12 Eylül 2013 18:56

'Hepimiz Ahmet Atakan'ız'

Hatay’da polis saldırısı sırasında yaşamını yitiren Ahmet Atakan’ın ölümüne yönelik tepkiler dinmek bilmiyor. Ankara’da yapılan gösterilere polis saldırısı dün gece geç saatlere kadar sürdü. Kadıköy'le birlikte İstanbul’un birçok ilçesinde de eylemler yapıldı. Halk her yerde polis

'Hepimiz Ahmet Atakan'ız'
Paylaş

Hatay’da polis saldırısı sırasında yaşamını yitiren Ahmet Atakan’ın ölümüne yönelik tepkiler dinmek bilmiyor. Ankara’da yapılan gösterilere polis saldırısı dün gece geç saatlere kadar sürdü. Kadıköy'le birlikte İstanbul’un birçok ilçesinde de eylemler yapıldı. Halk her yerde polis saldırılarına saatlerce direndi.

Ankara’da Dikmen ve Tuzluçayır’da binlerce yurttaş biraraya geldi. Her iki merkezde de toplanan kitleye, polis gaz bombaları, tazyikli su ve plastik mermi ile saldırdı. Halk saldırılara havaifişekler ve taşlarla yanıt verdi. Çatışmalar ara sokaklarda şiddetlenirken direniş, gecenin geç saatlerine kadar devam etti.

İZMİR’DE YÜRÜYÜŞ

İzmir’de yargılandıkları davada serbest bırakılmayan Gezi Parkı tutukluları ve Hatay’da polis müdahalesi sırasında yaşamını yitiren Ahmet Atakan için yürüyüş yapıldı. Polisin saldırdığı yürüyüşte 1 kişi gözaltına alındı. İzmir Dayanışması tarafından düzenlenen yürüyüşe, siyasi parti, meslek odaları, öğrenci grupları ve bazı dernekler de katılarak destek verdi. Yürüyüş için Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde bir araya gelen kitle “Gezi tutsaklarına özgürlük” pankartı açtı, “Hepimiz Ahmet’iz öldürülmekle bitmeyiz” sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti.

Basmane Meydanı’na yürüyen yüzlerce kişi, meydanın girişinde yoğun polis ablukasıyla karşılaştı. Polis, gaz bombaları ve TOMA’lardan sıkılan tazyikli suyla saldırdı. Müdahale esnasında bir kişi polislerce darp edilerek, gözaltına alındı. Çatışmaların yaşandığı meydan gaz bulutu içinde kaldı. Bir süre sonra binlerce kişi tekrar yürüyüşe geçti. Eylemler gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

‘YALANLARLA ÖRTMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Samsun’da emek ve demokrasi güçleri Atakum Amfi tiyatroda toplanarak AKP ilçe binasına yürümek istedi. Sık sık “Ahmet Atakan ölümsüzdür” ve “Ahmet’in katili AKP’nin polisi” sloganları atan kitle AKP binasına 300 metre kala Çevik Kuvvet ve TOMA’larla kurulan barikat tarafından durduruldu. Halkın AKP binası önünde açıklama yapması engellendi. Yapılan görüşmeler sonuç vermeyince kitle uzun süre sloganlarla bekleyişini sürdürdü, bir süre oturma eylemi yapıldı. Devrimci 78’liler Samsun Şube Başkanı Erdem Avcı ortak açıklamayı okudu. Avcı, Ahmet Atakan’ın ölümünün yalanlarla örtbas edilmeye çalışıldığın söyledi. “Yaşananlar bir kez daha AKP faşizminin ne ülkede nede bölgede barış getirmeyeceğini göstermiştir” dedi.

ÇUKUROVA'DA HALK ATAKAN İÇİN AYAKTAYDI

Ahmet Atakan için Adana, Mersin ve Hatay’da eylemler yapıldı. Hatay ve Mersin’de yapılan gösterilere polis müdahale ederken, polis müdahalesi nedeniyle çok sayıda kişi yaralandı. Mersin’de ise 8 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
Adana’da Ahmet Atakan’ın ölümünü protesto etmek amacıyla çok sayıda yurttaş Atatürk Parkı’nda biraraya geldi. Polis, Atatürk Parkı çevresini ablukaya alırken, yurttaşlar forum düzenledi. Düzenlenen forumda eylem kararı alınırken, Arap Alevi yurttaşların yoğunlukta yaşadığı Seyhan ilçesi Akkapı ve Havuzbahçe mahallelerinde polisin aldığı yoğun önlemler dikkat çekti.

HATAY HALKI SABAHA KADAR POLİSLE ÇATIŞTI

Ahmet Atakan’ın yaşamını yitirdiği Hatay’da ise yurttaşlar iki gündür ayakta. Hatay’da halk pazartesi gününden bu yana sokakta. Dün Atakan’ın vurulduğu yerde gerçekleştirilen anma etkinliği sonrası kitle şehir merkezine doğru yürümek istedi.

Ancak Gündüz Caddesi üzerinde barikat kuran polis, kitleye izin vermedi. Yürümekte ısrar eden kitleye polis zırhlı araçlar eşliğinde tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Müdahale sonrası başlayan olaylar kent merkezine yayıldı. Olaylarda çok sayıda kişi yaralanırken, çatışmalar gecenin geç saatlerine kadar devam etti.

AYDIN’DA PROTESTO EDİLDİ

Aydın Sevgi Yolu’nda Gezi Dayanışma Komitesi’nin çağrısıyla katılan demokrasi güçleri Sulu Park’a kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Sulu Park’ta Gezi Dayanışma Komitesi adına Eğitim Sen Şube Sekreteri Emine Karak basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Ahmet Atakan’ın öldürülmesi olayı ne kadar çarpıtılsa çarpıtılsın iktidar güçlerinin yandaşların ruhunu ve bedenini iktidara satanların manipülasyonu ve yalanı gerçeğin üstünü örtemeyecektir” denildi.
Hacı Bektaş-i Veli Anadolu Vakfı Aydın Şube Başkanı Hasan Ali Üçek de Ahmet Atakan’ın ölümüne tepki gösterirken, camiler içinde cemevi eki yapılarak  Alevilere yönelik asimilasyon politikası yürütüldüğünü söyledi. “Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir, Aleviler istediği yerde Cemevi yapacaktır” dedi.

MEHMET’İN MAHALLESİNDE YÜRÜYÜŞ

Ataşehir Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çağrısıyla 1 Mayıs Mahallesi’nde yüzlerce kişi yürüdü. Gezi Direnişi’nde ilk yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın mahallesi olan 1 Mayıs’ta yapılan yürüyüşte kitle anayola çıkarak trafiği de durdurdu.
Tuzluçayır’da yapılmak istenen cami-cemevi projesine de tepki gösterildi.

Sultangazi ilçesi Gazi Mahallesi’nde de akşam saatlerinde binlerce yurttaş eski karakol durağı önünde biraraya geldi. “Ahmet Atakan ölümsüzdür” pankartı açan kitle İsmet Paşan Caddesi üzerinden Gazi Karakolu’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe polis gaz bombaları ile müdahale ederken, polis müdahalesine kitle taş ve molotofkokteylleri ile karşılık verdi. Çatışmalar geç saatlere kadar sürdü.

Sancaktepe’de ise protesto eylemlerinin merkezi Sarıgazi Demokrasi Caddesi oldu. Demokrasi Caddesi’nde biraraya gelen yüzlerce kişi, kaymakamlık binasına yürümek istedi ancak polis kitleye saldırdı. Çatışmalar gece geç saatlere kadar sürdü.

İSTANBUL’U UYKU TUTMADI!

İstanbul’un birçok ilçesinde de Ahmet Atakan’ın ölümü nedeniyle eylemler yapıldı.
Avcılar Gezi Dayanışması, “Her Yer Taksim Her Yer Direniş” sloganlarıyla yürüdü. Eylemde Gezi Parkı eylemleri sırasında hayatını kaybedenler anıldı. Marmara Caddesi üzerinde yapılan yürüyüş AKP ilçe binasında önünde son buldu. Yürüyüşün ardından forum gerçekleştirildi.  Forumda AKP Hükümeti’nin politikalarının 12 Eylül darbesinin izlerini taşıdığı ve darbe yönetimini aratmadığı vurgulandı. Forumda söz alanlar Başbakan Erdoğan’ın şiddet söylemlerinin ve polisin saldırılarının halkı sindirmeye yönelik olduğunu ancak direnişten vazgeçilmeyeceği ifade edildi.

AFYON’DA SORUŞTURMA

Afyonkarahisar’da Gezi Parkı eylemlerinin yaşandığı günlerde Eğitim Sen’in yaptığı basın açıklamasına polis saldırmıştı. O açıklama hakkında Afyon Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açtı. Soruşturmada sanık sayısının çok fazla olduğu, sanıkların en yakın karakola ya da adliyeye giderek ifade vermesi istendi.
İsmini vermek istemeyen bir eylemciye ise ifadesini verdikten birkaç gün sonra çalıştığı kurum tarafından işten atma tehdidi geldi. Kurum tarafından gönderilen yazıda bir daha böyle bir eylemde yer alması sonucunda iş aktinin sona ereceğini söyleyerek tehditte bulunulduğu ileri sürüldü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bilirkişi, hard diski iki kere silmiş

SONRAKİ HABER

Japon turist cinayetinde bir gözaltı daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...