26 Mayıs 2011 12:55

Çocuklar ‘zehirli dilden’ kurtulacak

Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu İstanbul 2. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Sırrı Sürayya Önder İstanbul Kocamustafapaşa’da halklarla buluştu. Önceki gün,  Kocamustafapaşa’da bulunan Samatya Ermeni Vakfı’nı ve Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret eden Önder, Samatya seçim

Paylaş

Önder ilk olarak Ermeni Vakfını ziyaret etti. Türkiye’de statükocuların halkların hem zihinlerine hem de ruhlarına zehirli kavramlar yerleştirdiğini söyleyen Önder, “Bu zihnimize ve ruhumuza işleyen kavramları yok etmeliyiz önce. Çocuklarımızı bu zehirli dilden kurtarmak için müfredatı değiştirmeliyiz” dedi. Halkların seçim sürecinde daha aktif olması gerektiğini belirten Önder, “Demokratik haklarımız için mücadele etmeliyiz gerekirse atmaca gibi olmalıyız. Bu hakları birileri bizlere bunu vermemeli” diye konuştu. Ermeni yurttaşlarla yaptığı toplantıda seçimlerden sonra yapılacak anayasal değişime de değinen Önder şöyle konuştu: “AKP Hükümeti,  taraf olduğu Uluslararası sözleşmelerde anadilde eğitim ve yerel yönetimler konusunda var olan maddelere şerh koydu. Bu maddelerde Merkezi idarede hizmet alana kendi dilinde hizmeti kavratmak zorundadır. Yani herkesin kendi dilinde hizmet almaya hakkı var. İkinci konu, taşınmazlarla ilgili bu durum da azınlık ve azınlık vakıflarını etkiliyor. Hükümet bu iki maddeye şerh koydu. AKP samimiyse bu maddelere sadık kalır. Kaldı ki bu maddelere uyulması halinde yeni bir anayasaya ihtiyaç bile yoktur. Çünkü bu maddelerle Türkiye zaten demokratik bir çizgiye sahip olur” diye konuştu.

HALKLARIN DÜŞÜ GERÇEKLEŞECEK

Önder, Samatya Ermeni Vakfı’nın ardından Süryani halklarının kurduğu Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti. Dernek Başkanı Turgut Alaca tarafından karşılanan Önder, Süryanice, Türkçe, Kürtçe île selamlandı. Geçtiğimiz günlerde Süryanilerden bir mektup aldığını söyleyen Önder, “Mektupta bana çok güvendiklerini ve kendi aralarında topladıkları bir miktar parayı kabul etmem isteniyordu. Bu destek beni çok duygulandırdı. Ama bir yandan da korkuttu. Bu tür destekler daha çok sorumluluk veriyor” dedi.  Yıllarca uygulanan inkâr etme politikalarına halkların artık tahammül etmediğini söyleyen Önder, “Ve artık bir Kürt kaderinin bir Ermeni’den, farklı olmadığını bir Ermeni’de bir Süryani’den farklı olmadığının farkında. Ama bu noktaya kolay gelinmedi. Bu uğurda binlerce insan yaşamını yitirdi ve binlerce insan cezaevlerine düştü” dedi. Türkiye’de yıllarca bütün halkların düş gibi gördüğü rüyanın Blokla gerçekleştiğini söyleyen Önder, “Yıllarca bu topraklardaki halkların düşleri vardı. Ve bu düşler birer rüya gibiydi. Ama bugün blok bu rüyayı gerçekleştirdi” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Anneler değil Başbakan sorumlu

SONRAKİ HABER

Vali ve polis AKP için seferber

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...