13 Eylül 2013 10:47

Demokrasi oh oh!

Hak arayana terörist de, sokağa çıkana copu indir, özgürlük diyene gaz sık, direneni tutukla... Sonra ileri demokrasiyiz de, ne harika oh!12 Eylül darbesinin 33. yıl dönümüne girilen ilk saatlerde Kadıköy başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde yaşanan polis saldırısı, darbe dönemlerini hatılarttı. Ahmet

Demokrasi oh oh!
Paylaş

12 Eylül darbesinin 33. yıl dönümüne girilen ilk saatlerde Kadıköy başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde yaşanan polis saldırısı, darbe dönemlerini hatılarttı. Ahmet Atakan için sokağa çıkan hemen herkese -hatta çıkmayıp evinde oturanlara da- polis gaz bombaları ve akreplerle saldırdı. Yolda yakaladığını darp edip, gözaltına aldı. Gözaltına alınanları taciz etti. Evlere de tazyikli su ve taşlarla saldırdı. Tüm bunlar yaşanırken, basının görüntü alması ise sık sık polis tarafından engellenmek istendi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da Kadıköy’deki protesto gösterilerine polis saldırırken Twitter’da boş durmadı. Mutlu, “Halkın tiyatrosunu (Kadıköy-Süreyya) polisle çatışanlar için revir yapacağım diye işgal et. Polis çıkarınca da revire saldırı diye yaz dur, ohoh” dedi.


POLİS REVİRİ BASTI KARAKOLA ÇEVİRDİ

Kadıköy’de yaşanan polis saldırısı sonrası, Kadıköy Belediyesine ait olan Süreyya Operası revire çevrildi. Polis Bahariye’de bulunan göstericileri yoğun gaz kullanarak dağıttıktan sonra Süreyya Operasına yöneldi. Operaya zorla giren polis içeride bulunan gönüllü doktorlar ve yaralıları 3 saat boyunca operada alıkoydu. Yapılan GBT kontrollerinin ardından insanlar serbest bırakılırken içeride olanlar psikolojik baskının çok yoğun olduğunu dile getirdi.


EVE TAŞ ATAN POLİS

Bir diğer görüntüde ise iki polis çevik kuvvet ve sivil polislerin olduğu sokağa bir genci yerde sürükleyerek getirirken görülüyor. Genç, eyleme katılmadığını anlatmak için ne kadar dil dökse de sivil polisin cevabı “Boşuna uğraşma oğlum seni alıcaz” oluyor. O sırada camdan çekim yapan vatandaşın evine ise çevik kuvvet ekipleri taş atıyor. Evde bulunanların tepki göstermesi üzerine sivil polis evdekileri “Evin kapısını aç, seni de alıcam” diye tehdit ediyor.



Kadıköy halkının direnişçilere yardım etmek için kapılarını açık bırakması ve kapı önlerine su, süt, limon, talcid gibi gazın etkisini giderecek malzemeler bırakması, polisin apartman içlerine kadar girmesine bahane oldu. Polis direnişçilerin olmadığı mahallelerde “İçeride saklanan olabilir” bahanesiyle gecenin geç saatlerinde apartman içlerine girerek apartmanda insan aradı.


GÖZALTINDA ÇIPLAK ARAMA

Saldırılar boyunca çok sayıda kişi polis tarafından alıkonuldu ve 13 kişi de gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında TKP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Gülşen de bulunuyor. Gözaltı sırasında yoğun darp yaşandığı ve gözaltına alınan 2 kadının çıplak aramaya maruz kaldığı öğrenildi.


BASIN ENGELLENDİ

Yaşanan polis saldırısını görüntülemek isteyen basına da engel olundu. IMC TV kameraları canlı yayındayken, çevik kuvvet ekiplerinin bir aracın içindeki vatandaşa müdahale görüntülerini yayınlarken, polisin müdahalesine maruz kaldı. IMC TV çalışanlarının yanına gelen polisler kamerayı kapatarak muhabirlerin çekim yapmasını engelledi.


AKREPTEN İNİP EYLEMCİ DÖVDÜ

Saldırılar, vatandaşların tarafından cep telefonuna kaydedildi ve internete yüklendi. Bir görüntüde polisin Akrep adı verilen aracı yolda giden 3 kişinin üzerine sürdüğü görülüyor. Akrep’in içinde yer alan biri yelekli 5 sivil polis araçtan inerek 3 vatandaşı kovalamaya başlıyor. Vatandaşlardan birinin kaçarken düşmesi üzerine ise polisin ‘destanı’ devreye giriyor. Yere düşen kişiye saldırmaya başlayan polis, vatandaşı döverek aracın içine alıyor. Görüntülerde mahalle halkının da camlardan bağırarak tepki gösterdiği görülüyor. (HABER MERKEZİ)


Mersin’de Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde toplanan Halkevleri üyeleri, Ahmet Atakan’ın öldürülmesini protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenlemek istedi. Polis eylem düzenlemek isteyenlere GBT kontrolü yaptı. Polisin engelini Halkevi üyeleri, oturma eylemiyle protesto etti. Oturma eylemine geçen kitleye polis gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahale sırasında 8 kişi gözaltına alınarak, Mersin Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. (Mersin/DİHA)


ÜNLÜLERDEN 12 EYLÜL BENZETMESİ

Tüm ülkede yaşanan polis saldırısına  ünlü isimler de tepki gösterdi. Twitter hesaplarından yapılan açıklamada, 12 Eylül2ün yıldönümünde yapılan saldırı darbe günlerine benzetildi:

Can Ataklı “33 yıl önceki generaller cuntası bile halkına bu kadar vahşice saldırmamıştı.bir iktidar son çırpınışlarında halkından intikam alıyor”

Nihat Doğan “Bu ülkede bu saatten sonra darbe olmayacağını bile bile polisi halkına gözü dönmüş bi şekilde saldırtmak insanlığın neresinde. Ey vicdan eyyy”

Şebnem Sönmez “Bu hükümet yargılanacak! Ve 12 Eylül darbecilerinin hala yargılanmamış olmasına aldanmayın. Çok zamanınız kalmadı!”

Mete Çubukçu “12 Eylül. Karanlık, kirli günler 33 yıl olmuş hala temizlenmedi.”

Onur Akay “Bugün 12 Eylül, darbenin 33. yıldönümü. 1980 Askerler. 2013 Polisler. Sadece sokakları işgal edenler değişmiş. Tank yerine Toma hep aynı hava!”

Ahmet Ümit “Polis 12 Eylül’ün 33. uğursuz yıldönümünü kutluyor Kadıköy’de. Lanet olsun zulmün her türüne...”

Behzat Ç. “Adını koyalım 10-12 Eylül 2013 polisin darbe kutlaması. 12 Eylül 1980’den 12 Eylül 2013’e Zalimler Aynı. Dünyada olay çıkan yere polis gider Türkiye’de polis giderse olay çıkar.”

Barbaros Şansal “Aynen 12 Eylül sabahı gibi, Herkesin kimliği kontrol ediliyor, çantası aranıyor, üstelik mütecaviz ve küstah bir uslup ile!”

Fulden Uras “Eskiden sosyal ağlarda eğlenirdik şimdi korku filmi gibi herkes polis, herkes asker, herkes gazeteci, televizyoncu, savcı, yargıç,hakim, avukat.”

Atilla Taş “Biber gazının tek iyi tarafı, bu yaz fazla sivrisinek olmadı.”


#OHOH TEPKİSİ

Kadıköy’deki protesto gösterilerine polis saldırısıyla ilgili olarak İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu twitterdan yazdığı mesajlar büyük tepki çekti. Mutlu’nun tepki çeken tweetleri şöyle: “Halkın tiyatrosunu (Kadıköy-Süreyya) polisle çatışanlar için revir yapacağım diye işgal et. Polis çıkarınca da revire saldırı diye yaz dur, ohoh. Biz her yeri işgal edelim, Kadıköy’de barikatlar kuralım, molotof, demir bilye, havai fişek atalım bunlar gösteri hakkı karışma deyin, Oh harika. Nerede var böyle gösteri hakkı, dünyada gösteremezsin. Polis çekip gitsin diyen marjinallerin bilmesi gereken şey: halk ve sokak korunacak. Saat 00.03’e geliyor daha fazla yazmayacağım. Taksim’den sonra neden Kadıköy’ü marjinal gruplar karıştırıyor, hedefleri ne yarın anlatacağım” ifadelerini kullandı.

Valinin sözlerine Twitter kullanıcıları tarafından büyük tepki gösterildi. #ohoh kısa sürede TT listesinde zirveye oturdu. İşte valinin sözlerine Twitter’daki bazı tepkiler:

Aylin Kotil: Bana göre İstanbul dünyanın en güzel şehri. Ama ‘ohoh’lu mutlu valiler yüzünden şehrimden nefret ettim.@Valimutlu

Gizem: Vali Mutlu bir sabah tedirgin düşlerden uyandığında, kendini yatağında devasa bir Melih Gokcek’e dönüşmüş olarak buldu. #ohoh

İnci Şirin: @Valimutlu ohoh??? Tencere tava hep ayni hava diyorsunuz yani?POLISINIZ EVLERE SALDIRIYOR ALOOOOO

Levent Evkuran: @Valimutlu ohoh değil ho ho yazacaktın vali (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hataylı vekiller: Başbakan Antakya'yı geriyor

SONRAKİ HABER

Tuzluçayır'da şiddetli çatışmalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...