15 Eylül 2013 14:53

Maden işçisi yalnız değil

Orhan Kurul / Özkan Zülfikar

İşçilerin mücadelesini haklı bulan siyasi partiler ve sendikalar, gerekli dayanışmayı göstereceklerini ifade etti.

Türk -İş Temsilcisi ve Yol -İş 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Kara, Eti Krom fabrikasındaki sıkıntıların yeni olmadığını ifade etti.  “Yıllardır o ocaklarda çalışan işçiler vahşet içinde. Orada yaşananlar dramdır. İş sağlığı açısından kötü. Can güvenliği yok” diyen Kara, en başından beri işçilerin yanında olduklarını söyledi.

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ YOK

Taşeron firmalarda örgütlenmenin zor koşullarda olduğunu dile getiren Kara, “Taşeron sistemi var  ve dört taşeron firma üst üste. İşçilerle tam sendika kurulacak derken en alttaki taşeron firma sahibi değişiyor ve en başa dönülüyor. Bunun tek nedeni örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerdir. Bütün yasalar işverenlerin lehine çıkartılıyor” dedi.

EKONOMİ BÜYÜDÜKÇE DAHA ÇOK İŞÇİ ÖLÜYOR

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün raporlarına göre işçi ölümlerinde dünya da ikinci sırada olduğumuzu belirten Kara “Ülke ekonomisinde ne kadar çok artış oluyorsa o kadar çok işçi ölümü yaşanıyor” dedi. Bu ocaklarda da 50’nin üzerinde işçi öldüğünü ifade eden Kara, ölümlerin özellikle özelleştirmeden sonra yaşandığını anlattı. Maden işçilerinin haklı mücadelelerinde sonuna kadar yanlarında olacaklarını vurgulayan Kara, “Maddi ve manevi her türlü desteği vermeye hazırız. Direnmekten başka çareleri olmayan maden işçileri haklıdır ve yalnız değildir” dedi.

ASIL MÜCADELE İŞYERİNDE VERİLMELİ

KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı  Halit Ateş, grevde işçilerle sürekli bilgi ve deneyim alışverişi içerisinde olduklarını belirtti. Ateş, işçilere bilgilendirme çalışmasını yaptıklarını anlattı. Grevle birlikte işverenin işçilerin bazı haklarını vermeyeceğini düşündüğünü savunan Ateş, “Asıl mücadelenin işyerinde verilmesi gerektiğini söyledik arkadaşlara. İşyerinin kapısı önünde grev çadırları kurulmalı, işyeri önünden ayrılmamalı işçiler. Gerekli teknik destek ve her türlü yardımı yapmaya hazırız kendilerine” diye konuştu.  

Dev Maden İş Sendikasının yöneticilerini de davet ettiklerini belirten Ateş, “Halen çalışmalarımız devam ediyor. Bu mücadelenin işçilerin lehine nasıl sonuçlanabileceğinin çalışmalarını hep birlikte örgütlemeye çalışıyoruz” dedi.

KÂR HIRSINDAN ÖNLEM ALINMIYOR

CHP Elazığ İl Başkanı Mustafa Kemal Atikeler, greve çıkan işçilerin taleplerini dinlediklerini ve işçilerin insanca yaşamak istediklerini ifade ettiklerini belirtti. Maden işçilerinin 12 talebinin gayet insani olduğunu belirten Atikeler, son yıllarda oldukça artan işçi ölümlerine de değinerek şunları söyledi "İşçilerin ölümleri önlem alınmadığı için ve kâr hırsından kaynaklanmakta” dedi.  İşçilere çok fazla baskı yapıldığını duyduklarını kaydeden Atikeler, “Baskıdan dolayı işçilerin korkup konuşmadığını biliyoruz. Hatta şu anda yaptıkları bu eylemle büyük ihtimalle işten atılacaklarını söylediler bize. Ama bunlar insani istekler ve haklı talepler” dedi.


İŞÇİLER ÖZELLEŞTİRME KURBANI

BDP Elazığ İl Başkanı Turan Çelik ise partilerini üç defa işçilerin ziyaret ettiğini vurgulayarak Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğdu’nun da katıldığını ifade etti. Kendilerinin de emek tabanlı bir hareket olduğunu dillendiren Çelik, “işçilerin mağduriyeti bizim de mağduriyetimizdir” diye ekledi. Ayrıca bu durumu Grup Başkanvekili  İdris Baluken’e ilettiğini ve durumu meclise taşımayı düşündüklerini belirtti. AKP’nin iktidar olduktan sonra resmi kurum ve devlete ait birçok işletmeyi özelleştirdiğinin altını çizen Çelik, Eti Krom işçilerinin de özelleştirme kurbanı olduğunu dile getirdi.  

“Yıllar önce maden işçilerinin ilk örgütlendiği yer Elazığ maden ocaklarıdır. Günümüzde ise binlerce işçinin olduğu ocaklarda zulüm koşullarında bir çalışma söz konusudur” diyen Çelik, her zaman işçilerin yanlarında olacaklarını belirterek  “Onlar aç ise biz burada tok olamayız. Elazığ BDP olarak işçi arkadaşlarımızın yanındayız” dedi.


7 YILDA 50 İŞÇİ ÖLDÜ

EMEP Elazığ İl Başkanı Ali Cemal Zülfikar ise direnişin özelleştirmenin geldiği boyutu gösterdiğini vurguladı. “Ferro Krom özelleştirilirken özelleştirmenin nimetinden bahsedenler yaşanan iş cinayetleri ve kuralsız çalışmaya bakmalıdır” diyen Zülfikar, özelleştirmeyle birlikte çalışanların ücretlerinden düşüş yaşandığı, iki yılda ocaklarda yaşamını yitiren işçi sayısının 50 olduğuna dikkat çekti.

Uzun yıllardır bu duruma ses çıkarmayan işçilerin ilk defa bu kadar uzun süreli ve kararlı bir duruş sergilediğini söyleyen Zülfikar, “Mücadele tüm işçilere mal olmuştur. Şimdiye kadar işçilerle görüşmeye tenezzül etmeyen patronlar haklı ve meşru mücadele karşısında görüşmek zorunda kalmışlardır. Bu birliktelik ve mücadele sürerse taleplerin kabul  edilmemesi için hiçbir neden yoktur” dedi.

ETİ Krom AŞ’nin ve taşeronların yapılan satış sözleşmesi gereğince belli bir miktarda üretim yapmak zorunda olduklarını kaydeden Zülfikar, “Üretim yapmayan ETİ Krom ve taşeronlar hiçbir şeydir. İşçilerin taşeronlaştırmaya ve kuralsız çalıştırılmaya karşı mücadelesi aynı zamanda partimizin de mücadelesidir. Bundan sonra da bu mücadelede beraber olacağız” diyerek sözlerini noktaladı. (Elazığ/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et