26 Mayıs 2011 13:54

Düşünce ve ifade özgürlüğü ödülü Ahmet Şık’ın

Türkiye Yayıcılar Birliği, (TYB) bu yılın ‘Düşünce ve İfade Özgürlüğü’ ödülüne tutuklu gazeteci Ahmet Şık’ı layık buldu.

Paylaş

TYB’den Metin Celal Zeynioğlu, heryıl düşünce ve ifade özgürlüğü için mücadele eden yazar ve yayıncılara  mücadelelerinde yanlarında olduklarını belirtmek, kamoyunun dikkatini bu yöne çekmek, düşünce ve ifade özgürlüğünün önünü tıkayan yasalarda gerekli değişiklik ve düzenlemelerin yapılması talebini vurgulamak amacıyla bu ödülü verdiklerini belirtti.

2011 TARİHE KARA BİR YIL OLARAK GEÇECEK

Hapisteki gazetecilerin haklarında iddianame yazılmamış olmasına rağmen terörist olmakla suçlandıklarını söyleyen Zeynioğlu; “her yıl bu ödülü verirken bir sonraki yılın bunu gerektirmeyeceğine dair umudumuzla yola çıkarız. Ancak görüyoruz ki AB’ye katılmamız rafa kalkınca durum kötüye gidiyor. Düşünce ve ifade özgürlüğü alanında iç yakıcı gelişmeler yaşanıyor” dedi. 2011 de yaşanan baskı ve tutuklamalara dikkat çeken  Zeynioğlu, ‘2011 kara bir yıldır ve tarihe böyle geçecektir’ dedi.

AHMET GİBİ DOKUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte yazdığı Ergenekon’u Anlama Kılavuzu adlı kitabı hakkında açılan bir başka davadan geçen hafta beraat eden Ahmet Şık, Ergenekon davası kapsamında ise halen tutuklu bulunuyor. Taxim Hill Otel’de düzenlenen törende, Ahmet Şık adına ödülü eşi Yonca Şık ve Ertuğrul Mavioğlu aldı. Mavioğlu yaptığı konuşmada “Hepimiz acaba başımıza bir şey gelecek mi diye düşünerek mi yazmak zorundayız? Bizden ruhumuzu satmamızı istiyorlar. Ahmet, dokunan yanar demişti. Biz dokunmaya devam edeceğiz” dedi.

Her yıl bir yazar, bir yayıncı ve bir kitapçıya verilen ödülün bu yılki diğer sahipleri ise Kürtçe kitaplar basan Aram Yayınları’nın sahibi Bedri Adanır ve İzmirli Kitapevi sahibi Birgül Kitapçı oldu. Yayıncılar Birliği, Birgül Kitapçı’nın türlü ekonomik zorluklara karşın tam 55 yıldır kitap satmaya devam etmesi nedeniyle ödül aldığını açıkladı. Bedri Adanır ise, yayımladığı kitapları toplatılan ve yargılanan tüm yayıncıları temsilen ödülü aldı.

‘EVET SAYIN BAŞBAKAN KİTAP BOMBA GİBİDİR’

Ahmet Şık’ın kitabı için yaptığı bir açıklamada Şık’ın kitabını bombaya benzeten Başbakana hitaben Rakıp Zarakolu, ‘evet sayın başbakan kitap bomba gibidir. çünkü gerçekleri yazar’ dedi. Ergenekon davasını politik hesaplaşmaya döndüğünü ve muhalif olana tahammülsüzlüğün çeşitli saldırılara yol açtığını belirten Zarakolu, ‘bu ülkede herkes rehin’ dedi.

Ragıp Zarakolu başkanlığındaki Yayınlama Özgürlüğü Komitesi’nin hazırladığı ‘Yayınlama Özgürlüğü Raporu – Mayıs 2011’de kamuoyuna açıklandı. Rapor Türkiye’de kitap, yazar ve gazetecilerin yargılanıp, tutuklanmasından doğan sorunlara işaret ediyor. Ödül gecesi “2012 yılında, artık bu ödülün verilmeyeceği bir Türkiye’ye ulaşma dileğiyle...” sona erdi. (İstanbul/EVRENSEL)

 
ÖNCEKİ HABER

Kürdistan Milli Takımı Diyarbakır’da

SONRAKİ HABER

Taraf gazetesi geri adım attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...