27 Mayıs 2011 08:06

G8’de gündem Arap isyanları

Fransa’nın önemli tatil beldelerinden biri olan Deaville kasabasında toplanan G 8 Zirvesi, yine binlerce kişi tarafından protesto edildi.Polis ve askerlerin yoğun güvenlik önlemleri aldığı Deaville’de gösterilerin yapılmasına izin verilmezken, buraya yakın Le Havre kasabasında bir araya gelen eylemciler, asıl büyük gösteriyi ise &

Paylaş
Yücel Özdemir

Polis ve askerlerin yoğun güvenlik önlemleri aldığı Deaville’de gösterilerin yapılmasına izin verilmezken, buraya yakın Le Havre kasabasında bir araya gelen eylemciler, asıl büyük gösteriyi ise önümüzdeki Kasım ayında yapmaya hazırlanıyor. Fransa’daki küreselleşme karşıtları tarafından yapılan açıklamada, günümüzde dünya ekonomisiyle ilgili önemli kararların G 20 Zirvesi’nde alındığına dikkat çekerek, Kasım ayında Fransa’nın Cannes kentinde büyük gösteriler düzenleyeceklerini şimdiden ilan ettiler.

G 8 Zirvesi, 2001’de İtalya’nın Cenova kentindeki protestolardan sonra artık protestocuların ulaşmasını zor olduğu tatil beldelerinde yapılmaya başlandı. Bu bölgelerde polisin güvenlik önlemleri alması daha kolay olurken, protestoların sınırlandırılması mümkün olabiliyor. Hatırlanacağı gibi Cenova’daki protestolar sırasında bir kişi öldürülmüştü.

ARAP İSYANLARI, LİBYA VE IMF

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada, Japonya ve Rusya liderlerinin katıldığı G 8 Zirvesi’nin gündemi ise yoğun. Klasik gündemler İran, Kuzey Kore, terörle mücadele, nükleer tehdit gibi konuların yanı sıra bu zirvede Kuzey Afrika ülkelerindeki gelişmeler, Libya’daki durum, IMF’nin yeni başkanın kim olacağı gibi konular oluşturuyor. Ayrıca, Japonya’daki nükleer felaket bağlamında, dünya genelinde nükleer santrallerin durumunun gündeme getirilmesi bekleniyor. Zirve öncesinde bir açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu konuyu ciddi olarak masaya yatırmak istediğini söyledi. Ancak, önemli nükleer güç olan Fransa ve ABD’nin nükleer enerjinin elde edilmesinin azaltılmasına sıcak bakmıyor.

MISIR VE TUNUS’A RÜŞVET PLANI

G 8 liderlerinin gündeminin ön sırasında olan Tunus ve Mısır başta olmak üzere Arap ülkelerinde ortaya çıkan halk hareketlerinin nasıl kontrol edilebileceği, ya da denetlenebileceği ele alınacak. Liderlerin gündeminde her iki ülkenin maddi yardım çerçevesinde yedeklenmesi planlanıyor. Bu kapsamda Tunus ve Mısır başbakanlarının da zirvenin bir bölümüne katılacak ve maddi yardım talebinde bulunacak.

Basına yansıyan bilgilere göre Tunus’a 5 yıl için 25 milyar dolar, Mısır’a 2012’uh ortasına kadar 10-12 milyar dolar uluslararası yardımın verilmesi söz konusu.

Keza; G 8 ülkeleri, Avrupa Yeniden İmar ve Kalkınma Bankası’nın bu yardımlar konusunda görevlendirilmesi bekleniyor. Bu çerçevede, kuzey Afrika’da ortaya çıkan halk hareketlerinin Avrupa eliyle verilecek rüşvetlerde yedeklenmesi planlanıyor. Bu yedekleme çerçeve çerçevesinde ayrıca Avrupa pazarının Arap mallarına açılması da gündeme alındı.
ABD ve AB’nin Arap ülkeleri üzerinde kontrolü artırmak için hazırladığı planlara Rusya ve Çin’in soğuk baktığı dün Avrupa basınında yer aldı. Bu nedenle ortak bir tutumun çıkmaması da bekleniyor.

Benzer bir durumun Libya konusunda da yaşanması bekleniyor. Fransa, ABD ve İngiltere, Muammer Kaddafi’nin askeri yolla devrilmesi için savaşın şiddetini artırma yönündeki planlarına diğer ülkelerin destek vermesi beklenmiyor. Kisa, Suriye’ye karşı AB ve ABD tarafından başlatılan ablukaya da Rusya’nın onay vermeyeceği kaydediliyor.

Zirvenin resmi gündeminde olmamakla birlikte, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde’nin IMF başkanlığına getirilmesinin de G 8 Zirvesi’nde konuşulması bekleniyor. Lagarde, resmi olarak IMF başkanlığına aday olmak istediğini önceki gün bir basın toplantısıyla açıklamıştı.

NÜKLLEER ENERJİ AZALTILACAK MI?

Japonya’daki büyük felaketten sonra toplanan G 8 Zirvesi’nde dünya çapında nükleer enerji kullanımını de ele alması planlanıyor. Japonya Başbakanı Naoto Kan, Fukuşima’dan nükleer enerji konusundaki politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirirken, Almanya Başbakanı Merkel de bu görüşe destek verdi. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı  Nicolas Sarkozy’nin buna yanaşması beklenmiyor. Sarkozy, zirveden kısa bir süre önce yaptığı açıklamada nükleer enerji endüstrisini desteklemeye devam edeceklerini dile getirdi.
Önümüzdeki de sonbaharda da G 20 Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak olan Fransa, her iki uluslararası buluşmayı kendi politikalarını ve çıkarlarını geliştirmek için kullanmayı hedefliyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana’da gözaltına alınan gençler adliyeye çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Zuckerberg: Facebook’la devrim yapılmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...