27 Mayıs 2011 07:05

Billur Tuz işçileri sendikalaşmakta kararlı

ÇİĞLİ Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Billur Tuz fabrikasında, taşeronlaştırma sonucu yetkisi düşen Tek Gıda-İş’i yeniden yetkili sendika yapmaya çalışan işçilere yönelik baskılar sürüyor. Billur Tuz son olarak, sendikalaşma çalışması yürüttüğü için uzun süredir baskı uyguladığı

Paylaş

Tek Gıda-İş Sendikası’nın TİS için yetki alamaması üzerine, işyerinde oluşturulan işçi komitesi, taşeron-kadrolu ayrımı yapmadan 100’ün üzerinde işçiyi Tek Gıda-İş’e üye yaptı ve yeniden yetki başvurusunda bulundu. İşten atarak, yerli yersiz tutanak ve ihtarlarla işçileri sindirmek isteyen işveren şimdi de iş yeri temsilcisini işten attı. İşten atılan Resül İncidelen Billur Tuz’da yeniden örgütlenmekte kararlı olduklarını vurguladı. Patronun yasadışı yöntemlerle sendikalaşmayı engellemeye çalıştığını belirten İncidelen, “Beni Pazar günü fazla mesaiye gelmemek ve hasta olduğum için rapor almakla suçlayarak tazminatsız işten attılar” dedi. İncidelen, sendika avukatının işten atma bildirimini inceleyince yapılan hukuksuzluğa güldüğünü ve “İşveren ya yasalardan bir haber ya da hiçe sayıyor” dediğini aktardı.  

‘15 YIL İHTAR NEDİR BİLMEDİM’

15 yıllık işçi olduğunu belirten ve bugüne kadar uyarı, ihtar, tutanak nedir bilmediğini ifade eden İncidelen, “İş yerinde sendikayı yeniden örgütlemeye çalışınca son 3 aydır her hafta uydurma gerekçelerle tutanak tuttular. Ağır koşullarda çalıştırıldığım için bel fıtığı oldum. 2-3 kez doktora çıkıp 3-5 gün rapor aldığım gerekçe gösteriliyor. Mağdur etmek için de tazminatsız işten attılar” dedi. İncidelen, “Örgütsüz ve tek başıma bir işçi olsaydım mağdur olurdum, umudum kırılırdı. Ama biz iş yerinde arkadaşlarla sadece sendikaya üye olmadık, birlik olduk her türlü mücadelede ve her türlü sorunumuzda birliğiz kararlıyız. Billur Tuz’da sendikalı olarak çalışacağız. İş yerindeki arkadaşlar yıllardır örgütlü olduğu iş yerinde yetkiyi kaybederken hiçbir şey yapmayan şubeye güvenmiyorlardı. Biz önce kendi birliğimize güvendik, çoğunluğu sağladık şimdi sendika da yanımızda olunca bu mücadeleyi kazanacağımıza herkes inanıyor” dedi.

ÇALIŞMA KOŞULLARI BEL FITIĞI YAPTI

Çiğli İşçi Kurultayı’nın da moral ve güç kazandırdığını anlatan İncidelen şunları söyledi: “Kurultay sonrasındaki 2 haftada işyerinde çoğunluğu sağladık. Bu ülkede Anayasa ve yasalar bir işe yarıyorsa Billur Tuz işvereninin yasa tanımaz tutumu sendikalaşmayı engellemeye yetmez. Haksız yere işten çıkartıldığım için, işe iade davası açmanın yanı sıra sendikal faaliyeti zorla engellemeye çalışan sorumlular hakkında da suç duyurusunda bulunduk ve sendikal tazminat davaları açtık. Önümüzdeki hafta fabrika önünde ve organizede yapacağımız eylemlerle mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi ilan edeceğiz.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sürgün protestosu

SONRAKİ HABER

Asgari ücretli işçi aç kalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...