10 Eylül 2013 10:50

Alevilerin taleplerini dinlesinler

Fethullah Gülen ile Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ın ortak projesi olarak Mamak’ta temeli atılan cami-cemevi kampüsü tartışmaları sürüyor. CHP’li Malik Ecder Özdemir, yapay formüllerin tutmayacağının Alevilerden gelen tepkiyle görüldüğüne dikkat çekiyor. BDP ise hükümeti Alevileri rencide

Alevilerin taleplerini dinlesinler
Paylaş
Sultan Özer

‘ÖNCE ANLAYIŞLARINI DEĞİŞTİRSİNLER’

CHP Sivas Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Malik Ecder Özdemir, ‘yapay birliktelik formülü’ olarak nitelendirdiği bu projenin tutmayacağını belirterek, Alevilerden gelen tepkilerin de bu yönde olduğuna dikkat çekti.

Özdemir, “Yıllardır bu ülkenin eğitim sisteminde Aleviler yok sayıldı, Aleviler için ‘mum söndürdü’ ifadeleri kullanıldı, İslam dışılıkla suçlanıp, katli vacip anlayışla tarif edildi. Öncelikle bu anlayışın değişmesi, bu konuda samimi olmaları gerekiyor” dedi.

Alevilerin inançlarını Cumhuriyetle birlikte özgürce yaşama haklarını elde ettiklerini savunan Özdemir, “Orada tepki koyan insanlar caminin yapılmasına karşı değiller. Ama Cumhuriyetle kavgası olan bir anlayışla gerçek anlamda Alevi-Sünni barışını kurmak mümkün değil” diye konuştu.  

‘CEMEVİNE YASAL STATÜ’

Özdemir, “Alevilerin zaten Cemevi talepleri var. İki dönemdir kanun teklifi veriyorum, başka teklifler de var. Ama hâlâ cemevini yasal statüye kavuşturmayan iktidarın, bir Bakanın bu sahte birlikteliğin içinde olması, orada insanların gözünün içine baka baka konuşması gerçekçi, samimi değil. Osmanlı’dan bu yana zaman zaman kılıç zoru ile zaman zaman yaşam biçimlerine müdahale ile Alevileri asimile etme politikaları yürütüldü ama hiçbiri tutmadı. O nedenle asimile etmeye dönük ise bu çok yaşam bulmayacaktır” dedi.

‘CEMEVİ VE CAMİ REKABETİ OLMASIN’

Görüşlerini aldığımız AKP Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz, tıpkı başbakan gibi Alevi olmamakla birlikte ‘Ali’yi sevdiği için kendisinin de Alevi görülebileceğini’ söyledi. Korkmaz, cemevi ile caminin birbirine rakip gibi gösterilmemesi gerektiğini söyledi. Caminin, “Ben Müslümanım” diyen herkesin gidebileceği bir ibadet yeri olduğunu, ancak cemevinin sadece ibadet yeri değil, dergah olduğunu vurgulayan Korkmaz, Sünniler’de birçok tarikat, cemaat olduğu gibi Aleviler’de de farklı görüşler olabileceğini, bir kısmının bu projeye karşı çıkabileceğini söyledi.

BDP: ALEVİLERİ BÖLMEYİ AMAÇLIYOR

“Cami-Cemevi kampüs” projesine bir tepki de BDP’den geldi. BDP’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, Doğan-Gülen projesi, “Alevilerin en temel, demokratik talepleriyle örtüşmeyen, Alevileri dinlemeden, onların iradesini ve taleplerini dikkate almadan geliştirilen, Alevi inancı ve kimliğini eritmeyi, kendi içinde bölmeyi esas alan bir proje olarak nitelendi.
Açıklamada, “Aleviler kendi kimlik ve inanç özgürlüklerinin anayasal güvence altına alınmasını, baskıların ve tüm ötekileştirici uygulamaların sona erdirilmesini, devletin Alevilerden özür dilemesini istemektedir” denildi. Açıklamada AKP hükümeti, Alevileri rencide eden, inanç ve yaşam kültürünü yok sayan proje ve politikaları derhal terk etmeye çağrıldı.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da polis saldırısı: Ahmet Atakan yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

ABD Senatosu, Suriye oylamasını erteledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...