12 Eylül 2013 09:49

Başbakan hayal kırıklığına uğradı

Akil İnsanlar Komisyonunda yer alan Celalettin Can, hazırladıkları raporları hatırlatarak, “Raporların bu kadar iyi ve gerçekçi olması Başbakan’ı hayal kırıklığına uğrattı” dedi.Akil İnsanlar Komisyonunda yer alan Zübeyde Teker, sürecin halka doğru anlatılması durumunda halkın tamamının süreci destekleyeceğini belirtti

Başbakan hayal kırıklığına uğradı
Paylaş
Sevda Aydın

Akil İnsanlar Komisyonunda yer alan Zübeyde Teker, sürecin halka doğru anlatılması durumunda halkın tamamının süreci destekleyeceğini belirtti.

Yazar İhsan Eliaçık, devletin tekçi anlayışından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Van Belediyesi tarafından düzenlen 3. Van Gölü Kültür Sanat ve Doğa Festivali kapsamında “Kürdistan’da çözüm süreci” paneli gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Filolog Doç. Dr. Şener Karataş’ın yaptığı panele konuşmacı olarak  BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, TUHAD- FED Genel Başkanı Zübeyde Teker, Yazar İhsan Eliaçık ve 78’liler Vakfı Başkanı Celalettin Can katıldı.

RENKLERİ İNKAR ETMEYİN

Barış sürecinde ilk yapılması gerekenin devletin resmi devlet politikasından vazgeçmesi olduğunu belirten Eliaçık, “Kürtlerin bulunduğu yer Kürdistan’dır. Yüzyıllardır bu böyleydi. Bu yoktu derseniz Allah’ın renklerini inkar etmiş olursunuz. Buralara bundan sonra da Kürdistan denmelidir. Yeni anayasada da tüm bu renklerin ve kavramların yer alması gerekiyor. Bir yerde eşitlik, adalet ve kardeşlik yoksa orada İslamiyet yoktur. Bu nedenle bu devletin dinine İslamiyet demeye de gerek yoktur. Türkiye’de 5 fay hattı var. Bu 5 fay hattı benim nerede duracağımı bana söylüyor. Ben eşitsizlik olduğu için Türklerle değil Kürtlerle birlikteyim. Bu eşitsizlik bitene kadar da Kürtlerle birlikte olacağım” dedi.

SÜREÇ DOĞRU ANLATILMALI

TUHAD- FED Başkanı ve Akil İnsanlar Komisyonu Üyesi Zübeyde Teker, doğru bilgilendirilme yapılması durumunda sürece karşı olan yüzde 15’in de süreci destekleyeceğini söyledi. Hükümetin küçük adımlar attığını söyleyen Teker şöyle konuştu: “Attığı bu adımların da içini boşaltarak attı. Ama asıl önemli olan konu ise Kürtlerin 34 yıllık onur mücadelesi böyle merhale yarattı. Bugün Kürtlerin ortaya koyduğu mücadele kimliğimizin kabul edilebilir bir noktaya gelmesini sağladı. Şuan bir süreç var ama bu sürece asıl yön verecek olan halkımızdır. Halkımızın mücadelesi bu süreci belirleyecektir. Şuna kesinlikle inanıyoruz ki, devlet terörize etmediği sürece bu ülkedeki halklar asla birbirleri ile savaşmazlar.”

DEVLETİN KENDİSİ SORUN

Özdal Üçer, Kürtlerin ülkede sorun olmadığı asıl sorunun devletin kendisi olduğunu ifade etti. Devletin terörüne değinen Üçer,  “8 aydır çözüm projesi var ama Hükümet İstanbul’a olimpiyatların verilmemesini ondan daha çok konuştu ve tartıştı. Bu işin bu tarafını da mutlaka tartışmak gerekiyor. Türkiye’de iki taraf vardır. Bu tarafların biri hak diğeri ise haksızlıktır. AKP hiçbir zaman Kürtlere karşı bir samimiyet içerisinde olmadı. ‘Gerilla’ dediğimiz her konuşmamıza soruşturma açılıyor. Peki, biz gerillaya ‘izci’ mi diyelim? Bu zihniyetin mutlaka sorgulanması gerekiyor” diye konuştu.

HALK YANILTILMIŞ

78’liler Vakfı Başkanı ve Akil İnsanlar Komisyonu Üyesi Celalettin Can, devlet tarafından yapılan barış çağrısının PKK’nin en güçlü olduğu dönemde yapıldığını ve devletinde bu gerçeği kabul ettiğini söyledi. Kamu Güvenlik Müsteşarı ile yaptıkları görüşmeyi anlatan Can, “Biz kendileri ile görüştüğümüzde neden böyle bir süreç başlatmak istediniz? sorusunu sorduk onlar da bize ‘2012’de PKK bizi perişan etti. Yoksa istediğimiz için teröristlerle masaya oturmadık’ cevabını verdiler” dedi. Akil İnsanlar Komisyonundaki incelemelerini aktaran Can, “Biz halkın bu uzun sürede ne kadar yanıltıldıklarını gördük. Biz aylarca bunu olumluya çevirmekle uğraştık. Hazırlanan raporların içerikleri çok iyiydi. Diyebilirim ki, bu raporların bu kadar iyi ve gerçekçi olması Başbakan’ı hayal kırıklığına uğrattı. Bugün gelinen süreç itibarıyla Hükümet şu ana kadar gerekli güven verici adımları atmadı ve güven bunalımı oluşmaya başladı” dedi. KCK’nin geri çekilmeyi durdurdukları ile ilgili kararla ilgili de konuşan Can, “Geri çekilme savaşın tekrar başlayacağını göstermez ama Hükümete çok büyük ve ciddi bir uyarıdır” dedi.


FESTİVAL COŞKUSU

Festival kapsamında gerçekleştirilen yürüyüş, renk cümbüşüne döndü. Yürüyüşün ardından Newroz alanında düzenlenen konsere katılan yurttaşlara müzik ziyafeti sunuldu. Van Belediyesi Kültür Parkı-Newroz Alanı’nda gerçekleştirilen konsere sanatçılar Rojwan Casim, Helimê Omerî, Hozan Comerd, Pınar Aydınlar ve Ali Baran katıldı. Sahneden tutulan lazer ışıkları Van Kalesi’ne yansıtıldı. Havanın soğuk olmasına aldırış etmeyen binlerce kişi sanatçıların şarkıları ile adeta coştu.


BAĞDAŞ’IN SERGİSİ

Panel öncesinde Ressam Hasan Bağdaş’ın resim sergisinin açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Bağdaş’ın dünyaca ünlü bir ressam olduğunu ancak Kürtlerin sonradan kendisini tanıdığını belirtti. Bu değerlere sahip çıkılması gerektiğine vurgu yapan Kaya, Van’a geldiği için Bağdaş’a teşekkür etti. Ardından sergi gezildi. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İş birlikçi sendikacılığın dayanılmaz ağırlığı!

SONRAKİ HABER

Reyhanlı’dan dost eli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...