27 Mayıs 2011 07:43

Dersim baraj değil sinema istiyor

Dört sineması kapatılan Dersimliler, bir haftadır Dört Dağ İçinde İnsan Hakları Film Festivali kapsamında gösterilen filmleri izliyor. Filmlere yoğun katılım gösteren Dersimliler Dersime baraj değil, sinema salonlarının yapılmasını istiyor.Sineması olmayan iller arasında yer alan Dersim genel seçim öncesine denk gelmesine rağmen fi

Paylaş
Şerif Karataş

Sineması olmayan iller arasında yer alan Dersim genel seçim öncesine denk gelmesine rağmen film gösterimlerine büyük ilgi gösteriyor. Siyasetçilerin sinema salonu bulunmayan kentin sinema salonuna kavuşması için herhangi bir girişimde bulunup bulunmayacağını zaman gösterecek.

20 Mayıs’ta başlayan Dersim İnsan Hakları Film Festivali 29 Mayıs’a kadar sürecek.
12 Eylül askeri darbesi ülke genelinde olduğu gibi Dersim’de de sosyal hayatı alt üst etti.
Cumhuriyetin kuruluşundan beri süregelen tekçi anlayış 12 Eylül’le birlikte kendisine daha fazla yaşam alanı buldu. ‘Anarşi’ ve ‘terör’ bahane gösterilerek, farklı düşünen düşüncelere dair ne varsa, yasaklandı, yakıldı. Kısacası farklılıklar yok edilmek istendi… Dersim’deki sinemalar da darbeden payını aldı.

12 EYLÜL 4 SİNEMAYI KAPATTI

12 Eylül öncesi dört sineması olan Dersim’de 12 Eylül’le birlikte bu sinema salonları kapatıldı. Dersimin ilk sineması olan Özer’in eski valilikte ve Tepebaşında salonu vardı. Arkadaş, Gündoğan (şu an düğün salonu) ve Halk sinemaları Moğultay mahallelerinde perdelerini izleyicileri için açıyorlardı. Bu sinemalar havaların ısınmasıyla açık hava sineması olarak gösterimler yapıyordu. Sinema salonu olmayan Dersim manidar bir şekilde ismi İnsan Hakları olan bir film festivaline ev sahipliği yapıyor.

BARAJLARA DİKKAT!

Tunceli Belediyesi tarafından gerçekleştirilen, Munzur’un Türküsü Derneği’nin destekleriyle hazırlanan ve SODES kapsamında kabul edilen “Dersim İnsan Hakları Film Festivali”  insan hakları alanında ülkemiz içinde bir ilk olma özelliğini de taşıyor. Proje kapsamında sinema filmleri, belgeseller, kısa film ve çocuk filmleri olmak üzere toplam 63 film gösterimi sürüyor. Gösterimi yapılan ve yapılacak olan filmler arasında Asya, Avrupa ve Ortadoğu’dan filmlerde yer alıyor. Festivalde Dersimi tehdit eden en güncel tehlikeler olan barajlar da dikkat çekiliyor. Festivalde “Doğanın Çocukları” bölümünde, doğa toplumu inancı ile var olan farklı dünya örnekleri, “Gerçeği Arayanlar” bölümünde Türkiye ve dünyada çevre alanında yaşanan insan hak ihlallerin yarattığı ve yaratacağı tahribatlar izleyiciyle buluşturuluyor. Verilen mesaj da gayet açık: Dersim’de baraj değil, sinemanın isteniyor.  Festivalde Dersimli çocuklar da unutulmamış. Onlar içinde çizgi sinema gösterimleri yapılıyor. Unutulmayanlar arasında Hrant Dink, Kazım Koyuncu ve Ahmet Kaya’nın olduğunu da yeri gelmişken söyleyelim.
Filmlerin gösterimi Belediye Gençlik Kültür Merkezi Salonu, İl Kültür Müdürlüğü 1 ve 2 nolu salonları ile ilde yıllardır kapalı olan Sinema 62’de gerçekleşiyor. Dersimliler filmlere ilgi göstererek “Zere çar koude (Dört Dağ içinde) sinema izlenir” mesajı veriyor.

İLERİYE KAPI ARALAYACAK

Festival görevlilerinden Kemal Tulga, sanatın insan yaşamında vazgeçilmez bir yer tutması için devamlılığının olması gerektiğini söylüyor. Festivalin ilerisi içinde önemli bir kapı da araladığını dile getiren Tulga şöyle konuştu: “Bölgenin geçmişten gelen sanata olan düşkünlüğü yaşamsal alanda kendisine bu kadar rahat yer bulması Dersim kentinin çok kolay politize oluşu ve halkın kendi doğrularını yaratma çabasıyla sanatsal olgunlukla filmleri takip ediyor. Dersimliler film festivalinin ileriye taşınması için gereken katılımı sağlayacak üzerlerine düşen sorumluğu yerine getirecektir.” (DersimEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Troll mü denir şimdi onlara?

SONRAKİ HABER

Behramoğlu Erdoğan’a tazminat ödemeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...