09 Eylül 2013 16:18

Çaldıran davasını korumaya aldılar

Askerlerin silahsız 2 PKK’liyi ve 17 yaşındaki bir çocuğu infaz etmesiyle ilgili davada, ÇHD ve İHD’nin müdahilliği ‘suçtan zarar görmedikleri’ gerekçesiyle kabul edilmedi. Kimin suçtan zarar görebileceği tartışılan duruşmada, görevli jandarmalar ile sanıkların samimiyeti de dikkat çekti.Van

Çaldıran davasını korumaya aldılar
Paylaş

Van Çaldıran’da 7 Ekim 2009’da 17 yaşındaki İbrahim Atabay, köyleri basıldığında silahsız iki PKK’liyle birlikte askerler tarafından öldürülmüştü. Olaya ilişkin Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davanın bugünkü duruşmasına, tutuklu V. C. İ. ile birlikte 18 sanık katıldı. Sanık yakınlarının doldurduğu duruşma salonuna, öldürülen 3 kişinin yakınlarının çoğu mahkemenin Van’dan Ankara’ya taşınması sebebiyle gelemedi. Müdahil olma talebiyle duruşmaya katılan İnsan Hakları Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği (İHD) üyesi avukatlar, yaşam hakkının ihlal edildiği sebebiyle derneklerinin de olaydan etkilendiğini belirttiler. İHD Genel Başkan Yardımcısı Avukat Hasan Erdoğan, ölenlerin silahsız olduklarına dikkat çekerek, olayda açıkça bir insan hakkı ihlalinin olduğunu belirtti. Erdoğan, çocuğunu kaybeden yakınların başvurusu üzerine davada dernek olarak müdahil olmayı talep etti.

PKK’LİYE ‘SURİYELİ’ VURGUSU

ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz da olayın derneklerinin amacına ve yaşam hakkına yönelik olduğunu söyledi. Sanık avukatları ise infaz olayının ÇHD ve İHD’yi ilgilendirmediğini savunarak, onların suçtan zarar görmediklerini dile getirdiler. Gizlilik kararı olmasına rağmen davadaki isimlerin basına verildiğini belirten sanık avukatlarının öldürülen PKK’li birinin Suriyeli olduğunu sıkça vurgulaması ise dikkat çekti.

JANDARMALAR SANIKLARLA HASRET GİDERDİ

Duruşmada bir başka dikkat çekici nokta ise mahkeme salonunda bulunan görevli jandarmalar ile sanıkların samimiyeti oldu. Hakimlerin karar vermek için salondan ayrıldıkları sırada jandarmalar ile sanıklar birbirleriyle tokalaşıp, öpüştüler. Uzun süre sanıklarla şakalaşan ve dostça sohbet eden jandarmalar, adeta hasret giderdi.

Davanın Temmuz ayında görülen duruşmasında sanık yakınları, mağdur tarafa saldırmıştı. Duruşmada bu olay tekrar gündeme gelirken, sanık avukatları bu durumu reddetti. Öldürülen İbrahim Atabay’ın abisi Sinan Atabay ise ‘benim vergilerimle maaş alanlar kardeşlerimi katletti. Önceki duruşmada ise bize hakaret ettiler” dedi.  

Mahkeme ise ÇHD ve İHD’nin müdahil olma talebini reddetti. Sanık V. C. İ’nin tutuklu halinin devamına karar veren mahkeme, gizli tanıkların tekrar dinleneceğini açıkladı. Mezarların açılarak yeniden bir inceleme yapılmasına ilişkin talebe henüz karar verilemedi. Bir dahaki duruşma ise 7 Ekim’de görülecek. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Asgari ücretli için eğitim neden rüya?

SONRAKİ HABER

‘Savcı ihbar faaliyeti yürütüyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...