13 Eylül 2013 09:47

Hataylı vekiller: Başbakan Antakya'yı geriyor

Suriye’de başlayan çatışmaların ardından Hatay’da iki yıldır süren gerginlik Gezi eylemleri ile doruğa çıktı. Başbakan Erdoğan’ın bu süreçte Alevileri hedef alan sözleri de gerginliği iyice arttırdı. Gezi eylemleri sırasında polis müdahalesiyle Abdullah Cömert ve Ali İsmail Korkmaz’ın ardından Ahmet Ataka

Hataylı vekiller: Başbakan Antakya'yı geriyor
Paylaş
Vural Nasuhbeyoğlu

GENÇLERİN KATİLLERİ BULUNMALI

Suriye’de yaşananlar nedeniyle Hatay’ın hassas bir durumda olduğunu, Abdullah Cömert’in ölümünden sonra da tansiyonun kentte iyice yükseldiğini söyleyen CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu “Ahmet Atakan’ın ölümünde bir sürü belirsizlik var. Halkın artık buradaki yönetcilere güveni kalmadı. Vali sürekli yurtdışında geziyor. Abdullah Cömert’in faillerinin bulunması için çaba harcanmadı. Biz o dakikadan beri Abdullah’ın katillerinin bulunması için çaba gösterdik. Hatay’da tüm bu nedenlerle devlete ve hükümete karşı güvensizlik sürüyor. Çünkü devlet bugün Hatay’da sadece gaz sıkıyor, tazyikli su sıkıyor vatandaşa ” dedi. Başbakan Erdoğan’ın ‘CHP milletvekilleri Gezi eylemlerinde halkı tahrik etti, polise taş attılar’ sözlerine cevap veren Dudu, başbakanı artık daha sorumlu hareket etmeye davet ederek “Asıl olarak başbakanın açıklamaları halkı tahrik ediyor” dedi. Son olarak Ahmet Atakan’ın eylemlerde hayatını kaybetmesinin üzüntüsünün yaşandığını anlatan Dudu Ahmet’in düştüğünü gösteren görüntüleri yerel kanala kendilerinin verdiğini çünkü gerçeklerin ortaya çıkmasını istediklerini vurguladı. Hatay’da Abdullah Cömert ve Ahmet Atakan’ın katillerinin ortaya çıkarılması ile tansiyonun düşeceğine inandığını anlatan Dudu “Abdullah Cömert’in ölümüne tanık olan kişiler var. Akrepten gaz sıkıldığı ve bunun sonucunda öldüğü söyleniyor. Antaky’da iki tane akrep var. İstenirse bunun bulunması çok kolay. Bu çocukların katilleri artık bulunmalı” dedi.

‘BAŞBAKAN ALEVİLERİ TERÖRİST İLAN ETTİ’

Hatay’da yaşanan gerginliğin baş sorumlusunun başbakan Erdoğan olduğunu söyleyen MHP Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, başbakanın Suriye politikası üzerinden Alevileri aşağılayan açıklamalarının kentte tepkiyle karşılandığını belirtti. Halkın yüzde 70’ten fazlasının Suriye’ye yönelik müdahaleyi desteklemediğini, AKP tabanının da büyük ölçüde müdahalaye karşı çıktığına vurgu yapan Çirkin, “Başbakan Suriye politikasına halkı kazanmak için Alevileri terörist ilan etti. Bu ülkede 13-14 milyon Alevi yaşıyor. Tabi ki bu tepki çeker. Tabi ki bu söylem bu kentte gerginliğe neden olur” dedi. Reyhanlı’da yaşanan patlamanın Hatay’da  Alevi Sunni çatışması çıkarmak isteyenler için seçilebilecek en iyi yer olduğuna dikkat çeken MHP’li Çirkin, buna karşın Reyhanlı ve Hatay’da yaşayan Alevi Sünni kesimin bu tuzağa düşmediğini belirtti. Buna karşın başbakanın Reyhanlı patlamasının ardından ‘Reyhanlı’da 53 Sünni vatandaşımız öldü’ dediğini hatırlatan Çirkin “Tüm bu söylemler sadece Alevi vatandaşlarımızı tabii ki gerer. Bunu Sünni MHP’li vekil olarak söylüyorum” dedi. Abdullah Cömert’in ölümünün sorumlularının hâlâ ortaya çıkarılmadığını, Ali İsmail’in katillerinin 40 gün sonra bulunmasının gerginliği arttırdığını anlatan Çirkin “Şimdi de Ahmet Atakan hayatını kaybetti. Burada başta iktidar partisi başta olmak üzere ana muhalefet partisi de gerginliği azaltmak için sorumlu davranmalı. Ben Hatay milletvekillerine bir araya gelmemiz için çağrı yapacağım.”


AKP’Lİ VEKİLLERE ULAŞILAMIYOR     

AKP Hatay Milletvekili Adem Yeşildal, Antakyadaki tüm kesimleri temsil edenlerle bir toplantıda olduğu için telefonumuza cevap veremeyeceğini söylerken, bu toplantıdan konuştuğumuz CHP ve MHP’li vekilin haberi bile yoktu. AKP’li vekil Mehmet Öntürk’le ise yurtdışında olduğu için görüşemedik. AKP’li vekiller Hacı Bayram Türkoğlu ve Orhan Karasayar’ın sekreteleri bize döneceklerini söylediler ama geri dönmediler. Adalet Bakanı ve Hatay milletvekili Sadullah Ergin’in ise programının yoğun olduğunu öğrenip cep telefonumuzu sekreterine bıraktık.     (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP’nin mezhepçi politikaları rahatsız ediyor

SONRAKİ HABER

Demokrasi oh oh!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...