11 Eylül 2013 15:06

Aleviysen yer yok, cemaate yer çok!

Mamak’ta yapımına başlanan cami- cemevi-aşevi projesini ve buna tepki gösteren halka yönelik polis saldırısını kınayan Alevi örgütleri, projenin imarı olmayan bir yerde yürütüldüğüne dikkat çekti. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ve hükümetin Alevilere karşı ikiyüzlü davrandığını s&ou

Aleviysen yer yok, cemaate yer çok!
Paylaş

Projeyi ‘asimilasyon projesi’ diye değerlendirerek itirazlarını dile getiren Alevi örgütleri, bugün Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi. Türkiye ve Avrupa’dan çok sayıda Alevi örgütü temsilcisinin bir araya geldiği toplantıda konuşan Ercan Geçmez, projenin imara açık olmayan ve eskiden çöplük olan bir alan üzerinde yürütüldüğüne dikkat çekti. Daha önce kendilerinin cemevi yapmak için girişimleri olduğunu belirten Geçmez, işin içine cemaat girince belediyenin imarsız yerleri bile cemevine açtığını ifade etti. Asimilasyon politikalarına karşı Alevilerin sokaklarda seslerini duyurmaya çalıştığını kaydeden Geçmez, Sünni vatandaşlara “Gelin hep birlikte zulme ‘dur’ diyelim” diye seslendi.

‘YAŞAMA MÜDAHALE EDİLİYOR’

Sandık-demokrasi tartışmalarını hatırlatan Avrupa Alevi Konfederasyonları Temsilcisi Turan Eser, “Çoğunluğu arkasına aldığını iddia eden iktidar, insanların özel yaşamına müdahale ediyor. Kendi kafasındaki hayat formunu insanlara dayatıyor” diye konuştu.

Yapılmak istenen projenin Alevileri ‘ehlileştirme ve asimile etme’ olduğunu vurgulayan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ise, yer seçiminde Tuzluçayır’ın özellikle belirlendiğini söyledi.

‘ALEVİLER HAKLARINI İSTİYOR’

Hükümet ve cemaate yakın çevrelerin bilinçli olarak ‘Alevileri, Sünnilerle barıştırma’ kavramını kullandığını belirten Bülbül, “Biz Alevilerin Sünni toplumu ile çözümlenmeyecek, kavgayı gerektirecek bir sorunumuz yoktur. Aleviler, Sünnilerden değil, devletten hak istiyorlar. Alevileri ötekileştiren, meşru demokratik haklarımızı gasp eden, Aleviliği yasaklayan Sünni toplumu değil ırkçı, gerici, asimilasyoncu devlet anlayışıdır” diye konuştu.

Toplantıya birçok Alevi örgütünün yanı sıra EMEP, CHP ve BDP temsilcileri katıldı. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mısır’da istihbarat binasında patlama: 9 ölü

SONRAKİ HABER

Karadenizli Alevilerden cami-cemevi projesine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...