14 Eylül 2013 19:17

Fokker Elmo’da kadınlar grevde

GAZİEMİR serbest bölgede fabrikasında uçaklar için kablo üreten, Türk Metal sendikasının örgütlü olduğu, Fokker Elmo fabrikasında grevlerinin 12. gününde yanlarında bulunduğumuz kadın işçilerin hikâyesini dinledik.Gaziemir’de bulunan Ege Serbest Bölgesi’ne giriyoruz ağır adımlarla… Etraf

Fokker Elmo’da kadınlar grevde
Paylaş
Ceren Kacataş

Gaziemir’de bulunan Ege Serbest Bölgesi’ne giriyoruz ağır adımlarla… Etrafımız geçen işçi servisleri ve birçok fabrika binasıyla dolu. Kaldırımlarda yürüyen neredeyse hiç kimse yok. Kasvetli bir havada ilerliyoruz öğlen işçilerin çay molasına az bir vakit kala. Tabelada birçok fabrika içinde seçiyoruz Fokker Elmo yazısını ve takip ediyoruz okları.
Fabrikaya yaklaştıkça sesler artıyor. Vardığımızdaysa, “Bu İş Yerinde Grev Var” yazısının ardında sıyrılıyoruz kaldırımların ve soğuk fabrika duvarlarının tüm kasvetinden. Direnişin umudunun, ortaklaşa söylenen “Çile bülbülüm çile” şarkısıyla panayır alanına çevirdiğine şahit oluyoruz fabrikanın bahçesini.

DOĞUM GÜNÜ

Gazeteden geldiğimizi öğrenince buyur ediyorlar bizi. Ergun abiyle birlikte 67 kadın işçinin gölgesine sığındıkları çardaklarına. Sohbet ediyoruz biraz ve öğreniyoruz grevdeki kadın işçilerin en küçüğünün 18 yaşındaki Gizem olduğunu. Sendikalı oldukları için maruz kaldıkları baskıları ve greve çıkmak için son ana kadar nasıl sabırsızlandıklarını.
Sohbetimiz sürerken işyeri temsilcisi Ayşegül çağırıyor tüm kadınları girişteki masaya. Yanımıza yavaşça gelen bir işçi fısıldıyor kulağımıza işyeri temsilcisi olan arkadaşlarının sürpriz doğum günü olduğunu. Hepbirlikte gidiyoruz, pastalar kesiliyor, önce misafirler olmak üzere paylaşılıyor. Şarkılar söyleniyor yine direnişin simgesi ve neşesi haline gelmiş, “Çile bülbülüm çile” şarkısı ve tiz sesiyle tüm yüzleri gülümseten Neslihan.

KOCAYI BABAYI İKNA...

Grevin tek erkek işçisi Ergun abi “Bu kadınlar bir başka” diyor. Greve çıkarkenki kaygılarını anlatıyor bize ve şimdi kadınlardan ne çok şey öğrendiğini...
Çardağa tekrar dönüyoruz sohbetimiz devam ederken greve çıkan 68 sendikalı işçinin yanında, hamile olduğu için, kocasının ya da ailesinin baskısı nedeniyle ve maddi yetersizlikler yüzünden bazılarının greve çıkamadığını öğreniyoruz. Grevdeki arkadaşlarının gönül birliğine şahit oluyoruz o vakit. Kadın olmalarından kaynaklı grev sürecinde yaşadıklarına gelince; her bir kadının bu grevle birlikte hayatlarındaki değişimleri öğreniyoruz. Ayşegül babasını greve ikna için 3 gün tartıştığını anlatırken yanımıza yaklaşan Gizem çalışırken yaşadığı stresi eve yansıttığını greve başladığından beri eve gittiğinde ne kadar rahat olduğunu anlatıyor bize. Grevden beklentileri ise eşit işe eşit ücret…(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Feniş işçilerinin soruları Meclis’e taşındı

SONRAKİ HABER

8 bin işçiden belediyeye öfke!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...