15 Eylül 2013 23:58

'Eylül'de gel'diler

İstanbul’da 32 mahalle forumunun birlikte örgütlediği Forumfest birçok sanatçının katılımıyla Kadıköy İskele Meydanı’nda gerçekleşti. Haftalar öncesinden planlanan etkinlik Ahmet Atakan’ın öldürülmesiyle anma etkinliğine dönüştü.Etkinliğe kendi pankartlarıyla katılan forumların katılımc

\'Eylül\'de gel\'diler
Paylaş

 

Anmada forumlar adına, direnişte hayatını kaybedenlerin aileleri adına ve Taksim Dayanışması adına birer kişi konuştu. Etkinlikte Grup Yorum, Kardeş Türküler, Boğaziçi Caz Korosu, Marsis, Hayko Cepkin, Ceylan Ertem ve Ozbi sahne aldı.

Etkinliğe Feniş işçileri, Hey Tekstil işçileri ve grevdeki THY işçileri de katıldı.

‘SORUMLULAR HESAP VERSİN’

Etkinliğin açılış konuşması forumların ortak basın açıklamasıyla başladı. Açılış konuşmasını Işıl Kurt, Gülcan Çetinkaya ve Hakan Hopanoğlu yaptı.

Gezi direnişi boyunca hayatını kaybedenlerin polisin akıl almaz, vicdana sığmaz şiddeti sonucu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Ve sorumluların hiçbiri bugüne kadar hesap vermemiştir. Aksine bu şiddetin gerçek sorumlularını 'aklama' yarışına girilmiştir. Bu vahşetin sorumlularının derhal hesap vermesini istiyoruz" denildi.

Açıklama söyle devam etti: "Onlar, ağacını, deresini, vadisini, kentini savunan bu ülkenin onurlu insanlarına düşman. İnsanca yaşamak isteyen işçiye, savaş politikalarına isyan eden Antakya halkına, Roboski'de Kürt'e, Sivas'ta Alevi'ye, Samatya'da Ermeni'ye düşman. Tacize-tecavüze-kadın cinayetlerine karşı direnen kız kardeşlerimize, LGBT bireylere, Metroda öpüşen sevgiliye düşman. Halkın yanında saf tutan avukata, doktora, üniversite öğrencisine, taraftar grubuna, halka gerçekleri taşıyan gazeteciye düşman. Size düşman, bize düşman, düşünen insana düşman"

 

Ülkenin dört bir yanında 'Artık yeter!' diyerek meydanları dolduran milyonlar, çok sesli bir alfabenin farklı sesleri olarak, Eylül'ü sokakta karşıladıkları belirtilen açıklamada, "Mücadelemiz tarım arazilerimizi, yaşam alanlarımızı, tarihi dokuyu yağmalatmamak için büyüyerek devam ediyor. MüZcadelemiz, Bölge halklarına yıkım, talan, ölüm ve acı dışında hiçbir şey getirmeyecek Suriye'deki emperyalist savaş hazırlıklarına karşı bölge halklarının kardeşliğini ve kalıcı bir barışı tesis etmek için sürüyor! Kürt halkına dayatılan imha, inkar ve kirli savaş politikalarına karşı kardeşlik ve barış talebimizi yükseltiyoruz. Mücadelemiz, halk düşmanı AKP'yi alaşağı etmek, bu çürümüş sisteme, bu esaret ve baskı düzenine son vererek kendi kaderimizi kendi ellerimize almak için sürüyor!" denildi.


BU AİLE DAHA FAZLA BÜYÜMESİN

Etkinlikte aileler adına, 2 Haziran gecesi yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi ve abisi konuştu. Anne Fadime Ayvalıtaş, “Benim oğlumun kocaman yüreği, bir sürü hayali vardı. En başından beri söylüyorum. Ölenlerle bir aile olduk ama bu alie daha fazla büyümesin. Başka Mehmetler ölmesin” dedi.

Mehmet Ayvalıtaş’ın ağabeyi Volkan Ayvalıtaş da bugün yaşananın bir halk hareketi olduğuna dikkat çekti. Ayvalıtaş, “6 genci öldürdüler. Onlarca kişiyi gözaltına aldılar. Bu yaşananlardan utanın” dedi.

Polisin attığı gaz fişeğinin isbet etmesi sonucu yaralanan 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan konuşmasına Berkin’in ufak da olsa tepki vermeye başladığı bilgisini aktararak başladı. Baba Elvan, “Ölenler ve yaralananlar arasında Berkin en küçüğüydü. Berkin daha küçücük bir filiz. Büyüyecek ağabeylerini yaşatmaya devam edecek” dedi.


DAHA YEŞİL, DAHA DEMOKRATİK, DAHA ÖZGÜR...

Etkinlikte Taksim Dayanışması bileşenleri adına basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu okudu. Taksim Dayanışması’nın farklılıkları kucaklayan; barışçıl, demokratik yöntemlerle taleplerini dile getiren bir yapıya sahip olduğunu belirten Çerkezoğlu, Gezi sürecinde tutuklanan ve halen tutuklamaya devam edilen gençlerin derhal serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. Daha yeşil, daha demokratik, daha özgür bir kent ve ülke özlemini büyütmenin önemli bir görev olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, Gezi’nin yarattığı direniş ruhunun hiçbir kalabılığa sığmayan bir birikim yarattığına dikkat çekti. Kendi halkına savaş açmış bir hükümetle karşı karşıya olduklarını söyleyen Çerkezoğlu, meydanlarda polis şiddetiyle yaşamını yitiren canlarına üzüldükleri gibi Kahire’de, Şam’da, Rojava’da ve Lazkiye’de yaşamını yitiren her canla biraz daha eridiklerini dile getirdi. Ayrıca Çerkezoğlu, Gezi Parkı ve Taksim Meydanı olmak üzere tüm şehir meydanlarının halka açık olması gerektiğini belirtti.

GAZETECİLER GÖZALTINA ALINDI

Etkinlik sonrası gerçekleşen polis saldırısı sırasında polisin plastik mermi kullandığı belirtilirken İMC Televizyonu'nda çalışan gazeteci Gökhan Biçici ile Kızılbayrak Muhabiri Mehmet Ali Karabulut'un gözaltına alındığı bildirildi.

Biçici ve Karabulut'un Rıhtım Polis Merkezi'ne götürüldüğü öğrenildi.

Gökhan Biçici attığı tweet'lerde olayı şöyle aktardı:

"4-5 gencin Bahariye'de bir büfede gözaltına alınmasını izlerken sivil amirin 'gazetecileri uzaklaştırın' talimatıyla üzerimize yürüdüler. Görevimizi yapmakta ısrar ettiğimiz için iteklemeye başladılar, özellikle bir amir agresif tavırlarıyla diğer polisleri kışkırttı. Gazetecileri sokaklardan uzaklaştırmaya çalışıyorlar, belli ki bu şekilde mesaj veriyorlar, ancak biz işimizi yapmaya devam edeceğiz!"

Polisin plastik mermili saldıırısı sırasında yaralananlar olduğu görüldü.

 

(İstanbul/EVRENSEL)

 

 


evrensel.net
ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da kömür madeni çöktü: 27 ölü, 20 yaralı

SONRAKİ HABER

Süreç anlamlı bir müzakereye evrilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa