10 Eylül 2013 23:19

Süreçte sorun yok!

PKK’nin çekilmeyi durdurma kararını değerlendiren AKP Bölge milletvekilleri, çekilmenin zaten sınırlı olduğunu, fiili durumun ilan edildiğini söylediler. Bundan sürecin etkilenmeyeceğini savunan AKP’li bölge milletvekilleri, “zaten örgüt çekilmeye karşıydı” değerlendirmesi yaptılar.‘SÜRE&Cce

Süreçte sorun yok!
Paylaş
Sultan Özer

‘SÜREÇ ETKİLENMEZ’

Gazetemize değerlendirme yapan AKP Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu, “Süreç devam ediyor, sorun yok” dedi. Örgütün geri çekilmede zaten isteksiz olduğunu savunan Ensarioğlu, “Fiili durumu ilan ettiler” dedi. Ensarioğlu, seçimlerin yaklaşıyor olması ve başka gerekçelerin durumda etkili olduğunu savundu. Ensarioğlu, örgütün PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın talimatına uymak için, düşük oranlı bir geri çekilmeyi gerçekleştirdiğini söyledi. Sorunun taleplerin yerine getirilmemesi olmadığını, örgütün öteden beri çekilmeye karşı direndiğini savunan Ensarioğlu, “Taleplerin yerine getirilmemesi sadece bahane gösterildi. Meclis’in açılmasına 20 gün kala, Meclis açılmadan, nelerin olduğunu görmeden böyle bir karar doğru değil” dedi. Birbirlerini eleştirebileceklerini, “daha hızlı olunmalı, talepler yerine getirilmedi vs.” denilebileceğini belirten Ensarioğlu, “Bizim de söyleyecek laflarımız var ama süreç zarar görmesin diye konuşmuyoruz” dedi.

‘ÜSLUBA DİKKAT!’

Örgütün şehir yapılanmasında şiddetin devam ettiğini, binlerce silahlı örgüt elemanının dolaştığını savunan Ensarioğlu, “Süreci germek istemiyoruz,. Herkesin söyleyecek lafı var ama çözüm için herkesin yarışması lazım. ‘Şu oldu, bu olmadı, ondan vazgeçtim’... Olur mu?​” diye konuştu. Ensarioğlu, operasyonların durması ve örgütün eylem yapmamasının olumlu olduğunu söylerken, sürecin zarar görmemesi için dile, üsluba dikkat etmek gerektiğini vurguladı.

‘ZAMAN SINIRLAMASI OLMAMALI’

CHP’den istifa ederek AKP’ye geçen Adıyaman Milletvekili Salih Fırat da “herkes rahat olsun, süreç zarar görmeyecek” dedi. “Çözüm süreci başlarken de biz hemen bir iki ayda, bir yılda her şeyin toz pembe olmasını beklemiyorduk” diyen Fırat, demokrasiye, insan hakları ve özgürlüklerine herkesin ihtiyacı olduğunu söyledi. Bazı yasal düzenlemelerin yapıldığını, bazı anayasa değişikliklerinin yapılması gerektiğini belirten Fırat, anayasadan kaynaklı sıkıntıları partisinin tek başına çözemeyeceğini ifade etti. Bu yola girerken zaman zaman aksama, duraklama, sıkıntı olabileceğini zaten bildiklerini belirten Fırat, “Son 9 aydır çatışmaların olmaması, herhangi bir gencimizin ölmemesi elbette olumlu. Zaten amaç kardeş kanının, annelerin gözyaşının engellenmesiydi. Ateşkesin devam etmesi olumludur” dedi. Çözümün demokrasi ve demokratikleşmeden geçtiğini, sadece Kürtlerin değil, her kesimin demokrasiye ihtiyacı olduğunu belirten Fırat, “Bu eksiklikler olduğu için ülkemizde sorunlar yaşanmış, insanlar öldürülmüş, insan hakları ihlal edilmiştir Öyle ise o eksiklikleri evrensel insan hakları, demokratikleşme doğrultusunda çözmeye çalışacağız” diye konuştu.
Zaman sınırlamasının, şartlı taleplerin olmaması gerektiğini savunan Fırat, “Sürecin devam edeceğine inanıyorum. Ufak tefek sıkıntılar, yol kazaları olacaktır. Her şey güllük gülistanlık içinde olmuyor. Ama Türkiye’deki herkes rahat olsun, çözüm süreci sekteye uğramayacak, Parti olarak elimizden geleni yapacağız” dedi.


BAKAN ÖMER ÇELİK SORUMLULUĞU ÜSTLENMEDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik gazetecilere yaptığı değerlendirmede, Hükümetin adım atmamasını değil, örgütü suçladı. Çelik, “Çözüm sürecine ilke meselesi olarak bakanlar, gerçek bir politika olarak bakanlar, terörün devam etmesi, kanın akmasını seçenek olarak Türkiye’nin önüne koymazlar. Eğer koymaya çalışıyorlarsa hiçbir şekilde muhatap olarak kabul edilmez. Bu zaten Türkiye’nin önüne seçenek olarak konulduğunda mesele çözüm sürecinin dışında bir şekilde konumlandırılır” dedi.


İDRİS BALUKEN: SÜREÇ İÇİN MECLİS DERHAL AÇILMALI

BDP Grup Başkanvekili çözüm sürecini devam etmesi için Meclis’in derhal açıklaması istendi. Geri çekilmenin durmasına ilişkin açıklama yapan İdris Baluken hükümet kanadından yapılan açıklamaların ise sürecin ciddiyetini anlamaktan uzak olduğunu kaydetti.
Hükümetin Suriye politikasını da eleştiren Baluken, “Başbakan’ın ve Hükümet temsilcilerinin kamuoyuna yansıyan partimize yönelik ‘iyi polis-kötü polis’ ifadeleri ve bir mizansenden ibaret olan anket oy oranları da, AKP Hükümetine yönelik temel ciddiyetsizlik ve seçimlere istedikleri koşullarda girmeye çalışma eleştirilerini haklı çıkaracak niteliktedir” dedi. Baluken, sürecin ilerlemesi adına Meclisin derhal açılması ve gerekli demokratikleşme adımlarının bir an önce yasallaşması gerektiğini belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polis Kızılay’ı yine savaş alanına çevirdi

SONRAKİ HABER

Ahmet için Kocaeli’nde de eylem yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...