Feniş işçilerinin soruları Meclis’e taşındı
FENİŞ Alüminyum’da 420 işçinin “hakkınızı mahkemede arayın” denilerek işten çıkarılmasını Meclis gündemine taşıyan İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, “İş Yasası’nda toplu işten çıkarmanın yasak olmasına rağmen, Feniş’te 420 işçinin işten çıkarılmasının nedenini?” sordu.
‘PATRONUN BAŞKA YATIRIMLARI DA VAR’
Üç aydır ücretlerini alamayan 420 işçinin, patronun üretimi durdurup “hakkınızı mahkemede arayın” açıklamasının ardından kendilerini fabrikaya kapattıklarını hatırlatan Tüzel, 11 Eylül’de işçileri ziyaret ettiğini dile getirdi. Çelik İş Sendikası üyesi işçilerin, “patron bizi muhatap almadan, iflas ya da benzeri hiçbir yasal gerekçe göstermeden 420 işçi işten attı. 2001 krizinden bu yana ücret ve sosyal haklarımızda ciddi gerilemeler oldu, 3 aydır da ücret alamadık” dediklerine vurgu yapan Tüzel, yine işçilerin anlatımlarına göre, fabrikanın sahibi 20. Dönem DYP Milletvekili Sedat Aloğlu’nun, Samsun Terme’de ve İstanbul’da iki fabrikası daha bulunduğuna dikkat çekti.
‘10-15 YILLIK TAZMİNATLAR NE OLACAK?’
Her işçinin en az 10-15 yıllık tazminat ve 3 aylık ücret alacakları olduğuna ve patronun hakkını isteyen işçilere mahkeme yolunu gösterdiğine vurgu yapan Tüzel, mahkeme kararlarına rağmen şirketin ‘iflas etmesi’, ‘tasfiyeye girmesi’ ve tasfiye sonucunda da herhangi bir malvarlığı kalmaması neticesinde işçi alacaklarının tahsil edilemediğini dile getirdi. Diğer taraftan, devletin vergi ve SGK prim alacakları için sermaye oranında şirket ortaklarının şahsi malvarlıklarına müracaat ettiğini hatırlatan Tüzel, “Devlet kendi alacağını bu şekilde garanti ederken, işçilerin alacaklarının da benzer şekilde kanun güvencesine alınması gerektiği açıktır” dedi. Tüzel Bakanlara işçi alacaklarının, öncelikli alacakların ilk sırasında olması ve ücret garantili fondan karşılanması, bilahare işverenden tahsil edilmesi yönünde yasa teklifi verdiğini de hatırlattı.
‘ÇOCUKLARINI OKULA NASIL GÖNDERECEK?’
Tüzel, Bakan Faruk Çelik ve Nihat Ergün’e, İş Yasası’nda toplu işten çıkarmanın yasak olmasına rağmen Feniş’te çalışan 420 işçinin neden çıkarıldığını sordu. Ayrıca Feniş Alüminyum’un başka yatırımları da bulunduğunu hatırlatan Tüzel, Buna rağmen işçilerin 10-15 yıllık tazminatları ve 3’er ay ücret alacakları neden ödenmemiştir?” sorusuna da yanıt istedi. Tüzel ayrıca Çalışma Bakanı Çelik’e “İşçilerin çocuklarının okul masrafları, kış hazırlık giderleri, evlerinin kirası, geçimi ne olacak? Bakanlığınızın görev alanında olan çalışma ilişkileri ve herkese geçimini sağlayacak çalışma ve gelir elde etme hakkını nasıl temin etmeyi düşünüyorsunuz?” sorusunu da yöneltti.
FENİŞ İŞÇİLERİ BU SORULARIN YANITINI BEKLİYOR
Feniş Alüminyum’un sahibinin sermayesini ve malvarlığını yakınlarının üzerine geçirerek muvazalı bir işlem yapmış olabileceği şüphesiyle bir inceleme yapacak mısınız?
İşverenin, işçilere mahkeme yolunu göstermesi hileli ve işçilerin alacaklarının gasp edilmesi değil mi?
Hileli iflas şüphesiyle bir inceleme yapmayı düşünüyor musunuz?
Firma, istihdamı ve yatırımı teşvik fonu kullandı mı? Kullandı ise hangi yıllarda ve ne kadar teşvik kullandı?
İşçilerin alacaklarının tamamının öncelikli alacakların ilk sırasına alınması ve ücret garanti fonundan karşılanması, bilahare işverenden tahsil edilmesi yönünde yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et