11 Eylül 2013 09:58

Yüksek mazeret, alçak cinayet

Antakya’da önceki gün düzenlenen eylemde 22 yaşındaki Ahmet Atakan yaşamını yitirdi. ODTÜ protestolarına destek vermek ve Gezi eylemleri sırasında Antakya’da yaşamını yitiren Abdullah Cömert’in faillerinin bulunmasını talep etmek amacıyla düzenlenen eyleme polis gaz bombalarıyla saldırmıştı. Ahmet Atakan için dün T&u

Yüksek mazeret, alçak cinayet
Paylaş

Ahmet Atakan polisin attığı gaz bombası kapsülünün başına isabet etmesiyle yaralandı. Yaralandıktan sonra ambulansla Antakya Devlet Hastanesine kaldırılan Atakan’ın duran kalbi burada yeniden çalıştırılarak yoğun bakıma alındı. Ancak Atakan yaklaşık 15 dakika sonra, saat 02.30 sıralarında hayatını kaybetti.

Halkevleri üyesi Atakan’ın yaşamını yitirdiği haberinin alınması sonrası hastane önünde bekleyen yakınları ve arkadaşlarına da polis saldırısı gerçekleşti.

Atakan’ın cenazesi dün sabah erken saatlerde Adana Adli Tıp Kurumuna getirildi. Cenazeyi burada aile yakınları ve arkadaşları uzun süre bekledi. Kurumdan verilen ön raporda, gencin ölümünün “Genel beden travmasına bağlı, kafatası kemiği kırıklarıyla birlikte omurilik kopması, beyin kanaması ve iç organ yaralamasından gelişen iç kanama’ sonucu meydana geldiği açıklandı.

Arkadaşlarının fotoğrafını öperek uğurladığı gencin cenazesi, defnedilmek üzere Antakya Çekmece beldesi, Pınarbaşı Mahallesi’ne gönderildi.

Ahmet Atakan, Gezi direnişinin başladığı Haziran ayından bu yana yaşamını yitiren altıncı genç oldu.


Antakyalılar olayın duyulmasının ardından Ahmet Atakan’ın vurulduğu Gündüz Caddesi’nde toplandı ve faillerin bulunması için nöbet tutmaya başladı. Trafiğe kapanan Gündüz Caddesi’nde, Ahmet Atakan’ın öldürüldüğü yere karanfiller bırakılarak fotoğrafı asıldı. Taksim Gezi olaylarıyla başlayan eylemlerde öldürülen üçüncü Antakyalı olan Atakan, kentte acı ve öfkenin doruğa çıkmasına neden oldu. Halk, Abdullah Cömert ve Ali İsmail Korkmaz’ın faillerinin yakalanması için yapılan gösterilerde bir genci daha kaybetmenin öfkesini taşıyor.


VALİDEN PEŞİN HÜKÜM

22 yaşındaki Ahmet Atakan’ın ölümüne ilişkin çeşitli iddialar ortaya atıldı. Hatay Valiliği, otopsi raporu dahi çıkmadan yaptığı açıklamada Ahmet Atakan’ın ölüm nedeninin, yüksekten düşme olabileceğinin değerlendirildiğini açıkladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü de internet sitesinden yaptığı açıklamada Ahmet Atakan’ın yüksekten düşmesi sonucu yaşamını yitirdiğini ileri sürdü. Emniyet’in açıklaması şöyle: “Devriye görevi yapan polis araçlarına bir grup gösterici tarafından apartmanlardan taş, briket ve metal cisimler atılarak saldırıda bulunulmuştur. Kamuoyuna yansıyan polis kamerası görüntülerinde de şahsın yüksekten düştüğü anda ve öncesinde polis araçlarından saldırıda bulunanlara yönelik herhangi bir müdahale olmadığı ses ve görüntü incelemelerinden anlaşılmaktadır. İlk otopsi sonuçları bulgularına göre şahsın yüksekten düşme sonucu hayatını kaybetmiş olabileceği değerlendirilmektedir.”

Adalet Bakanı Başdanışmanı Adnan Boynukara da, Twitter’daki mesajında Adana’da yapılan “Ahmet Atakan’ın otopsi işlemi tamamlanmış ve şu anki verilere göre ölüm sebebi yüksekten düşmeye bağlı ölüm olarak açıklanıyor” dedi.

‘YÜKSEKTEN DÜŞTÜĞÜNE DAİR BİR BULGU YOK’

Hatay Tabip Odası Başkanı Selim Matkap ise olayın ardından Hatay Devlet Hastanesine gittiğini ve ön otopsiye girdiğini belirterek şunları söyledi: “Atakan’ın vücudunda yüksek bir binanın üzerinden düştüğünü ispatlayan bir bulguya rastlamadık. En önemli iki bulgu var: Birisi akciğerlerde kanama, diğeri kafa travması. Kafasında künt travma olarak tabir edilen çökme kırığı ve morarma vardı. Ölüm sebebi bunlardan biri.”

‘PEŞİNEN AÇIKLAMA YAPILAMAZ’

Matkap açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bunlarla ‘yüksekten düştü’ diye açıklama yapılamaz. Zaten Valiliğin peşinen açıklama yapmaması gerekir. Kesin bilgi elde etmeden açıklama yaparak kamuoyunu yönlendirmeye çalışıyor. Otopside yüksekten düşmeyi belirten tıbbi bulguya rastlamadık. Kemiklerde, bacağında, kolunda kırık yoktu. Düşenlerde genelde bu kırıklar görülür.” Ayrıca, hastaneye giden CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, hayatını kaybeden Atakan’ın başında darbe olduğunu söyledi.


GÖRGÜ TANIKLARI: GAZ KAPSÜLÜ İSABET ETTİ

Ahmet Atakan’ın öldürüldüğü sırada olaya tanık olanlar, Atakan’ın başına gaz kapsülü isabet ettiğini ifade ediyor. Ali Atakan’ın yaralandığı sırada yakınında bulunan görgü tanıklarından Halkevleri Hatay Başkanı Eylem Mansuroğlu, olayı şöyle anlattı: “O gece polis saldırısı saat 12:00’den 2:00’ye kadar yoğun değildi. Ancak o saatten sonra şiddetlendi. Polis akreplerle rastgele gaz sıkmaya başladı. Ahmet kasabın önünde duruyordu ve o sırada bir kişi ayağından gaz kapsülüyle vuruldu, yardım istedi. Ahmet de yardım için öne atıldı ve gaz kapsülüyle vuruldu. Dengesini kaybedip, yere düştü. Akrep gelip sert bir şekilde çarptı. Her şey gözümüzün önünde yaşandı.”


OTOPSİ RAPORU NE DİYOR?

Ahmet Atakan’ın cenasezi otopsi için Adana Adli Tıp’a getirildi. Ahmet’in ölüm nedeni, beden tramvası ve iç kanama. Adli Tıp’ta hazırlanan otopsi tutanağında ölüm nedeni  “künt beden genel beden travmasına bağlı etraf ve kafatası kırıklarıyla birlikte omurilik kopması, beyin kanaması ve iç organ yaralanmasından gelişen iç kanama sonucu meydana geldiği” şeklinde belirtiliyor.

AHMET’İN BAŞINDAKİ GÖÇÜĞÜN SEBEBİ NE?

Cenazesi Adana Adli Tıp Kurumundan alınarak defnedilmek üzere Hatay’a götürülen Ahmet’in , amcası Nevzat Atakan, ayrıntılı raporun iki ay sonra verileceğini, elinde bulunan raporun defin için verildiğini belirterek, “Rapora göre, başında yaklaşık 4-5 cm derinliğinde göçük oluştuğu, bu göçüğün neden kaynaklandığı belli değil. Başında 2 göçük, 2 santimetre de kesik var” dedi. 


HATAYLILAR NE DİYOR?

Ahmet Atakan’ın ölümü Hatay genelinde de tepkiyle karşılandı. İHD Hatay Şube Başkanı Mithat Can, yine Gezi eylemleri sırasında Antakya’da öldürülen Abdullah Cömert’in katillerinin bulunamamasının polisi cesaretlendirdiğini ifade etti. Hatay Valisinin yasakçı anlayışı ve tutumunun polis şiddetini daha da artırdığına dikkat çeken Can, “Vali demokratik her istemi ‘Olağanüstü Hal durumu,’ gibi algılamakta ve bu anlayışla olayların üstüne gidilmektedir. Hukuktan, demokratik haklardan ve demokrasiden söz edildiği bir durumda böylesi şiddet ve baskı olamaz” dedi.

Hatay Eğitim Sen Yürütme Kurulu Üyesi Nihat Akgöl de, polisin göstericilere yönelik tutumunun anlaşılmaz olduğunu kaydederek, Hatay’daki polis saldırılarının bir an önce bitmesi gerektiğini ifade etti. Akgöl, kentte yapılan tüm demokratik hak taleplerinin polis engeliyle karşılaştığına dikkat çekerek, “Tüm yaşananlar, devletin Hatay’a özel bir uygulama yaptığı sorusunu gündeme getiriyor, halk artık böyle düşünüyor” dedi. (Hatay/EVRENSEL)


Ahmet Atakan Gezi direnişi boyunca yaşamını yitiren 6. genç oldu. Abdullah Cömert 22, Ethem Sarısülük 26, Mehmet Ayvalıtaş 20, Ali İsmail Korkmaz 19, Medeni Yıldırım 18, Ahmet Atakan ise 22 yaşındaydı. Ahmet'in ölümünün ardından sosyal medyada bu duvar yazısının fotoğrafı paylaşılmaya başladı. Hasan Hüseyin Korkmazgil'e ait olan dizeler şöyle:
elbet bir bildiği var bu çocukların
kolay değil öyle genç ölmek
yeşil bir yaprak gibi yüreği
koparıp ateşe atmak
pek öyle kolay değil

ÖNCEKİ HABER

Hedef itaatkar birey yetiştirmek

SONRAKİ HABER

Yeni öğretim yılına girmesek mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...