09 Eylül 2013 17:51

Kentimizi de kendimizi de biz yöneteceğiz

Halkların Demokratik Partisi (HDP), yıllardır siyaset dışına itilmiş bütün kesimleri, demokratik bir ülke ve demokratik yerel yönetimler için birlikte mücadele etmeye çağırdı. 2014 yılında gerçekleşecek yerel seçimlerin çalışmalarına başladığını Taksim Cezayir Restoran’da yaptığı basın toplantısı ile du

Kentimizi de kendimizi de biz yöneteceğiz
Paylaş
Metin Akarsu / İsmail Afacan

Basın toplantısına BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, HDP Eş Başkanları Fatma Gök ve Yavuz Önen, BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, eski Milletvekili Ufuk Uras ve siyasi partilerin temsilcileri de katıldı.

ADAYLARI HALK BELİRLEYECEK

HDP’nin yerel seçim bildirgesini okuyan Yürütme Kurulu Üyesi Betül Çobanoğlu, adaylar belirlenirken toplumun farklı inanç, dil, kültür ve kimliklerinin, işçilerin ve emekçilerin, kadınların, gençlerin ve LGBT bireylerin temsil hakkının esas alınacağını belirtirken, adayların, demokratik mekanizmalar ve yerellerin özgünlükleri esas alınarak halk tarafından seçileceği vurgulandı. Açıklamada Gezi sürecine de vurgu yapılırken, Gezi süreci ile ortaya çıkan taleplerin HDK’nin demokratik, yerel ve yerinden yönetim anlayışı ile paralel olduğu belirtildi. Yerellerin artık merkezin tebaası olmak istemediğini ifade eden Çobanoğlu “kentimizi de kendimizi de biz yöneteceğiz” dedi.

ŞİMDİ ENERJİMİZİ BİRLEŞTİRME ZAMANI

Savaş yerine halkların eşit, özgür ve gönüllü birliğini savunacaklarını aktaran Çobanoğlu, HDP’nin statükocu, rantçı ve otoriter siyasal partiler karşısında tek demokratik seçenek olduğunu ifade etti. “Şimdi, ortak mücadele ve birlikte kazanma seçeneğini büyütme zamanı” denilen açıklamada, çevre ve ekoloji hareketinden, alevi örgütlerine, aydınlar ve işçilerden, gençlik hareketine kadar bütün demokratik kamuoyuna birlikte mücadele etmeye ve kazanma çağrısı da yapıldı.

BİLİMİN KILAVUZLUĞUNDA BİR YEREL YÖNETİM

Basın açıklamasından sonra konuşan HDP Eş Başkanı Yavuz Önen, kendilerinin yerel seçim projesinin “bilimin kılavuzluğunda, hem demokratik ve sömürüye karşı bir yerel yönetim tarzı, hem de suyun ticarileştirilmesine, ulaşımın ve bütün alt yapı hizmetlerinin sömürü aleti haline gelmesine karşı bir kampanya” şeklinde gelişeceğini belirtti. Bir diğer Eş Başkan Fatma Gök, iki sene önce HDK ile başlayan hareketlerinin, eşitlik ve barıştan yana olan herkesi yeni bir hayatı kurmaya çağırdığını ifade etti.

ARTIK SÖZÜ HALK SÖYLEYECEK

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak ise yaptığı konuşmada bugün Türkiye siyasi tarihinde yepyeni bir kulvar açacak bir sürecin başlangıcına tanıklık ettiklerini dile getirdi. Bugüne kadar devam eden “devlete hizmet etme” anlayışının devletin tekçi ve otoriter anlayışını güçlendirdiğini ifade eden Kışanak, yüz yıla yakın süredir demokrasi güçlerinin, demokrasiyi halk için var etmeye çalıştığını vurguladı. Bugünden itibaren yerelde de genelde de sözü halkın söyleyeceğini aktaran Kışanak halkın kendi kendini yönetmesinin olanaklarını yaratacaklarına dikkat çekti. “İşte bu seçim bildirgesi böyle bir stratejinin deklarasyonudur” diyen Kışanak, artık parti merkezlerinin hatta parti başkanlarının tek başına karar verdiği anlayışa son verdiklerini, ülkenin dört bir yanında adaylarını halk ile tartışarak belirleyeceklerini aktardı. Kışanak, “Yerel ve yerinden demokrasiyi önce kendimiz işleteceğiz ardından da halk iktidarı ve yönetimi olarak hayata geçireceğiz” dedi.


AZINLIKLARIN YEREL YÖNETİMDE GÖRÜNÜR OLMASI ÖNEMLİ

HDK Yönetim Kurulu Üyesi Garo Paylan HDK olarak yola çıktıklarında, ezilen ve yok sayılanların görünür olması gibi bir hedeflerinin olduğunu ve bu hedeflerinin devam ettiğini vurguladı. Paylan, “Hangi yerelde hangi azınlık varsa, hatta olmasa bile, azınlıkların yerel yönetimlerde görünür kılınması bizim için önemli ve HDK bu konudaki duyarlılığını açıklamasında da belirtiyor” diyerek HDK’nin azınlıkların temsiliyet noktasında görünür olması için gerekli iradeyi ortaya koyacağına inandığını belirtti.


HDK HERKESİN SESİNİ DUYURMAK İÇİN VAR

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ise ülkenin önünde çözülmesi beklenen onlarca sorun varken Hükümetin hem bölgemizde hem de iç politikada bir savaş politikası yürüttüğünü ve bu politikaların kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Politika dışına itilmiş büyük bir kesim olduğunu aktaran Gürkan, “Bizlerin oylarını alanlar bizim yerimize sermayenin ve rantçıların borusunu öttürüyorlar” diyerek,  halkında sesini duyurmak için alanlara ve sokağa çıkması gerektiğini belirtti. HDK’nin de herkesin sesini duyurmak için var olduğunu söyledi.


KADINA YAKLAŞIM FARKIMIZ OLACAK

HDK seçim bildirgesinde kadınlar için özel bir bölüm yer alırken seçim stratejisinin esaslarından birinin de kadına yaklaşım olacağı vurgulandı. Kadınların eşitlik ve özgürlük arayışının bütün seçim süreçlerine damgasını vuracağını açıklayan HDK, kadınların eşit temsiline bütün kadın örgütleri ile tartışarak ve adaylar belirleyerek özel bir önem vereceklerini belirtti.


HDK’NİN YEREL SEÇİM HEDEFLERİ

-    Yerinden ve yerel yönetimi güçlendirmek ve geliştirmek için, özerk meclisler idari yapısının toplumda benimsenmesi için mücadele etmek.
-    Doğrudan demokrasiye uygun olarak katılımcı yerel yönetim modelini geliştirmek
-    Bütçesini halkın belirlediği, rantı ve hırsızlığı taşeronu önleyecek belediyecilik
-    Halkı mağdur eden kentsel dönüşüm politikalarını durdurmak
-    Kamusal alanda anadil kullanımı ve çok dilli belediyeciliği geliştirmek (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP’ye oy vermem savaş istediğimi göstermez

SONRAKİ HABER

Başbakan korkudan ayrımcılık yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...