10 Eylül 2013 13:15

Görgü tanıkları: Gaz kapsülü isabet etti

Hatay'ın Antakya ilçesinde her Pazartesi Abdullah Cömert'in katillerinin cezalandırılması için yapılan eylemler dün Ankara'da(ODTÜ ile Tuzluçayır) halka yönelik saldırılara tepki ve Suriye'de dış müdahaleye karşı protestoyla birleşti.Eylemler sırasında görgü tanıklarının ifadesine göre polisin at

Görgü tanıkları: Gaz kapsülü isabet etti
Paylaş

Eylemler sırasında görgü tanıklarının ifadesine göre polisin attığı gaz bombası kapsülünün isabet etmesiyle yere düşen ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 22 yaşındaki Halkevleri üyesi Ahmet Atakan'ın ölümüne ilişkin çeşitli iddialar ortaya atıldı.

VALİLİK VE ADALET BAKANLIĞI: YÜKSEKTEN DÜŞTÜ

Hatay Valiliği, Atakan'ın ölüm nedeninin, yüksekten düşme olabileceğinin değerlendirildiğini açıklarken Adalet Bakanı Başdanışmanı Adnan Boynukara ise twitter'daki mesajında "Ahmet Atakan ' ın otopsi işlemi tamamlanmış ve şu anki verilere göre ölüm sebebi yüksekten düşmeye bağlı ölüm olarak açıklanıyor" dedi. DHA'nın haberine göre Atakan'ın ilk otopsi raporunda ''Yüksekten düşmeye bağlı omurilikten kırık, iç organlarında parçalanma'' ifadeleri yer aldı.

MİLLETVEKİLİ: SOL KULAK ARKASINA ALDIĞI DARBE SONUCU İÇ KANAMA GEÇİRDİ

Olayın ardından Antakya Devlet Hastanesi'ne gelen CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl ise hastane yetkilileri ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yaptı. Akgöl, "Ahmet Atakan kafasının sol kulak arkasına aldığı darbe sonucu iç kanama nedeniyle öldü. Hatay'da iki gencimizi kaybettik, failleri bulunmuyor" dedi.

ÖN OTOPSİ: AKCİĞERLERDE KANAMA, KAFA TRAVMASI

Bianet'ten Ayça Söylemez'e konuşan Hatay Tabip Odası Başkanı Selim Matkap ise  olayın ardından Hatay Devlet Hastanesi’ne gittiğini ve ön otopsiye girdiğini belirterek, "Atakan’ın vücudunda yüksek bir binanın üzerinden düştüğünü ispatlayan bir bulguya rastlamadık. En önemli iki bulgu var: Birisi akciğerlerde kanama, diğer kafa travması. Kafasında künt travma olarak tabir edilen çökme kırığı ve morarma vardı. Ölüm sebebi bunlardan biri. Bunlarla ‘yüksekten düştü’ diye açıklama yapılamaz. Zaten Valiliğin peşinen açıklama yapmaması gerekir. Kesin bilgi elde etmeden açıklama yaparak kamuoyunu yönlendirmeye çalışıyor. Otopside yüksekten düşmeyi belirten tıbbi bulguya rastlamadık. Kemiklerde, bacağında, kolunda kırık yoktu. Düşenlerde genelde bu kırıklar görülür" dedi.

Radikal'in ulaştığı ön otopsi tutanağında da Atakan'ın kafatasının sol tarafından 6x5 santimetre çapında ancak bir darbe sonucunda oluşabilecek bir yara olduğu görülüyor. Ayrıca tutanağa göre, Atakan’ın vücudunda kemik kırığı bulunmuyor.

GÖRGÜ TANIKLARI: GAZ KAPSÜLÜ İSABET ETTİ

Görgü tanığı Sendika.org internet haber sitesi muhabiri Özge Sapmaz ise BBC Türkçe’ye, Atakan’ın biber gazı kapsülünün isabet etmesiyle öldüğünü ve bunun birçok kişi tarafından görüldüğünü söyledi.

Sapmaz dün geceki olayların gelişimini şöyle anlattı: “Her Pazartesi günü Antakya’ya ‘Abdullah Cömert’in katilleri bulunsun’ adıyla yürüyüş yapılıyor. Bu Pazartesi de anma yapıldı, ardından Tuzluçayır, Okmeydanı ve ODTÜ’de yaşananlarla ilgili bir destek yürüyüşü yapılmak istendi. BP’nin önünde oturma eylemi yapıldı. Ardından buradan Sümerler Mahallesi’ne yürümek istendi ama polis müdahale etti. 2-3 saat boyunca müdahale yoğun değildi ama sonra bir anda yoğunlaştı. Çok ani oldu. Peş peşe Akrepler Armutlu Mahallesi’ne girmeye başladı. Ahmet’le birlikte duran bir kişi biber gazı kapsülüyle ayağından vuruldu. Herkes onu bir araca bindirdi. Tam o sırada sokağa iki Akrep girdi. Öndeki yeşil renkte, Özel Harekat Akrep'i denilen Akrepti, arkadaki polis Akrepiydi. O sırada Ahmet düştü. O düştükten sonra her yeri gaz bulutuna boğdular. O gazdan dolayı kimse Ahmet’in yanına gidemedi. Arabaya bindirdiler. Biz hastaneden sonra olay yerine döndük. Ahmet’in kanı, ayakkabısı, biber gazı kapsülleri yerde duruyordu.”

Başka bir görgü tanığı olan Hatay Halkevi Başkanı Eylem Mansuroğu’ysa Atakan’ın önce biber gazı kapsülüyle vurulduğunu, ardından da kendisine bir Akrep’in çarptığını söyledi.

Mansuroğlu gördükleriyle ilgili şunları anlattı: “Saat 00.30’a doğru zırhlı araçlar çift yönden Armutlu Mahallesi’ne girdi. Olay benim iki üç metre yakınımda oldu. Ahmet önce araçtan atılan biber gazı kapsülüyle vuruldu. Vurulduktan sonra Akrep çarptı. Epey sert çarptı. Biz hemen yanına gidemedik. Üzerimize gaz yağıyordu, gaz bulutu nedeniyle göz gözü görmüyordu. Orada ilk müdahaleyi yaptık ve bir araca bindirdik.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Atakan için her yerde eylem düzenlenecek

SONRAKİ HABER

Göçük ve çiziğin nedeni belirlenemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa