapatma kararı aldı

JAPONYA’da Fukuşima nükleer santralinde yaşanan kriz sonrası İsviçre de nükleer enerjiden vazgeçen ülkeler arasına girdi. Hükümet yaptığı açıklamada, tüm nükleer santrallerini kapatacağını belirtti. Alınan karar İsviçre’deki nükleer santrallerin, 50. yılını doldurduktan sonra kapatılmasını ö

Paylaş

Ülkede, 5 nükleer santral bulunurken bunların kullanım süresi 2019 ile 2034 yılları arasında son buluyor. İsviçre Enerji Bakanı Doris Leuthard “artık nükleer enerjinin güvenliği konusunda bir çok soru işaretinin oluştuğunu” belirterek “bundan sonraki süreçte, “Yenilenebilir enerji ile hidroelektrik santrallerini arttırabilir ve diğer enerji kaynaklarını daha verimli hale getirebiliriz” dedi.

İsviçre’nin bu kararı almasında, birkaç gün önce 20 bin dolayında kişinin nükleer karşıtı protesto gösterisi düzenlemesinin etkili olduğu belirtiliyor.

AB, STRES TESTİ YAPACAK

Öte yandan AB üyeleri Japonya’daki deprem ve tsunami felaketinin ardından Fukuşima santralinde görülen nükleer sızıntı üzerine kendi nükleer santrallerini mercek altına alıyor. Bu amaçla yapmayı kararlaştırılan stres testinde uygulanacak kriterler belirlendi.

AB Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, düzenlediği basın toplantısında, 1 Temmuz’dan itibaren AB’deki aktif 143 nükleer santralde gerçekleştirilecek stres testinde doğal felaketlere ve kazalara dayanıklılığın ölçüleceğini bildirdi. Oettinger, AB üyelerinin mümkün olduğunca şeffaf olacak nükleer stres testinde terör saldırılarını dikkate almayacaklarını ve bu ihtimalin güvenlik makamlarınca ayrıca değerlendirileceğini söyledi.
AB Komisyonu, bu konuda yetki üye ülkelerde olsa da nükleer güvenliği artıracak yatırımların zor ya da çok masraflı olması halinde, testlerden başarısız çıkan santrallerin kapatılmasını istedi.

Çevre örgütü Greenpeace ise İngiltere, Fransa ve Çek Cumhuriyeti başta olmak üzere AB üyelerini nükleer stres testini “sulandırmakla” suçladı. Greenpeace nükleer politika danışmanı Jan Haverkamp, “Testler tarafsız olmayacak, acil durum planlarını kapsamayacak ve terör tehdidine güvence getirilip getirilmediği konusunda bize bir şey söylemeyecek” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gürcistan’da protestoculara polis saldırısı

SONRAKİ HABER

ETUC’tan hak gasplarına karşı Avrupa çapında eylem planı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa