27 Mayıs 2011 06:20

Sağlıkta elli yalan

Gazetemizin dünkü manşetinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçim afişlerinde vatandaşa “İstediğim hastaneye gidebiliyorum” dedirtmesine rağmen, Telekom işçisi Halil Düzgün’ün başından yaralı halde gittiği hastanede 370 TL’yi veremediği için tedavi edilmemesine yer vermişti.Türk Tabipleri Birliği

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği de AKP’nin seçim sürecinde kullandığı “hayaldi, gerçek oldu” afişlerini incelemeye alarak,  “Sağlıkta hayaller/yalanlar ve gerçekler” kitapçığı hazırladı. AKP politikalarının 9 yılda “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile sürdürdükleri piyasalaştırma, taşeronlaştırma, sağlık çalışanlarını özlük haklarını ellerinden alma hedeflerini ve seçim afişlerinde yer alan “yalan”ları kıyasladı.

GERÇEK: MUAYENE ÜCRETİNDE YÜZDE 650 ARTIŞ

İlk 50 yalan olarak sıralanan yalanlardan muayene katılım paylarının sadece 2 TL olarak ödeneceğinin yer aldığı afişleri yalanlayan TTB, Genel Sağlık Sigortası’nın (GSS) yürürlüğe girdiği ilk günden itibaren muayene ücretlerine zam yapıldığını ve ücretlerin yüzde 650 oranında artırıldığına dikkat çekti. GSS kapsamında sağlık hizmetlerinin ücretsiz olacağı söylenirken, TTB gerçekleri şöyle açıklıyor: “Sağlık hizmeti alabilmek için düzenli olarak GSS primi ödemek yetmiyor. Ayrıca katılım payları ve ilave ücret ödemek gerekiyor.” AKP’nin özel hastanelerdeki ilave ücretlerin yüzde yirmiyi geçmeyeceği iddiasına TTB, yasanın ilk çıktığında ilave ücretin hiç alınmadığı yanıtını veriyor.

GERÇEK: AİLE HEKİMİNİZİN SÖZLEŞMESİ BİTERSE…

Kitapçıkta, “Aile hekiminiz sizi doğumdan ölüme kadar izleyecek” şeklinde seçim propagandası yapan AKP’ye TTB’den şu cevap geliyor: “Aile hekiminin iş güvencesi yok. Sözleşmesi her an feshedilebilir. Siz de kendinize yeni bir aile hekimi bulmak zorunda kalabilirsiniz.”

“Doktorlar 17 bin lira maaş alıyor” diye incelenen “yalan”a ise TTB, “17 bin lira maaş alan tek bir doktorun olsa olsa Sağlık Bakanı olacağını” kaydediyor

KUYRUKLU YALAN: PERFORMANSTAN HEPSİ MEMNUN

AKP, performansa göre ödemeden tüm sağlık çalışanlarının memnun olduğunu iddia ederken, TTB, Sağlık Bakanlığı’nın bizzat kendi yaptırdığı sağlık personeli araştırmasının tam aksini söylediğini hatırlatıyor. TTB ayrıca performansın çalışma barışını bozduğunu, mesleki etik değerlerini aşındırdığını ve suistimalleri artırdığını belirtiyor. Sendikaya üye olmanın anayasal hak olduğunu belirten AKP’ye karşılık, TTB, Türkiye’de yaklaşık 500 özel hastaneden sendikanın girebildiği hastanelerin sayısının iki elin parmaklarını geçmediğine dikkat çekiyor.

GERÇEK: YANDAŞ, YALAN: VATANDAŞ

“Sağlıkta ne yapıyorsak vatandaş için yapıyoruz” diyen AKP iktidarına karşın, TTB, sağlık reformundan en çok yandaşların nasiplendiğini belirtiyor. TTB kitapçıkta, bütün fabrikaları özelleştirilen TEKEL’in İstanbul Unkapanı’nda altın kıymetindeki binası ilansız, ihalesiz yandaş bir özel hastane grubuna devredildi’ diyor. (Ankara/EVRENSEL)


BÜROKRATLAR GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR DA…

YALAN: Bürokratlarımız gece gündüz halkın iyiliği için çalışıyor.

GERÇEK: Bal tutan parmağını yalar derler. Sosyal Güvenlik reformunun başındaki bürokratlar uluslararası bir ilaç şirketinin Türkiye yöneticisi, sağlık reformunun başındaki ise devletten beslenen bir özel üniversiteye rektör oldu.

YALAN: Taşeronlaşma yoluyla maliyetleri düşürüyoruz.

GERÇEK: 26 Mayıs 2009 gecesi Bursa Devlet Hastanesi’nde çıkan yangında sekiz hasta yaşamını yitirdi. Raporlar yangının çıkış sebebini ortaya koydu; Radyoloji ihalesini alan taşeron firma yangına dayanıksız ucuz kablo kullanmıştı. Sağlıkta taşeron uygulaması maliyetleri düşürmüyor ama hayatları ucuzlatıyor.

YALAN: Devr-i iktidarımızda hiçbir hastaneyi özelleştirmedik.

GERÇEK: Osmanlı Padişahı II. Mahmut’un karısı Bezm-i Alem Valide Sultan’ın fakir fukara, garip gureba için yaptırdığı hastane özelleştirildi. Mütevelli heyetinin başkanlığına da eski AKP milletvekili getirildi. Sadece Vakıf Gureba Hastanesi’nin 19 bin metrekarelik gayrimenkulü değil, Eyüp’teki 333 bin metrekarelik gayrimenkulün kullanım hakkı ve Beşiktaş’taki 5 bin metrekarelik taşınmazların kiraları da özel hastaneye “devredildi” .

ÖNCEKİ HABER

Taraf gazetesi geri adım attı

SONRAKİ HABER

‘Taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...