26 Mayıs 2011 09:10

Netanyahu, ABD’ye yaslanıp Filistin’i tehdit etti

İSRAİL Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Kongresi Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı. Konuşmasında ABD ve İsrail’in birbirinden daha iyi dost bulamayacaklarını belirten Netanyahu, Usame bin Ladin’in öldürülmesinden dolayı ABD’yi kutladı.Netanyahu, barış için Yahudilerin “atalarının anayurt topraklarından bir kısmını d

Netanyahu, ABD’ye yaslanıp Filistin’i tehdit etti
Paylaş

İSRAİL Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Kongresi Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı. Konuşmasında ABD ve İsrail’in birbirinden daha iyi dost bulamayacaklarını belirten Netanyahu, Usame bin Ladin’in öldürülmesinden dolayı ABD’yi kutladı.

Netanyahu, barış için Yahudilerin “atalarının anayurt topraklarından bir kısmını devretmeyi de içine alan, acı tavizler vermeye” hazır olduklarını iddia ederek İsrail’in bölgede “yabancı bir işgalci olmadığını” kaydetti. Netanyahu, kendisi de dahil 6 İsrail başbakanının iki devletli çözümü benimsediğini, ama Filistinlilerin İsrail’in varlığını kabul etmediğini savunarak, sorunun  Filistin devletinin kurulmaması değil bir Yahudi devletinin varlığının kabul edilmemesinden kaynaklandığını ileri sürdü.

Netanyahu, Filistinlilerin bu anlaşmazlığın bitmesinde isteksiz olduğunu, ancak bu sorunda sona gelinmesi gerektiğini belirterek, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a çağrı yaptı.
Netanyahu, Abbas’ın kendisinin yaptığını yaparak, halkının karşısına çıkıp “bir Yahudi devletini kabul ettiğini” söylemesi gerektiğini kaydetti. Netanyahu, 6 kelimeden oluşacak bu sözlerin tarihi değiştirebileceğini dile getirdi.

ABD başkanı Barack Obama’nın İsrail’in 1967 sınırlarına dönme çağrısına tepki gösteren Netanyahu, yapılacak bir anlaşmanın 1967 yılından sonraki nüfus değişimlerini yansıtması gerektiğini ayrıca 1967 sınırlarının kabul edilemez olduğunu belirtti. Netanyahu, İsraillilerin büyük çoğunluğunun 1967 sınırlarını aşan yerlerde yaşadığını ve gerçekçi bir barış anlaşmasında, bu bölgelerin, İsrail için ulusal ve stratejik önemdeki diğer yerler gibi İsrail’in topraklarına dahil olacağını söyledi. Yerleşim yerlerinin durumunun ancak müzakerelerle karar verilebileceğini de belirten Netanyahu “Kudüs’ün bir kez daha asla bölünmeyeceğini ve tek başına İsrail’in başkenti kalmaya devam edeceğini” savundu. İran’ın dünya genelinde terörü desteklediğini öne süren Netanyahu, “muharip İslam”ın tüm dünya ve İslam’ın kendisi için tehdit oluşturduğu” ifadelerini kullandı. Netanyahu’nun konuşması, ABD’li vekiller tarafından sık sık ayakta alkışlandı. (DIŞ HABERLER)

Filistin: Bu bir savaş ilanıdır

FİLİSTİN Yönetimi’nden Netahyahu’nun konuşmasına ilk tepki Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna’dan geldi. Rudeyda, ABD Kongresi önünde yaptığı konuşmayla Netanyahu’nun barışa öncülük edemeyeceğini gösterip, barış sürecinin önüne yeni engeller çıkardığını kaydetti.

Ebu Rudeyna, “Bizim için barış, başkenti Doğu Kudüs olan, 1967 sınırlarıyla bir Filistin devletinin kurulması gerektiğidir” dedi ve Filistin devleti toprakları üzerinde, herhangi bir İsrail varlığını kabul etmeyeceklerini belirtti. Filistin lideri Mahmud Abbas’ın danışmanlarından Nebil Şaat, İsrail Başbakanı’nın Kongre’de yaptığı konuşmayı adeta “Filistinlilere karşı savaş ilanı” olarak değerlendirdi. Şaat, Netanyahu’nun Filistin Devleti için öngörülen bazı topraklar üzerinde hak iddia etmesinin “bir düello çağrısı olduğunu” savundu.

Netanyahu’ya yanıt vermekte gecikmeyen Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zühri ise, “Asıl yırtılıp atılması gereken İsrail’le imzalanan barış antlaşmalarıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de Obama protestosu

SONRAKİ HABER

Cumartesi duraklarından Saadet Yıldız'a mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...